Dzisiaj jest 21 cze 2025, 10:08

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 85  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

turek pisze:
Zrozum!!! Ja nie jestem przeciwny FPG, mnie się nie podobało tylko jego finansowanie ze środków publicznych

Wnioskuję z tego, że gdyby organizatorem Festiwalu Greckiego było MDK Zgorzelec, to nie miałbyś pretensji?

Mam jednak poważne wątpliwości, które mnie zawsze targają, kiedy masza kasa ma iść na pomysły aktualnego burmistrza.
Turku wiedz, że On zrobi coś .. ale za ogromną kasę. Przykład Orlika i rekord polski w kosztach boiska.

Musisz wiedieć, że rusza mnie marnotrawienie publicznego grosza przez dyletantów.

turek pisze:
Powinien Nikos być wdzięczny Groniczowi,

Nie tylko Nikos będzie wdzięczny jemu ale i ja również, jak podziękuje za piastowanie urzędu.

Ode mnie nawet usłyszy ... ŻEGNAJ

turek pisze:
Kto wie, może w przyszłości ta umiejętność nie raz mu się przyda

Sam się śmiejesz z tego, co piszesz.

P
G

a przecież ja ...

Ostatnio zmieniony 04 paź 2009, 15:55 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
pismak
pismak

jendrzej pisze:
Nie trzeba było uchylać uchwały o corocznym FPG i byłaby podstawa do wystąpienia o środki przez miasto!

Co ma piernik do wiatraka? Podstawą do wystąpienia o środki jest współpraca agencji artystycznej z UM. Jak możesz zauważyć od samego początku bardziej chodzi tu o politykę niż o organizację imprezy kulturalnej.
jendrzej pisze:
akie imprezy w innych miastach są organizowane przez samorządy! Czyżby to Nikos miał składać wniosek o środki?

Widzę, że masz mentalność z poprzedniej epoki – jak Urząd Miasta czegoś nie zrobi, to nikt tego nie zrobi. Dlaczego nie zadasz pytania – czy ktoś z agencji muzycznej, której właścicielem jest Nikos zainteresował się tym tematem? Temat funduszy unijnych chyba dla nikogo nie jest żadnym nowością. Nie należy się na tym zbytnio znać aby móc je pozyskać. Na rynku jest wiele instytucji, które służą fachową pomocą w wyszukiwaniu, pozyskiwaniu, realizacji oraz rozliczeniu pozyskanych środków. Aż boli że marnuje się taką kasę.10tyś. które Nikos nie przyjął w tamtym roku byłyby wkładem własnym na pozyskanie 100tyś.
jendrzej pisze:
Burmistrz ma wręcz obowiązek spełniać oczekiwania mieszkańców, a niestety tego nie robi od dwóch lat i to jest skandalem

Dlaczego twierdzisz, że nie spełnia? Skandalem byłoby gdyby zabroniono organizowania FPG na obiektach miejskich. Nie słyszałem aby ktoś zabraniał organizowania FPG w amfiteatrze
jendrzej pisze:
Śmieszy mnie twierdzenie, że to Nikos ma składać wniosek o środki pieniężne do tzw. źródeł zewnętrznych.

A co w tym śmiesznego? Inni tak robią więc dlaczego on a raczej agencja artystyczna organizująca festiwal nie powinna się tym zająć? Są tu równi i równiejsi? Jedni mają pisać wnioski a inni tylko wyciągać ręce w kierunku publicznych pieniędzy? Jeżeli chodzi tylko o organizację FPG to wydaje mi się, że organizatorzy powinni uniezależnić się od niepewnych źródeł finansowania. Z tego co widzę bardziej tu chodzi o rozgrywkę medialną niż o zabezpieczenie funduszy na organizację imprezy.
Qba. Ktoś zapomina po co i dla kogo ten festiwal jest robiony. Tu nie chodzi o pamięć o Grekach czy o sam festiwal. Od samego początku FPG stał się orężem dla walki pomiędzy lokalnymi siłami politycznymi.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Chyba przesadziłeś. Agencja artystyczna /podmiot gospodarczy/ ma zabiegać o środki unijne?
Jakie ona ma szanse, zerowe! To Miasto wg mnie powinno zabiegać o te środki, a doskonałym elementem była uchwała. Tak, od kiedy Burmistrzem został R.G. to toczy się walka. Jak na razie wygrywa 2:0 Nikos. Niestety, przegrywamy jako miasto. A tak wcale nie musi być. Może przyszły rok - wyborczy, coś zmieni w tym zakresie?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

PiTeK pisze:
Od samego początku FPG stał się orężem dla walki pomiędzy lokalnymi siłami politycznymi.

FPG jak pisałem wcześniej służy mieszkańcom, poza tym nie Nikos usunął uchwałę dotyczącą finansowania festiwalu. Natomiast tak to już jest w polityce, że skoro burmistrz jest przeciw to opozycja jest za.

Tytuł:
pismak
pismak

jendrzej pisze:
Agencja artystyczna /podmiot gospodarczy/ ma zabiegać o środki unijne?
Jakie ona ma szanse, zerowe!

