Dzisiaj jest 20 cze 2025, 21:52

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1092 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 73  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
Jezusie Nazareński... :roll: Ty na pewno jesteś ze Zgorzelca?

YELLO_35 specjalnie dla Ciebie jako mało zorientowanego mieszkańca naszego miasta http://bip.um-zgorzelec.dolnyslask.pl/plik.php?id=1748
Masz tu link bo nie wiem jak wstawić zdjęcie. Przyjrzyj się proszę jaki obszar to śródmieście :)

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
drugim będzie Śródmieście z byłą Arkadią, a czego pewnie YELLO_35 będzie zadowolony

Zadowlony jak zadowolony - po prostu obiekt ten szpeci od lat (podobnie jak centrum na górce) centrum miasta :|

Marcopollo pisze:
YELLO_35 specjalnie dla Ciebie jako mało zorientowanego mieszkańca naszego miasta

38MB to za dużo dla mnie. Ale zwracam honor... :oops:
Śródmieście pomyliłem z Przedmieściem Nyskim.
Pewnie pierwszym etapem w Śródmieściu była...wymiana śmietników ;)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
38MB to za dużo dla mnie. Ale zwracam honor

Ale fakt faktem, dlaczego II etap rewitalizacji??
Wstawiłbym tu ten plik ale nie wiem jak :roll:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Mam małe spostrzeżenie, jeśli jesteśmy przy śmietnikach. Długo walczyliśmy o przestrzeganie zakazu zatrzymywania się przy kiosku na Łużyckiej, przed kościołem. Problemem były auta, które zasłaniały widoczność i nie było widać pojazdów jadących od strony miasta. Wczoraj wyjeżdżałem z ulicy Św. Jana i zauważyłem, że na znaku zakazu zamontowano nowy, pomarańczowy śmietnik... Nie wiem jak można być tak ograniczonym, by nie móc przewidzieć konsekwencji swoich czynów. Na pierwszy rzut oka widać, że śmietnik będzie przeszkadzał wyjeżdżającym, a obserwacje zza kierownicy tylko to potwierdziły. Może ktoś odpowiedzialny za śmietniki powinien robić objazd po mieście i sprawdzać jak ekipa je montująca wykonała swoje zadanie?
Piotr

Tytuł:
pismak
pismak

Cytuj:
Ale fakt faktem, dlaczego II etap rewitalizacji??

Wydaje mi się, że Chuck ma rację. I etapem rewitalizacji miasta było Przedmieście Nyskie. II etapem jest śródmieście a dokładniej część ulicy Daszyńskiego. Jak będę miał dostęp do dokumentacji to postaram się to potwierdzić.
przekorny pisze:
przeglądając stronę UMWD trudno nie zwrócić uwagi na fakt, że Zgorzelec spośród 12 gmin, które uzyskały dofinansowanie, otrzymał,... najmniej.
Jesteś pewien? Nasze miasto otrzymało średnio dofinansowanie wszystkich projektów na poziomie 62% co daje Zgorzelcowi 6 miejsce wśród miast na tej liście.
Na modernizację MDK dostaliśmy 37% kwoty o którą wnioskowaliśmy. Pozostałe projekty dostały po 70% dofinansowania.
przekorny pisze:
Zdystansowała nas nie tylko Jelenia Góra, lecz również niewielki Lubań

Nie wiem jak wygląda sprawa z Lubaniem, co tam zrobiono przez ostatnie lata. Czy to co otrzymali jest pierwszą dotacją dla tego miasta czy kolejną. Nie wiem jak z pozostałymi miastami. Wiem natomiast, że Jelenia Góra to duże miasto, tulu studentów, tylu turystów, piękny rynek a dostała z tej puli zero! Ale z tego co czytałem dostali dotację z innej puli np. na budowę term w Cieplicach. Nasze miasto również dostaje środki z innych źródeł. Przecież za coś musieliśmy sfinansować budowę monitoringu na Stadionie Miejskim, remont ulicy Francuskiej czy boisk przyszkolnych. Dodatkowo miasto otrzyma środki na remont ulic Lubańskiej i Zamiejsko – Lubańskiej oraz na budowę ścieżek rowerowych.
przekorny pisze:
Czy więc brak było pomysłów na działania związane z poprawą infrastruktury i ogólnej estetyki miasta

