Dzisiaj jest 16 cze 2025, 21:08

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

Jagna pisze:
No i jeszcze jedna kwestia.Dlaczego autobus prywatnego przewoźnika może być tańszy, ciepły, rewelacyjnie wygodny, i jechać dokładnie w tym samym czasie co bus :?: :?: :?:

Dlaczego? Wystarczy pomyśleć :twisted: Otóż taki PKS, prócz floty autobusów ma także infrastrukturę do utrzymania. A pan Gienek może sobie swoje busy czy supernowoczesne autobusy na podwórku koło domu postawić i nic za to nie zapłaci. Kolejna sprawą są dworce autobusowe. Jak myślisz, czy ktoś zwalnia PKS z opłat za media itp.? Że możesz poczekać na autobus w ciepłej poczekalni, a nie stać na mrozie? Masz odpowiedź.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
możesz poczekać na autobus w ciepłej poczekalni

to rzadkość ale ok.
Poza tym wole stać na mrozie niż czekać na poczekalni we Wrtocławiu i stracić torebkę np. No niestety nic nie przemawia za tym bym polubiła choć w 10 % PKS. Ale to moje zdanie i mam do niego pełne prawo.

POZDRAWIAM :lol:

Tytuł: pks
rekrut
rekrut

pks [/url][/list][/list][/code][/quote]

Tytuł: pks
rekrut
rekrut

jesli nie wiesz bb. o co chodzi w tym temacie to nie zabieraj glosu. do twojej wiadomosci twoj kochany pks juz od ponad 30stu. lat nie placi za korzystani z przystankow w naszym miescie. z oplat jest tylko zwolnina linia nr.50. prywatni przewoznicy musza placic 50zl. miesiecznie za kazdy przystanek w miescie z ktorego korzystaja oprocz twojego pksu. a jesli chodzi o kursy do wroclawia to wiedz ze za korzystanie z dworca we wroclawiu kazdy z nich musi placic grubo ponad 1000zl. miesiecznie. wiec nie wprowadzaj ludzi w blad ze oni nie ponosza zadnych kosztow w utrzymanie infrasruktury. a powiedz czy nie moglo by byc bardziej ucywilizowanie gdyby wszyscy mogli korzystac z dworca autobusowego w zgorzelcu, oczywiscie za oplata. dworzec jest wlasnoscia miasta nie pks. tak jest w wiekszosci miast polski tylko nie w zgorzelcu. ale jak by moglo byc tak jesli nasz ukochany pan starosta jest w radzie nadzorczej pks. luban. wiec prosze nie wypowiadac sie na ten temat jesli sie nie ma pojecia w kwestii tego tematu. pozdrawiam

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
prywatni przewoznicy musza placic 50zl. miesiecznie za kazdy przystanek w miescie z ktorego korzystaja oprocz twojego pksu. a jesli chodzi o kursy do wroclawia to wiedz ze za korzystanie z dworca we wroclawiu kazdy z nich musi placic grubo ponad 1000zl. miesiecznie.

Z tym to się zgadzam bo faktycznie tak jest.Ale fan PKS-u tj.bb zdecydowany przeciwnik prywatnych przewozów wie swoje lepiej.

Tytuł: Re: pks
obserwator
obserwator

szwed71 pisze:
jesli nie wiesz bb. o co chodzi w tym temacie to nie zabieraj glosu. do twojej wiadomosci twoj kochany pks juz od ponad 30stu. lat nie placi za korzystani z przystankow w naszym miescie. z oplat jest tylko zwolnina linia nr.50. prywatni przewoznicy musza placic 50zl. miesiecznie za kazdy przystanek w miescie z ktorego korzystaja oprocz twojego pksu. a jesli chodzi o kursy do wroclawia to wiedz ze za korzystanie z dworca we wroclawiu kazdy z nich musi placic grubo ponad 1000zl. miesiecznie. wiec nie wprowadzaj ludzi w blad ze oni nie ponosza zadnych kosztow w utrzymanie infrasruktury.