Zapytaj się w Kuźni jak zdobywają fundusze na różne projekty.
qba pisze:
nie Nikos usunął uchwałę dotyczącą finansowania festiwalu.

To pozbawiło FPG pewnej kasy ale nie pozbawiło możliwości organizowania imprezy.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

PiTeK, niech więc burmistrz poucina MDK-owi środki przeznaczane rokrocznie na Jakuby a dyrektorce powie:

To pozbawiło Jakuby pewnej kasy ale nie pozbawiło możliwości organizowania imprezy. ;-)

To samo dotyczy Festiwalu Kultur oraz wspomnianej przez Ciebie Kuźni z imprezami które organizuje a które miasto dofinansowuje.

Troszkę to cynicznie zabrzmiało z Twojej strony,..

Kiedyś FPG był wydarzeniem które można było oglądnąć w publicznej telewizji. Miał szansę stać się wizytówką Zgorzelca, produktem regionalnym jedynym w swoim rodzaju, stanowiącym doskonałą promocję nie tylko miasta lecz również regionu. Były konkursy festiwalowe na które zjeżdżali młodzi ludzie z odległych stron kraju, przyjeżdżali greccy artyści...
Zamiast dbać o festiwal, przyczyniać się do wzrostu jego znaczenia dla dobra miasta,... na skutek polityki uprawianej przez burmistrza doprowadzono do sytuacji w której ta impreza ma szansę stać się jedynie,.. wspomnieniem.
Niedługo zniknie Piwnica Staromiejska,.. i cóż zostanie???
Przy okazji,... sądzisz, że Festiwal Kultur który miał zastąpić FPG a który przynajmniej pod względem budżetu niczym się nie różni,... może z nim konkurować???

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:

... PUB :lol: :D :smt044 :smt082 :smt030

[edit by YELLO_35]

Jagna - staraj się nie spamować w ten sposób !!! :twisted:

Ostatnio zmieniony 05 paź 2009, 6:31 przez Jagna, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 26 lis 2012, 12:16 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

turek pisze:
obniżał rok rocznie swój poziom, ale raczej doszukiwałbym się tu pewnej rutyny

Też tak uważam - wg mnie formuła festiwalu się przejadła , a brak (ciekawych) zmian nie polepsza sytuacji...
I żeby nie było - możliwe , że kiedyś napiszę to o Jakubach (oby nie!!!).

turek pisze:
A coż takiego oferuje nam dziś Piwnica Staromiejska???

Ano właśnie przekorny - co?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

YELLO sprawdzałam czy nie śpisz hehehe.

Cytuj:
A coż takiego oferuje nam dziś Piwnica Staromiejska???

Dodajmy nam POLAKOM ?????

Tytuł:
pismak
pismak

przekorny pisze:
PiTeK, niech więc burmistrz poucina MDK-owi środki przeznaczane rokrocznie na Jakuby a dyrektorce powie

Przekorny MDK nie jest podmiotem komercyjnym tylko instytucją podlegającą i finansowaną przez Urząd Miasta. Dlatego ma zagwarantowane finansowanie z budżetu miasta (o czym powinieneś wiedzieć jako tuba propagandowa urzędu starostwa). Agencja nikosa jest firma prywatną więc chybione twoje porównanie :D

Cytuj:
Kiedyś FPG był wydarzeniem które można było oglądnąć w publicznej telewizji. Miał szansę stać się wizytówką Zgorzelca, produktem regionalnym jedynym w swoim rodzaju, stanowiącym doskonałą promocję nie tylko miasta lecz również regionu. Były konkursy festiwalowe na które zjeżdżali młodzi ludzie z odległych stron kraju, przyjeżdżali greccy artyści...
Zamiast dbać o festiwal, przyczyniać się do wzrostu jego znaczenia dla dobra miasta,... na skutek polityki uprawianej przez burmistrza doprowadzono do sytuacji w której ta impreza ma szansę stać się jedynie,.. wspomnieniem.

fuuuu..... ale propagandowa paplaninka

Grzegorz pisze:
Mam jednak poważne wątpliwości, które mnie zawsze targają, kiedy masza kasa ma iść na pomysły aktualnego burmistrza.
Turku wiedz, że On zrobi coś .. ale za ogromną kasę. Przykład Orlika i rekord polski w kosztach boiska.

Musisz wiedieć, że rusza mnie marnotrawienie publicznego grosza przez dyletantów.

oraz

jendrzej pisze:
Tak, od kiedy Burmistrzem został R.G. to toczy się walka. Jak na razie wygrywa 2:0 Nikos. Niestety, przegrywamy jako miasto. A tak wcale nie musi być. Może przyszły rok - wyborczy, coś zmieni w tym zakresie?

i znowu polityka przedwyborcza, może tak zmienimy nazwę tematu na:

FESTIWAL PIOSENKI GRECKIEJ ŚRODKIEM DO PROWADZENIA KAMPANII WYBORCZEJ i POLITYKI LOKALNEJ

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

makaron

Cytuj:
MDK nie jest podmiotem komercyjnym tylko instytucją podlegającą i finansowaną przez Urząd Miasta. Dlatego ma zagwarantowane finansowanie z budżetu miasta (o czym powinieneś wiedzieć jako tuba propagandowa urzędu starostwa).