Pomysły są. Co więcej niektóre z nich są w fazie realizacji. Planowane jest wykonanie kolejnych boisk przy szkole nr 2 i 3. Miasto stara się również o pozyskanie środków na skatepark, na rewitalizację i zagospodarowanie parków, remont amfiteatru. A na to trzeba mieć pieniądze na wkład własny.
przekorny pisze:
czy władze po prostu uznały, że pozyskanie większych środków na realizację innych zadań przerośnie ich możliwości jeśli chodzi o przeprowadzenie inwestycji w szerszym zakresie???

„Małą łyżką też się najesz”. Mogliśmy złożyć kolejne 4 wnioski i może dostalibyśmy na nie dofinansowanie tak jak Jawor (8 projektów). Ale poziom dofinansowania projektów z Jawora jest na poziomie 38%. Osobiście wolę aby do każdej złotówki dołożono Zgorzelcowi 62 grosze niż 38 groszy jak się to ma w przypadku Jawora.

Ostatnio zmieniony 01 kwie 2010, 13:36 przez PiTeK, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

PiTeK, lubię Cię i szanuję, jak mało którego z ludzi którymi się otaczasz. Nie każ mi zmienić tego zdania twierdzeniem, że uzyskaliśmy 6-ste miejsce jeśli chodzi procent dofinansowania i należy uznać to za sukces - bo przecież nie o to tak naprawdę chodzi.
Chodzi przecież o łączną sumę, którą miasto pozyskało/pozyska ze źródeł zewnętrznych.
Gronicz niejednokrotnie grzmiał na sesjach, że,.."jeśli nie teraz to nigdy". I rzeczywiście, z tym jego zdaniem jestem gotów się zgodzić. Dofinansowania nie będą trwały wiecznie.

Baranowski na ostatniej sesji RM twierdził, że z zadłużeniem miasta nie jest tak źle. Ponoć inne samorządy zadłużyły się na kwotę sięgającą 55% budżetu i więcej - twierdził... Wg niego można zadłużyć miasto bardziej. Zgodzę się z nim pod warunkiem, że zadłużenie to będzie uwarunkowane możliwością pozyskania środków zewnętrznych i związanego z tym zabezpieczenia wkładu własnego.
I nieważne w jakim procencie - ważne, że skorzystamy z okazji, być może niepowtarzalnej, na dofinansowanie jakiekolwiek!!!!
Jeśli założymy, że obaj burmistrzowie gotowi byli na działania daleko bardziej idące, jeśli chodzi o zaciągnięcie kredytów na inwestycje w ramach wkładu własnego - to kwotę, którą uzyskaliśmy w ramach zewnętrznego dofinansowania można uznać za porażkę.
Uzyskaliśmy najmniej spośród gmin które środki takowe uzyskały,...

To co wy, czyli gwardia przyboczna burmistrza, usiłujecie przekuć na sukces, a mianowicie uzyskanie jakiegoś tam dofinansowania do jakiś tam zadań, które należy wykonać w naszym mieście, to jedynie kropla w morzu potrzeb - i chyba się z tym zgodzisz???

Jeśli chodzi o Jelenią Górę, to rzeczywiście, z tej puli nie uzyskała nic, ale jednak uzyskała 23 mln. złotych dofinansowania unijnego na rewitalizacje miasta z innej puli, z której, jak się wydaje, my nie skorzystaliśmy....

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

czy II etap rewitalizacji obejmuje teren po dawnym przejściu granicznym?

Tytuł:
pismak
pismak

przekorny pisze:
Nie każ mi zmienić tego zdania twierdzeniem, że uzyskaliśmy 6-ste miejsce jeśli chodzi procent dofinansowania i należy uznać to za sukces - bo przecież nie o to tak naprawdę chodzi.

Przekorny a o co chodzi? Na 4 projekty dostaliśmy średnio po 62% dofinansowania. Dlaczego nie nazywasz sukcesem fakt, że ktoś chce dać nam pieniądze w takim stopniu pokrywające finansowanie naszych planów inwestycyjnych?
Cytuj:
Chodzi przecież o łączną sumę, którą miasto pozyskało/pozyska ze źródeł zewnętrznych.