Infrastruktury dworcowej nie mają. Żadnej zajezdni także nie. (2 dworce i 2 zajezdnie jeśli chodzi o zgorzelecki PKS). Co innego mieć własny dworzec, a co innego tylko płacić za wjazd na niego. A dystrybucja biletów? W jakiej kasie mogę kupić bilet na takiego busa? Poczekalnię też ktoś sprząta. A obsługa techniczna autobusów? A jak PKS kupuje paliwo, to co, za transport do Zgorzelca zapłacic też trzeba, a busiarz pojedzie zatankować na stacji i nie ponosi takich kosztów, sam sobie naprawi pojazd i zaparkuje go na swoim podwórku.

Cytuj:
a powiedz czy nie moglo by byc bardziej ucywilizowanie gdyby wszyscy mogli korzystac z dworca autobusowego w zgorzelcu, oczywiscie za oplata.

A niech zaproponują 1000 zł dla zgorzeleckiego PKSu za wjazd na dworzec, czemu nie.

Cytuj:
dworzec jest wlasnoscia miasta nie pks. tak jest w wiekszosci miast polski tylko nie w zgorzelcu.

Z tego co wiem, dworzec we Wrocławiu czy w Warszawie należy do PKSów. Sam piszesz, że muszą płacić za wjazd na dworzec we Wrocławiu, bo i dlaczego mieliby wjeżdżać tam za darmo? Polska to nie Czechy, gdzie dworcami zarządza kto inny niż ichniejszy ĆSAD.

Cytuj:
wiec prosze nie wypowiadac sie na ten temat jesli sie nie ma pojecia w kwestii tego tematu. pozdrawiam

Pojęcie mam większe niż Ci się wydaje. A drugą sprawą jest, że np. w Czechach takie busiki to byłyby po prostu parodią. Niestety, wysyp busiarzy powoduje, że jesteśmy drugą Ukrainą czy Rosją pod tym względem, gdzie "marszrutki" wiodą prym. Niech prywatni przewoźnicy kupią normalny nowy autobus, w liczbie sztuk trzech lub czterech i niech zaczną jeździć jak normalny przewoźnik. A nie upychają 22 osoby do takiego busa i jedź tu komfortowo. Co z tego, że pół godziny krócej i 50 gr taniej, skoro potem bolą mnie nogi przez co najmniej godzinę po skończonej podróży. Dziękuję-wybieram PKS albo pociąg. I zobacz sobie jak wyglądają prywatni przewoźnicy w Czechach bądź na Słowacji. Lepiej niż nasz firmy typu Sindbad, Eurolines itp.

P.S. Co do zgorzeleckiego PKSu to uważam, iż powinien się nim zainteresować jakiś strategiczny inwestor, np. Connex. Cóż, nawet tak duża firma nie ma takich środków, aby wymienić na raz przynajmniej połowę taboru.

Ostatnio zmieniony 06 mar 2006, 17:54 przez bb, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

Ja przeczytałam tu wszystkie wypowiedzi i również uważam, że przystankiem powinien się zainteresować jakiś porządny inwestor :) Poza tym masz rację bb:) Wielokrotnie bywałam w zgorzelcu i rzeczywiście w busach poupychają tyle tych osób, że czasem, to grozi taka sytuacja uduszeniem albo arytmią, której o mało nie dostałam podczas jednego kursu w tą i spowrotem hehe:)Może powinno być tak, żeby zaproponowali 3000zł dla zgorzeleckiego PKSu za wjazd na dworzec, czemu nie co nie? hehe:) Z tym też się zgadzam, że Polska, to nie Czechy albo Niemcy - wszędzie inaczej jest....A my biedne ludki możemy sobie tylko popisać, poczytać i poprzyglądać się temu wszystkiemu co się wyrabia prawda? :) Pozdrawiam Was, bo nowa tu jestem hehe:)

Tytuł:
rekrut
rekrut

dorianna chyba pomylilas strony, to nie jest strona na tematy miss czy misterow. a ty bb jak zwykle nie do przekonania, wiesz wszystko najlepiej, chyba pracujesz w pks. albo ktos z twojej najblizszej rodzinki, a moze nawet jestes prezesem pks?! pozdrawiam!