Festiwal Piosenki Greckiej nigdy nie był imprezą komercyjną (o czym powinieneś wiedzieć jako tuba propagandowa Urzędu Miasta), dlaczego więc nie może być dotowany???
Dofinansowała go Gmina Wiejska Zgorzelec, powiat zgorzelecki, Gmina i Miasto Bogatynia, kopalnia i elektrownia - najwidoczniej uważając, że impreza ta godna jest dofinansowania. Jedynie Zgorzelec, miejsce odbywania się festiwalu nie dołożył ani grosza. TY, burmistrz i paru innych uznaliście, że FPG to wytwór poprzednich rządów a więc jako taki winien być zrównany z ziemią. Jakoś niespecjalnie interesuje Cię, że przybyło na niego i doskonale się bawiło bardzo wielu naszych współmieszkańców.
Czego nie można przypisać obecnie rządzącym w mieście, powinno się wykasować z pamięci.

Cytuj:
fuuuu..... ale propagandowa paplaninka

Retoryka godna piewcy-likwidatora PO ;-)

Cytuj:
FESTIWAL PIOSENKI GRECKIEJ ŚRODKIEM DO PROWADZENIA KAMPANII WYBORCZEJ i POLITYKI LOKALNEJ

ja dodałbym dla równowagi:

Dni Miasta Zgorzelec, Festiwal Kultur i Jakuby ŚRODKIEM DO PROWADZENIA KAMPANII WYBORCZEJ i POLITYKI LOKALNEJ.
A w przyszłym roku wrócimy do rozmowy na temat wykorzystania miejskich imprez kulturalnych jako środka do prowadzenia kampanii wyborczej... ;-)

Turek

Cytuj:
:roll: Dziś na szczęście jest Kuźnia, są Jakuby czy wspomniany przez Ciebie Festiwal Kultur - mamy wybór, dla każdego coś dobrego ;)

A dla tych, dla których czymś dobrym jest właśnie FPG?? Dlaczego dla nich miasto nie dofinansuje imprezy, natomiast dla miłośników szczudlarzy owszem??

Cytuj:
Tak naprawdę szum wokół festiwalu powstał na nowo dzięki Groniczowi, który odważył się pierwszy rzucić kamieniem i obciąć środki... Może on był tym pierwszym, który odważył się publicznie zauważyć spadający poziom imprezy i zareagować na to obcięciem środków??? :|

Oho, mamy więc bohatera... Cóż jeszcze powinien zlikwidować, żeby znaleźć Twoje pełne uznanie Turku?? :roll:

Cytuj:
Kiedyś odbywały się tam jakieś wernisaże, spotkania autorskie, czy choćby kino letnie.. Odkąd właścicielka uruchomiła Dom Kołodzieja, piwnica również popadła w marazm kulturalny, dziś nie dzieje się tam zupełnie nic..

Dobrze przynajmniej, że doceniasz ich wcześniejsze działania. Na dzień dzisiejszy masz jednak dwie możliwe sytuacje: 1) Funkcjonująca Piwnica Staromiejska 2) Pustostan.
Którą wybierasz?? :P

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 26 lis 2012, 12:17 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

przekorny pisze:
Festiwal Piosenki Greckiej nigdy nie był imprezą komercyjną (o czym powinieneś wiedzieć jako tuba propagandowa Urzędu Miasta), dlaczego więc nie może być dotowany???

Przekorny chodziłeś do "specjalniaka" czy co?
MDK to nie festiwal czy inna impreza artystyczna tylko instytucja do organizowania imprez powołana i finansowana prez urząd miejski. Agencja artystyczna "Orfeusz" to prywatna agencja założona przez Nikosa więc nie ma obowiązku finansowania jej urząd miejski. No chyba to już jest jasne, co przekorny??? :roll:
Co do finansowania festiwalu to pokaz mi gdzie napisałem, że nie może być finansowany??? Napiszę więcej uważam, ze powinien być dofinansowany wg mnie kwotą np. 20 tys. Napiszę jeszcze więcej gronicz chciał go dofinansować ale w takiej wysokości w jakiej uważał za stosowne a nie w jakiej ty i inni malkontenci chcieliście.
Skoro festiwal był zawsze taki wartościowy dla mieszkańców to załóż społeczny komitet d/s finansowania FG, zacznij zbierać datki od mieszkańców, niech każdy odda 10 złotych na festiwal to przyjmując, ze 25% mieszkańców jest zwolennikami, uzbierasz ok 100 tys. zł. Jak ci się to uda to sam pójdę do gronicza aby druga stówkę dorzucił z kasy miasta.
Powodzenia. :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 26 lis 2012, 12:19 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 85  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.