Dzisiaj jest 15 cze 2025, 20:22

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Jest rzeczą powszechnie znaną, że w ramach tzw "ubezpieczenia" można wyleczyć przeziębienie, wyrwać zęba i dostać coś na przeczyszczenie. Koniec. reszta poważniejszych dolegliwości to już niestety wydatek dużo większy, niż składka zus. Polską sztuką przetrwania stała się dziś umiejętność przeżycia przy tzw "leczeniu" na "ubezpieczalnię". Kto się leczy, ten wie

Tytuł:
obserwator
obserwator

Niestety Pazdzioch , masz świętą rację .

Tytuł:
rekrut
rekrut

Witam. W zeszlym roku moj syn trafil do zgorzeleckiego szpitala. Zmuszeni bylismy hospitalizowac go tam, poniewaz, do naszego szpitala bylo kilkadziesiat kilometrów, a przebywalismy akurat z wizyta w Zgorzelcu. Moja zona podpisala z rozpedu, ze zgadza sie placic za pobyt przy dziecku. Jakiez bylo moje zdziwienie, gdy zobaczylem, ze opieka pielegniarska ogranicza sie do przyniesienia leków i przyniesienia termometru do zmierzenia temperatury. Za kilkudniowy pobyt zmuszeni bylismy do zaplaty 150 zl. Zastanawialem sie czy drugostronnie nie wystawic szpitalowi rachunku za opiekowanie sie i nadzor nad dzieckiem. Wyobrazcie sobie jakie kwoty zbija ten szpital, jezeli doba kosztuje matke 30 zl i nie dostaje ona praktycznie nic w zamian (no oprocz malego lozka do przespania sie). To prawie oplata jak za motel. Ile matek przebywa tam tygodniami. A najlepsze jest to, ze matki karmiace piersia nie sa zwolnione z oplaty. Ciekawe jak taka matka ma z doskoku karmic dziecko. Chcac nie chcac musi placic, albo zmienic szpital. Zwykle zlodziejstwo. A niby przepisy unijne gwarantuje dziecku bezplatna opieke i pobyt przy nim opiekuna.
Dla przykladu podam, ze szpital w Bogatyni pobiera 10 zł za dobe od matki, a jezeli matka nie pracuje to zwalniaja ja z oplaty, ponadto z oplaty zwolnione sa - co chyba jest normalne - matki karmiace. Za te 10 zl matka ma do dyspozycji pelnowymiarowe lozko i praktycznie pokoj sam na sam z dzieckiem.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Też jestem tym zdegustowana.Bez komentarza.
Tylko certyfikaty są w tym szpitalu najważniejsze,pani Barczyk zagalopowała się tak mocno aby w wynikach przodować, że człowiek już nie jest sam w sobie wartością,tylko papier pochwalny i dobra statystyka są najważniejsze.Pacjentka albo jest za droga jak to było w przypadku Ewy Płachcińskiej(temat poruszany na tym forum) albo za pacjentem mają iść pieniądze :twisted: Kasa,kasa,kasa....KASA CHORYCH! Matek karmiacych i opiekujących się dziećmi też.A co jeśli opiekuna nie stać na opłatę? Czy przynajmniej twardy zydelek dostanie aby posiedzieć przy dziecku?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Joasia pisze:
A co jeśli opiekuna nie stać na opłatę?

Dobre pytanie. Jako, ze zona nie pracuje, wystapilismy do dyrektorki o zwolnienie nas z tej oplaty. Ta w pismie zwrotnym przeslala nam adres pomocy spolecznej w naszym miescie, a 150 zl nie odpuscila. Paranoja. Chcialbym zamienic sie z nia na jakis czas zarobkami.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Cytuj:
Paranoja. Chcialbym zamienic sie z nia na jakis czas zarobkami.

właśnie, adminie, czy można to odtajnić :?: ciekawe, czy bardziej opłacalne jest dziś dyrektorowanie w zgorzeleckiej tzw. służbie zdrowia, czy też w tzw Kulturze zgorzeleckiej :?: :lol:

Tytuł:
obserwator
obserwator

Moja wnuczka rownież leżała w oddziale dziecięcym w naszym szpitalu . Razem z nią była moja synowa . Itu się nie zgadzam z Jancentym . O oplacie byla poinformowana przy przyjeciu , nie tylko , że takowa istnieje , ale rowniez o jej wysokosci . Zgodzila się na te warunki podpisując zgodę na oplatę . WIEDZIAŁA CO PODPISUJE . Czyżby żona Jancentego nie wiedziała co podpisuje , albo nie umiala pomnożyć ceny przez ilość dni ? Dlatego dziwię się w tym przypadku pretensjom . Chyba wiedziała na co się decyduje . Po za tym jeżeli opieka była tam aż tak zla dlaczego nie zabrala dziecka na własne żądanie i nie zawiozla do pobliskiego szpitala np. w Lubaniu , czy w Bogatyni . Ja bym tak zrobil ... Czy pobieranie pieniedzy za pobyt ZDROWEJ matki w szpitalu jest sluszne czy nie należaloby wyjaśnić z rzecznikiem praw pacjenta . Czy ktoś to zrobil ?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Nie pamiętam gdzie ( a szkoda) kiedyś czytałem że szpital nie ma prawa wymagać od matki opłaty za przebywanie wraz z dzieckiem podczas jego pobytu w szpitalu. Jest prawo które zezwala na przebywanie matki nieodpłatnie wraz z małym dzieckiem.
(chyba że jest to placówka niepubliczna)
Jeżeli ktoś z uczestników forum wie jaki to przepis, dobrze by było go przytoczyć. Istnieje on z całą pewnością, gdyż, jak napisałem na początku tego posta czytałem gdzieś na ten temat.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

NORO:
Cytuj:
Zgodzila się na te warunki podpisując zgodę na oplatę . WIEDZIAŁA CO PODPISUJE . Czyżby żona Jancentego nie wiedziała co podpisuje , albo nie umiala pomnożyć ceny przez ilość dni ? Dlatego dziwię się w tym przypadku pretensjom . Chyba wiedziała na co się decyduje .

Wiedziała,nie wiedziała...Ja sama byłam kiedyś w takiej sytuacji że potrzebna była natychmiastowa hospitalizacja i w takim momencie podpisałabym nawet cyrograf,tak byłąm przestraszona stanem mojego dziecka że nie myslałam o niczym innym jak tylko żeby być z dzieckiem w takich chwilach.
Jacenty:
Cytuj:
Jako, ze zona nie pracuje, wystapilismy do dyrektorki o zwolnienie nas z tej oplaty. Ta w pismie zwrotnym przeslala nam adres pomocy spolecznej w naszym miescie, a 150 zl nie odpuscila.

Widać pani barczyk straciła odruchy ludzkie,bo nawet w sądzie można wnioskować o obniżenie lub odstąpienie od wpisu do sprawy i sedzia nie odsyła do MOPSu, ale nie w szpitalu gdzie przedewszystkim powinno się mieć na uwadze dobro drugiego człowieka.
Więź dziecka z rodzicami nie może być rozrywana kwotami pieniężnymi,narzuconymi przez szpital.Brak rodziców przy dziecku w szpitalu szkodzi w procesie zdrowienia.Po pierwsze nie szkodzić!!!
Po sprawie z ośrodkiem rehabilitacji i tym co wyżej nigdy ale to przenigdy nie ukłonię się radnej barczyk! Chyba że oczyści się ona siebie i szpital z tych zarzutów.Tyle mogę zrobić jako jednostka.I nigdy na nią nie zagłosuję.
MATKA CZY OJCIEC POWINNI MIEĆ ŚWIĘTE,NIEPODWAŻALNE NICZYM PRAWO, PRZEBYWAĆ PRZY SWOIM DZIECKU !!!
:twisted:

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Cytuj:
Europejska Karta Dziecka w Szpitalu

