Dzisiaj jest 20 cze 2025, 21:38

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP

A powiedzcie mi moi drodzy forumowicze, kto i kiedy ostatnio wysyłał list Pocztą Polską? Pomijając sprawy urzędowe, gdzie dominują przesyłki polecone i poczta jest jeszcze niezbędna, no i kartki świąteczne, to pozostałe okazje załatwiane są pocztą mailową, chyba że kierujemy je do ludzi w starszym wieku. Poczta jakoś nie nadąża za duchem czasów.. :(
Ja nie pamiętam, kiedy to było :roll: :grin: /kiedy wysyłałem/

Tytuł:
rekrut
rekrut

ostatni list droga pocztowa wysylalem jakies 8 moze nawet 10 lat temu.
Potem pojawila sie WWW i wszystko stalo sie prostsze. Hehehehehe.

Ale niebawem nawet wszelkie urzedowe sprawy bedzie mozna zalatwic przez siec. Moze doczekamy czasow, ze poczta w ogole nie bedzie potrzebna. Ewentualnie zostanie tylko usluga kurierska do przesylek, bo tego sie w kabel nie da wetknac. Nie jest to wcale taki zly patent, przynajmniej oszczedzamy zielone pluca miast nie uzywajac papieru na listy.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Ja korzystam sporadycznie z ich usług. Ostatnio tydzień czekam na przesyłkę poleconą z Poznania. Sam również wysłałem niedawno list polecony - bo nie było innej alternatywy - i chyba tylko dlatego Poczta może sobie pozwolić na lekceważenie klienta. Bo , że to robi to oczywista oczywistość ;)

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

taaak... tylko paczki mnie wiażą z pocztą polską bo nawet kartki świąteczne wysyłam mailem ha ha ha ... Tak naprawde to i paczki coraz mniej sie opłaca wysyłać za pośrednictwem poczty. Tak własnie zaczyna sie koniec poczty polskiej i nie wiem czy ma mi być z tego powodu smutno :lol:

Tytuł:
VIP
VIP

Dziś właśnie stwierdziłem, że znaczek na list kosztuje 1,35 PLN :o podobno juz od dziesięciu lat, jak mi powiedziała pani w kiosku RUCH. Prawda to? Bo ostatnio wysyłałem za 1,00 :roll:

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
Dziś właśnie stwierdziłem, że znaczek na list kosztuje 1,35 PLN :o podobno juz od dziesięciu lat, jak mi powiedziała pani w kiosku RUCH. Prawda to? Bo ostatnio wysyłałem za 1,00 :roll:

Pani chyba niepoważna jakaś - co roku podwyższają cenę o ok. 5 groszy. Z tego względu już od jakiegoś czasu kupuję (o ile są) znaczki typu A - wtedy po podwyżce nadal nadaje się na list - i nie trzeba doklejać idiotycznych 5gr. do listu - stojąc oczywiście w kolejce , bo bez tego się na Poczcie nie da ;)

Jest też inny apsekt sprzedaży znaczków w kioskach - w miejscowościach turystycznych kioskarz nie opyli samych znaczków - tylko w połączeniu z widokówką - podobno inaczej im się nie opłaca. Choć są wyjątki...

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Dlaczego na pczcie przy ul. Poniatowskiegi nie mogę odebrać przesyłki poleconej w dniu otrzymania awiza? Na innych pocztach nie ma tego problemu. Czy to zgodne z prawem?
Czekam na bardzo ważną przesyłkę poleconą. Po przyjściu z pracy, dziś, w drzwiach zastałem awizo. Udałem się z nim na pocztę, gdzie urzędniczka poinformowała mnie, że nie odbiorę dziś przesyłki. Może się to stać dopiero jutro. Dlaczego?? jakim prawem poczta przetrzymuje moją własność?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Na innych to samo. Przynajmniej u mnie na Manhatanie :(

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

dr Jack Kill pisze:
Dlaczego??

Dlatego , że listonosz odnosi listy/przesyłki polecone na pocztę główną - skąd na następny dzień są rozwożone po właściwych oddziałach. Tak było z pocztą na Iwaszkiewicza (czy Wyspiańskiego).

W sumie farciarz z Ciebie...ja zapłaciłem za przesyłkę , a od 3 tyg. ani awiza , ani przesyłki... :|

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Dlatego ze korzystajac z usług poczty sam sie na to zgadzasz. Jezeli korzystasz z ich uslug i nie czytasz regulaminow to juz Twoja strata kolego. To ze nie wiesz ze jakis przepis istnieje nie znaczy ze Ciebie nie obowiazuje.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

dr Jack Kill pisze:
Dlaczego na pczcie przy ul. Poniatowskiegi nie mogę odebrać przesyłki poleconej w dniu otrzymania awiza?