Czy ktoś napisał, że jest to łączna suma jaką miasto pozyskało ze źródeł zewnętrznych? Jest to suma jaką pozyskaliśmy z tego konkretnego programu. Nie pisaliśmy o pieniądze na boiska (Bielawa) czy na place zabaw bo albo już je wybudowaliśmy albo pozyskaliśmy na ten cel środki z innych programów. Jeżeli chodzi o ogólne rankingi to proszę: Zgorzelec 3 za Wrocławiem i Jelenią Górą http://bit.ly/cJQoG4

przekorny pisze:
Baranowski na ostatniej sesji RM twierdził, że z zadłużeniem miasta nie jest tak źle. Ponoć inne samorządy zadłużyły się na kwotę sięgającą 55% budżetu i więcej - twierdził... Wg niego można zadłużyć miasto bardziej. Zgodzę się z nim pod warunkiem, że zadłużenie to będzie uwarunkowane możliwością pozyskania środków zewnętrznych i związanego z tym zabezpieczenia wkładu własnego.

Wydaje mi się, że w odpowiedzialnym zarządzaniu należy wyważyć poziom zadłużenia miasta. Co z tego, że Bogatynia miała dużo planów, zrobiła w tamtym roku Karbonalia za 700 tyś zł skoro później stracili płynność finansową? Co z tego, że Wrocław wykonał tyle inwestycji skoro obecnie zadłużenie miasta jest na poziomie 56% całego budżetu miasta a jak wiesz graniczny poziom to 60%. Wyobrażasz sobie co by się działo na sesji rady Miasta gdybyśmy mieli taki poziom zadłuzenia :P
przekorny pisze:
to jedynie kropla w morzu potrzeb - i chyba się z tym zgodzisz???

Oczywiście, że jest to kropla w morzu potrzeb. Tu chodzi tylko o 4 projekty, które dostały dofinansowanie. W mieście planowane i realizowane są inne inwestycje, o czym doskonale wiesz. Nie jest sztuką sfinansować inwestycję w 100% ze środków własnych. Sztuką jest doprowadzić do tego, że ktoś Ci dołoży na tą inwestycje. I cieszymy się dlatego, że miastu to się udało. :smt023

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:

Już zostało napisane że
PiTeK pisze:
II etapem jest śródmieście a dokładniej część ulicy Daszyńskiego

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

PiTeK pisze:
II etapem jest śródmieście a dokładniej część ulicy Daszyńskiego.
Mnie się wydaje, że oprócz 'części Daszyńskiego' do Śródmieścia wlicza się także ulice z tzw. zabudową grynderską - przełom XIX i XX w. (Staszica, Domańskiego, część Kościuszki, Langiewicza, Boh. Getta, Wolności, część Warszawskiej), być może również inne. Był tu gdzieś dołączony jakiś olbrzymi plik graficzny z podziałem miasta, chyba tam ta dzielnica jest zaznaczona.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
Był tu gdzieś dołączony jakiś olbrzymi plik graficzny z podziałem miasta
Proszę bardzo mniejszy plik :lol:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
wygląda że to teren przeznaczony na wielkopowierzchniowe obiekty handlowe i zostanie pewnie sprzedany z takim przeznaczeniem. Nie sądzę też, aby podlegał rewitalizacji w II etapie.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Pisałem jakiś czas temu o skwerze Popiełuszki, czy aby na pewno to jest skwer a nie park? Wielu odpowie, że na pewno skwer!! Czy aby na pewno??
:lol:

[ Dodano: Pon Kwi 19, 2010 12:25 am ]
Chuck Norris jr pisze:
neandertalski pisze:
wygląda że to teren przeznaczony na wielkopowierzchniowe obiekty handlowe i zostanie pewnie sprzedany z takim przeznaczeniem. Nie sądzę też, aby podlegał rewitalizacji w II etapie.