Prawo do możliwie najlepszej opieki medycznej jest podstawowym, prawem, zwłaszcza w odniesieniu do dzieci.
1. Dzieci powinny przebywać w szpitalu tylko wtedy, gdy leczenie którego wymagają nie może być prowadzone w domu, ambulatorium lub oddziale dziennym.
2. Dzieci przebywające w szpitalu powinny mieć prawo do tego, aby cały czas przebywali razem z nimi rodzice, lub stali opiekunowie.
3. Wszystkim rodzicom należy tworzyć możliwość pozostawania w szpitalu razem z dzieckiem, trzeba ich do tego zachęcać i pomagać. Pobyt rodziców w szpitalu nie powinien narażać ich na dodatkowe koszty lub utratę dochodów. Rodzice, aby mogli uczestniczyć w opiece nad dzieckiem, powinni być stale informowani o sposobie postępowania w oddziale i zachęcani do aktywnej współpracy.
ITD.....

Tytuł:
rekrut
rekrut

noro, dziecko mialo wtedy niespelna dwa lata, chyba nie zostawilbys dziecka o godzinie drugiej w nocy na pastwe losu w szpitalu i nie pojechala do domu. Wiadomo co sie podpisuje, jednak nie wiadomo ile sie bedzie lezalo. Lekarze tez umieja liczyc i latwo policzyc, ze im dluzej przetrzymaja pacjenta, tym wiecej kasy szpital zgarnie.
Poza tym dowiadywalem sie w NFZ. Jesli lekarz wystawi zaswiadczenie o tym, ze obecnosc rodzica jest niezbedna do prawidlowej i szybkiej rehabilitacji dziecka, to szpital moze sie ubiegac o zwrot za pobyt matki na oddziale (co chyba w moim przypadku wiazaloby sie ze zwrotem za jednorazowe pranie poscieli po wyjsciu zony z dzieckiem ze szpitala - 150 zl to duzo jak za jedno pranie, bo niestety posilkow w tej cenie nie ma). Niestety pomimo otrzymania takiego zaswiadczenia od ordynatora, NFZ odmowil wyplaty swiadczenia szpitalowi. Teraz nie polecam tego szpitala nikomu.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Czym NFZ uzasadnił sweoją odmowę mimo pisma ordynatora ? Czy stwierdzono , ze pobieranie opłat za pobyt matki w szpitalu jest zgodne z prawem , czy nie ? Jeżeli nie ,to wszystkie oplaty jakie poniosly matki są bezprawne i trzeba by było zakończyć takie postępowanie . Zgadzam się z tobą Jancenty , ze kwota 150 zl za jednorazowe pranie poscieli jest zbyt wygorowana , ale co można zrobić , by matki nie musialy placić za szpital . Trzeba by było z uzasadnionym wnioskiem udać się do p. dyrektor szpitala i konsekwentnir zażądać przepisu prawnego , ktory pozwala na pobieranie opłat . Co do postępowania personelu nie widzę żadnych uchybień . Nie wiem na co liczyła twoja żona przebywając w szpitalu . Na niskie uklony od pielęgniarek ?

Tytuł:
VIP
VIP

pazdzioch, zwyczajnie nie wiem jak to jest w tej sprawie, czy te zarobki sa tajne, bo przeciez to nie jest osoba publiczna

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

eee, tak mi się wyrwało, nie zarobki przecież są tu sprawą nr 1 :?

Tytuł:
rekrut
rekrut

noro, nie chce mi sie tetaj przytaczac calej historii leczenia dziecka. Wazne jest, ze MY powiedzielismy o tej możliwości w szpitalu, bo nikt nie słyszał o tym (o wielu innych rzeczach pewnie tez nie).

paździoch, jeśli pani Barczyk jest radną to ma obowiązek składania oświadczenia majątkowego, które publikowane jest na stronie BIP Urzędu Miejskiego w Zgorzlelcu. W oświadczeniu zobowiązana jest ujawnić wszystkie źódła dochodu, czyli wynagrodzenie za prace w szpitalu jak najbardziej. Zlinkowanie jej ośwaiadczenia na forum nie stanowiłoby żadnego naruszenia prawa.

Nie uwziąłem sie na nią, tylko na ten cały chory system lecznictwa w Polsce.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.