Dzisiaj jest 17 cze 2025, 20:16

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1521 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 102  Następna
Autor Wiadomość
rekrut
rekrut

Ja od dobrych paru lat parkuje pod marketami na dwóch miejscach parkingowych do tego pod skosem.

Jakis czas temu zaraz po kupieniu nowego auta i paru wyjazdach pod markety i prawidłowym parkowaniu cały samochód był dookoła obity drzwiami innych samochodów.

Najwidoczniej jest to norma ze wysiadając ze swojego auta "buraki" nie uważają na inne pojazdy.

Ze względów estetycznych samochód został oddany do naprawy a rachunek wyniósł ok. 2000 zł.

Od tej pory stawiam samochód jak już napisałem wyżej tylko na dwóch miejscach skosem (najczęściej na samym tyle parkingu - gdzie nikomu to nie przeszkadza) i od tej pory nie znalazłem na karoserii ani jednego wgniota.

Proponuje niekiedy zastanowić się dwa razy nad publikacja takich zdjęć i przemyśleć co kierowało kierowca w danej sytuacji.

Co do współpracy policji ciekaw jestem czy będą zdawać raporty ukaranych pojazdów.

Żeby się nie okazało ze karani będą tylko "szaraki" a "elyta" nic ...

Odchodząc trochę od tematu to spójrzcie jak działa niemiecka policja w sytuacjach złego parkowania na chodniku ;D ( moze ci panowie przeskrobali cos innego) ...

Takie zdjęcia krążą w niemieckim necie:

// z uwagi na duże prawdopodobieństwo naruszenia dóbr osobistych osób trzecich zdjęcia zostały usunięte
admin//

dr.bobo

obserwator
obserwator

Wujek pisze:
Zwykłe donosicielstwo, nic więcej. Od ścigania tego typu zachowań i interweniowania jest policja oraz straż miejska, a nie zbiór anonimowych avatarów na forum...

Nie, nie, nie, donosicielstwo to było kiedyś, kiedy niektórzy donosili na innych po to, żeby przypodobać się władzy. A zgłoszenie wykroczenia to postawa obywatelska, ponieważ jeżeli zgłosisz łamanie prawa, to nie po to, żeby władzy żyło się lepiej, tylko po to, żeby nam wszystkim żyło się lepiej, nam czyli zwykłym uczciwym obywatelom. Poza tym Wujek, nie dociera do Ciebie, że niektórzy źle parkujący robią to notorycznie i mają gdzieś prawo??!!!! A może sam jesteś na jednym ze zdjęć cwaniaczku a teraz jeździsz po wszystkich???!!!

zinfoman
zinfoman

obcy pisze:
że niektórzy źle parkujący robią to notorycznie i mają gdzieś prawo??!!!!
nie kochany, to dlatego że pipy jerychońskie zamiast zgłaszać fakt tego wykroczenia robią zdjęcia i myślą że zrobili "wszystko". Dobrymi uczynkami piekło wybrukowane.
Notoryczni łamiący prawo dlatego mają się dobrze bo nikt im w tym nie przeszkadza. Śmieją się z ludzi którzy zamiast zgłaszać robią wyłącznie zdjęcia i wklejają je anonimowo na forum, uspokajając sumienie. Tchórze.

obserwator
obserwator

Gero pisze:
...pajacow mozna zglaszac i bez szumu na forum

Prawda jest taka, że gdyby policja i straż miejska prawidłowo reagowały na takie wykroczenia to nie powstałby ten temat na forum, bo nie byłoby to potrzebne. Ludzie widzą, że mundurowi rzadko sami z siebie reagują na takie wykroczenia, więc próbują coś zmienić. Lepiej stworzyć taki temat na forum niż nie robić nic. Poza tym, gdybym miał za każdym razem zgłaszać takie wykroczenia to musiałbym dzwonić po 10 razy dziennie i traciłbym czas na darmo, bo ile z tych interwencji zakończyło się ukaraniem? 1 przypadek na 10, może 2 na 10. Zwykły, uczciwy obywatel nie jest po to, żeby co chwilę dzwonić na policję albo straż miejską. To policja i straż miejska powinny zadbać o to, żeby ten zwykły, uczciwy obywatel czuł się bezpiecznie i swobodnie w swoim kraju a numer do służb mundurowych był mu tylko potrzebny w wyjątkowych sytuacjach.

zinfoman
zinfoman

obcy pisze:
uczciwy obywatel nie jest po to, żeby co chwilę dzwonić na policję albo straż miejską
o! typowe podejście Polaka. Tym się różnimy od Niemca czy Holendra i dlatego w tym kraju zawsze będzie syf i bezprawie bo ze zwykłego tchórzostwa i świętego spokoju woli w zaciszu klawiatury narzekać na bezprawie zamiast odpowiednio reagować jak w całym cywilizowanym świecie. Przez judasz anonimowo i dyskretnie podglądać jak facet bije żonę czy dziecko ale nie zgłosi bo to nie moja sprawa i mój święty spokój i "pewnie nikt nic z tym nie zrobi". Polacy skazani są na wieczny Bangladesz. Pamiętajcie aby na tych tchórzowskich zdjęciach zza krzaka widoczny był fakt postoju bo jeśli nie widać czy kierujący nie siedzi za kółkiem to nie ma dowodu i cały wysiłek i odwaga trzęsących się rąk idzie na marne. :smt023

nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

obcy pisze:
gdyby policja i straż miejska prawidłowo reagowały na takie wykroczenia to nie powstałby ten temat na forum,
He?
A skad wiesz ze nie reaguja? Moich PKSowcow przyjeli bez gadania

