Cytuj:
Ale fakt faktem, dlaczego II etap rewitalizacji??
Wydaje mi się, że Chuck ma rację. I etapem rewitalizacji miasta było Przedmieście Nyskie. II etapem jest śródmieście a dokładniej część ulicy Daszyńskiego. Jak będę miał dostęp do dokumentacji to postaram się to potwierdzić.
przekorny pisze:
przeglądając stronę UMWD trudno nie zwrócić uwagi na fakt, że Zgorzelec spośród 12 gmin, które uzyskały dofinansowanie, otrzymał,... najmniej.
Jesteś pewien?
Nasze miasto otrzymało średnio dofinansowanie wszystkich projektów na poziomie 62% co daje Zgorzelcowi 6 miejsce wśród miast na tej liście.
Na modernizację MDK dostaliśmy 37% kwoty o którą wnioskowaliśmy. Pozostałe projekty dostały
po 70% dofinansowania.
przekorny pisze:
Zdystansowała nas nie tylko Jelenia Góra, lecz również niewielki Lubań
Nie wiem jak wygląda sprawa z Lubaniem, co tam zrobiono przez ostatnie lata. Czy to co otrzymali jest pierwszą dotacją dla tego miasta czy kolejną. Nie wiem jak z pozostałymi miastami. Wiem natomiast, że
Jelenia Góra to duże miasto, tulu studentów, tylu turystów, piękny rynek a
dostała z tej puli zero! Ale z tego co czytałem dostali dotację z innej puli np. na budowę term w Cieplicach. Nasze miasto również dostaje środki z innych źródeł. Przecież za coś musieliśmy sfinansować budowę monitoringu na Stadionie Miejskim, remont ulicy Francuskiej czy boisk przyszkolnych. Dodatkowo miasto otrzyma środki na remont ulic Lubańskiej i Zamiejsko – Lubańskiej oraz na budowę ścieżek rowerowych.
przekorny pisze:
Czy więc brak było pomysłów na działania związane z poprawą infrastruktury i ogólnej estetyki miasta
Pomysły są. Co więcej niektóre z nich są w fazie realizacji. Planowane jest wykonanie kolejnych boisk przy szkole nr 2 i 3. Miasto stara się również o pozyskanie środków na skatepark, na rewitalizację i zagospodarowanie parków, remont amfiteatru. A na to trzeba mieć pieniądze na wkład własny.
przekorny pisze:
czy władze po prostu uznały, że pozyskanie większych środków na realizację innych zadań przerośnie ich możliwości jeśli chodzi o przeprowadzenie inwestycji w szerszym zakresie???
„Małą łyżką też się najesz”. Mogliśmy złożyć kolejne 4 wnioski i może dostalibyśmy na nie dofinansowanie tak jak Jawor (8 projektów). Ale poziom dofinansowania projektów z Jawora jest na poziomie 38%. Osobiście wolę aby
do każdej złotówki dołożono Zgorzelcowi 62 grosze niż 38 groszy jak się to ma w przypadku Jawora.