Wydaje mi się , że ten teren już był lub jest przeznaczony na sprzedaż, BM zaznaczył że nie zezwoli na postawienie tam kolejnej stacji benzynowej, czyli idąc tym tropem pewnie już przymiarki do stacji były.

Tytuł:
gaduła
gaduła

A co z dokończeniem remontu parku Paderewskiego?
Z wielką pompą rozpoczęto remont jesienią,ale tylko pomiędzy ulicami Chopina i Szymanowskiego!

Że nie wspomnę o chodnikach na Karłowicza!

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Ciekawe na jakim "poziomie" jest projekt nowych garaży...

Cytuj:
Nowe garaże przy Lubańskiej
2010-04-15

Obrazek

Ponad 80 nowiutkich garaży ma powstać w miejscu obecnego "garażowego Betlejem" przy ulicy Lubańskiej. W chwili obecnej trwa procedura zmiany miejscowego plan zagospodarowania przestrzennego dla tego rejonu, tak by umożliwić realizację inwestycji.

Zmiany miejscowego planu zakładają budowę 84 garaży o wymiarach 4m x 7m, w miejscu dotychczasowej lokalizacji tzw. "blaszaków". Procedura umożliwiająca wnoszenie ewentualnych uwag do projektu planu potrwa do 4 czerwca, tak więc już jesienią powinny być gotowe zapisy umożliwiające rozpoczęcie inwestycji. Inwestycja zaplanowana została na działkach o nr 15/1 i 15/9 których właścicielem jest miasto.

W budżecie nie ma zapisów związanych z tą inwestycją, w związku z czym nie wiadomo czy jej realizatorem będzie Urząd Miasta czy inwestor "z zewnątrz".
red.
za: http://www.zgorzelec.info/index.php?k_d ... g&t=news2b

Miejsca pomiędzy budynkiem a murem nie jest za wiele na stoliki ;)

Cytuj:
Murki oporowe - ciąg dalszy
2010-04-22

Obrazek

Na Przedmieściu Nyskim powstaje nowa kamienica. Za nią znajduje się wysoka na kilkadziesiąt metrów skarpa, na której niegdyś wzniesiono mur oporowy. Dziś mur jest już mocno popękany, ale na razie trzyma pion. Na razie.

Przestrzeń pomiędzy budynkiem, a skalną ścianą ma stać się częścią powstającej restauracji, jako romantyczny kącik dla zakochanych. Jeżeli jednak miasto nie znajdzie środków na wykonanie solidnego muru, to zagrożeni będą nie tylko goście restauracji, ale i sam budynek.

-Na parterze powstanie niebawem restauracja, a pomiędzy skałą, a budynkiem ma powstać zaciszne i urokliwe miejsce - opowiada właściciel - Same skałki zamierzam odpowiednio podświetlić tak by stworzyć odpowiedni klimat, jednak widząc popękany mur u góry martwię się o to, że się w końcu zawali.

Zdaniem inwestora mur jest własnością Urzędu Miasta. Nie wiadomo jednak czy i kiedy cokolwiek coś ruszy się w tej sprawie, bo w sam burmistrz dwukrotnie złożył już dwie zupełnie różne deklaracje dotyczące ulic Szkolnej i Wrocławskiej.

Ta ostatnia opublikowana na łamach www.zgorzelec.info mówiła, że „błędem było nieuwzględnienie ich (remontów, przyp. red.) w zakresie prac I etapu rewitalizacji Przedmieścia Nyskiego” oraz „sprawę remontu obydwu murów oporowych będzie można ponownie rozpatrzyć podczas rozdysponowywania ewentualnej nadwyżki budżetowej lub oszczędności poprzetargowych z zakończonych inwestycji”.

Problem w tym, że 17. czerwca ub. roku. burmistrz oświadczył, że ”przedmiotowe zadanie (remont muru oporowego przy ulicy Szkolnej. przyp red.) ujęte zostanie w projekcie budżetu na rok 2010”, ale tak się nigdy nie stało. Zapytaliśmy burmistrza o wyjaśnienie takiego stanu rzeczy, jednak od 25 marca trwa wymowna cisza.
red.
za: http://www.zgorzelec.info/index.php?k_d ... g&t=news2b

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1092 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 73  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.