Mnie również przydarzyła się taka historia. Wytłumaczono mi to w ten sposób, że listonosz po odebraniu przesyłek z poczty wyrusza w obchód swojego terenu i,... już tego dnia nie pojawia się na poczcie. Dlatego też przesyłka nie powraca i tego dnia nie można jej odebrać...
Czy jednak tak powinno być i jest to zgodne z jakimiś "pocztowymi" przepisami,.. trudno jest mi powiedzieć. Z pewnością jednak jest to dosyć uciążliwe, zwłaszcza, kiedy się na przesyłkę oczekuje ze zniecierpliwieniem. :-?

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Jest to dość dziwne i jakieś takie nietypowe się wydaje. Zastanawia mnie fakt, czy jest to do końca zgodne z prawem. Mój znajomy otrzymał wezwanie na przesłuchanie do wrocławskiego sądu jako świadek. Niestety po odebraniu "w dniu jutrzejszym" okazało się, że jest już o ten jeden dzień za późno. Ja w tej chwili czekam na bardzo ważną wiadomość. I wiem, że dotarła ona już do Zgrzelca, mam w ręku nawet awizo ale z wszystkich faktów wynika, że moja przesyłka leży gdzieś na dnie torby listonosza, który wychodząc z poczty już się na niej nie pojawia. Kto zatem i gdzie przetrzymuje moją wiadomość. Kiedy poczta przestanie sprzedawać skarpetki i podpaski i zajmie się należytym wykonywaniem obowiązków za które jej płacimy?

[ Dodano: Pon Kwi 12, 2010 6:50 pm ]
yARO_81 pisze:
Na innych to samo. Przynajmniej u mnie na Manhatanie

Ponoć na Moysie jest tak jak być powinno, czyli odbiór w dniu pozostawienia awiza.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

dr Jack Kill pisze:
Kto zatem i gdzie przetrzymuje moją wiadomość

Poczta główna. Pisałem już raz... :roll:

dr Jack Kill pisze:
Niestety po odebraniu "w dniu jutrzejszym" okazało się, że jest już o ten jeden dzień za późno

Nie wiem czy jest to aby prawidłowy i zgodny z prawem system powiadamiania na ostatnią chwilę... :roll:
A już na pewno kolega jest usprawiedliwiony w tym wypadku.

dr Jack Kill pisze:
Ponoć na Moysie jest tak jak być powinno, czyli odbiór w dniu pozostawienia awiza.

Kiedyś tak bywało. Ale wolałbym ten wpis bez dodatku "ponoć"...

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

dr Jack Kill pisze:
z wszystkich faktów wynika, że moja przesyłka leży gdzieś na dnie torby listonosza, który wychodząc z poczty już się na niej nie pojawia.

Pojawia się, pojawia. Tylko że poczta , jak wiele naszych instytucji zaczęła szukać oczszędności i ograniczyła liczbę pracowników, a co za tym idzie rejony dla listonoszy się zwiększyły i nie wracają oni z Twoją przesyłką w czasie urzędowania urzędu pocztowego do którego defakto Ty już dziś nie masz wstępu. Mam nadzieję że nie myślisz że listonosz idzie sobie z pełną torbą nie doręczonych przesyłek , rent, emerytur do domku? Przecież musi się z tego rozliczyć, kasę zdać, potem gdy jest jej odpowiednio duża suma zamawiany jest konwój aby to odebrać i zabrać w bezpieczne miejsce, po to abyś dnia następnego przyszedł i dostał swoja upragnioną przesyłkę(mam tu na myśli akurat kaskę) :lol:

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Bardzo irytujące jest odbieranie takiej przesyłki (poczta główna). Podchodzimy do okienka z awizem i za każdym razem przesyłka jest szukana przynajmniej 5 minut (gdzie pani zadaje pytania dodatkowe typu jaka to przesyłka, sądowe czy jakie?). Na początku myślałem ze to forma strajku, niestety po kilku takich wizytach okazało się, że myliłem się i tak normalnie to funkcjonuje. Czemu nikt nie pomoże tym kobietom usprawnić procesu wydawania przesyłek?

Ostatnio zmieniony 13 kwie 2010, 11:11 przez ostry2k, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.