Tytuł:
obserwator
obserwator

Zapewniam Cię, że nikt z mojej rodziny, ani ja nie pracuję w PKSie. Po prostu byłem w kilku krajach i widziałem normalna komunikację, a nie nyskarstwo.

Tytuł:
pismak
pismak

Cytuj:
szwed71]dorianna chyba pomylilas strony, to nie jest strona na tematy miss czy misterow.

Z powodu (chyba?) awatara taka reprymenda?
A czym ten ładny :) awatar przeszkadza w zabraniu głosu nt. przewozów PKS w Zgorzelcu?

Cytuj:
chyba pracujesz w pks. albo ktos z twojej najblizszej rodzinki, a moze nawet jestes prezesem pks?! pozdrawiam![/

Czy pracownicy PKS, (lub ich rodziny) maja ZAKAZ obrony swego pracodawcy? Lub zakaz wypowiadania się (przynajmniej) na forum w ich (PeKaeSów) obronie?

Tytuł:
obserwator
obserwator

Hehe znajomosci to ja mam az za wielkie hehe, ale nie w sprawie PKS-u:) Chcialam sie tylko wypowiedziec w pewnej kwestii - przeciez kazdy ma swoje zdanie - prawda? Pozdrawiam Cie serdecznie i bb nie denerwuj sie. Po prostu kazdy ma swoja opinie:) Jest pelen luz:) Glowa do gory:) Zreszta korzystam z PKS-u bardzo czesto i widzie sie conieco...hmm....kazdy z moich znajomych ma inny glos i inne zdanie hehe:) Pozdrawiam:)

Tytuł:
gaduła
gaduła

dorianna2424 pisze:
Chcialam sie tylko wypowiedziec w pewnej kwestii - przeciez kazdy ma swoje zdanie - prawda? (...)

Jak najbardziej, każdy ma prawo do wyrażenia swojego zdania :wink:

Pozdrawiam Cię, dorianeczko :lol:

Tytuł:
obserwator
obserwator

Jak jechalem do Niemiec bus przyjechal po mnie do domu . Dlaczego więc mam stać na przystankach ? Nie rozumiem ...

Tytuł:
rekrut
rekrut

bb,przeciez nie napisalem tego powaznie. o twojej rodzinie to byl zart a ty bierzesz to od razu na powaznie. jesli urazilem kogos to przepraszam. a co do busow w czechach, to zapewniam cie ze tez tam sie to odbywa, tylko w o wiele mniejszym stopniu niz w polsce. niestety u nas podyktowane jest to brakiem pracy, kazdy chwyta sie czego moze. ja tez bym chcial zeby u nas to wszystko mialo lad, sklad, i porzadek, lecz na dzien dzisiejszy jeszcze jest to raczej nie mozliwe, ale moze kiedys. nara.

Tytuł:
pismak
pismak

bb pisze:
Po prostu byłem w kilku krajach i widziałem normalna komunikację, a nie nyskarstwo.

Dlaczego więc PKS nie stanie na wyskości zadania, mając jako atut
ze 40 lat swego istnienia( a co za tym idzie- doświadczenia), i nie 'wykosi" wszystkich prywaciarzy z rynku?
Ale nie zarządzeniami, utrudnieniami, szykanowaniem, ale zdrową konkurencją?! Znaczy- jakością taboru, cenami (niskimi), obsługą uprzejmą, pachnącymi wnętrzami autobusów, czystymi, bezpiecznymi dworcami?
Wiem.Nie jest to łatwe. A nawet PKS coś w tym kmierunku robi, bo małe busy _też_ uruchomił.
I oby tak dalej! Wolałbym jeżdzić z _pewnym_ przewoźnikiem, niż z nyskarzem, ale niech PKS da mi szansę! :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.