Faktem jest, ze jak chcialem Fenixa zgosic za jazde alejkami po parku to w SM powiedzieli mi, ze patrole maja do 16:00 (hahahahaha), a na Policje juz nie dzwonilem bo akurat wyjezdzali z parku. Niestety w tym przypadku mialem przy sobie rezerwowy telefon, ktory mial taki aparat, ze kapciem zrobilbym lepsze zdjecie, a kapci na dworze nie nosze.

obcy pisze:
Zwykły, uczciwy obywatel nie jest po to, żeby co chwilę dzwonić na policję albo straż miejską.
Boze nooo... powodujesz, ze po raz kolejny musze przyznac racje doktorowi (co naturalnie czynie niechetnie :smt044)
Dr. Dre pisze:
o! typowe podejście Polaka. Tym się różnimy od Niemca czy Holendra i dlatego w tym kraju zawsze będzie syf i bezprawie bo ze zwykłego tchórzostwa i świętego spokoju woli w zaciszu klawiatury narzekać na bezprawie zamiast odpowiednio reagować jak w całym cywilizowanym świecie

zinfoman
zinfoman

Gero pisze:
(co naturalnie czynie niechetnie )
:smt079

nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Marcopolo nie wiem co palisz ale zmień dostawcę to nie moje słowa patrz co cytujesz

nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

uważaj żeby ci ktoś przy tym zdjęcia nie zrobił bo będzie dym

pismak
pismak
Awatar użytkownika

bog180 pisze:
...to nie moje słowa patrz co cytujesz

Ok mój błąd. ...

obserwator
obserwator

Widzę, że panowie Dr. Dre i Gero są zagorzałymi przeciwnikami akcji "Nie parkuj jak łoś !!!". No cóż, macie prawo do swojego zdania. Moje argumenty do was nie przemawiają, trudno.
Zauważcie jedno, że ludzie boją się dzwonić, bo panuje powszechna opinia, że to jest donosicielstwo, dlatego Polacy krok po kroku oswajają się z taką formą postawy obywatelskiej. Akcja "Nie parkuj jak łoś !!!" jest jednym z tych kroków.

rekrut
rekrut

Wybaczcie, że mój post zniósł cały temat na inny tor. Dziękuje za Wasze wypowiedzi.

Po przeczytaniu wszystkich powyższych wpisów doszedłem do wniosku, że akcja po części może i ma sens. Ale tylko po części, bo wszystko było by ok, gdyby lądowały tutaj zdjęcia samochodów JUŻ zgłoszonych/ukaranych, czyli schemat taki: Widzę złe parkowanie -> dzwonie pod odpowiedni numer -> czekam na interwencję i w międzyczasie robię zdjęcie = zrobiłem (według entuzjastów akcji) dobry uczynek a kierowca dostał nauczkę a PÓŹNIEJ opisuję całość na forum. Po co wrzucać zdjęcia tutaj i dyskutować jakie to wykroczenie kierowca na załączonym obrazku popełnił i że powinien zostać srogo ukarany. W ostatecznym rozrachunku i tak nie zostanie ukarany, a Wasze wysiłki spełzają na niczym. Z tego co wyrywko przejrzałem wynika, że chyba żaden bohater zdjęcia nie został ukarany. Rozśmieszyło mnie jedno z ostatnich zdjęć, a mianowicie zdjęcie bankowozu "Konsalnet". Panowie przy odbiorze gotówki mają taką procedurę, że na włączonym silniku mają stać możliwie jak najbliżej wyjścia. To trwa nie więcej jak 5-10 minut, ale i tak zostali okrzyknięci łosiami...

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Ta wypowiedź Wuja bardzo mi się podoba i muszę mu przyznać rację. Ostatnio bardzo podobnie myślałem o sensowności tego działu na forum. Ludzie zdjęcia robią, publikują, a wymiernych efektów tych działań nie widać. Chociaż ostatnio wydało mi się, że w obrębie ulic Karłowicza i Sybiraków jakby nieco mniej aut stoi na chodnikach. Pozdrawiam adwersarzy.

obserwator
obserwator

dr.bobo pisze:
Ja od dobrych paru lat parkuje pod marketami na dwóch miejscach parkingowych do tego pod skosem.

gratuluję.
dr.bobo pisze:
Jakis czas temu zaraz po kupieniu nowego auta i paru wyjazdach pod markety i prawidłowym parkowaniu cały samochód był dookoła obity drzwiami innych samochodów.
no popatrz, ja jeżdżę 12-letnim kapciem, też robię zakupy w marketach i nikt mi auta jakoś jeszcze nie obił.

dr.bobo pisze:
Ze względów estetycznych samochód został oddany do naprawy a rachunek wyniósł ok. 2000 zł.

Rozumiem że za tyle przemalowałeś go łącznie z dachem (pewnie też obili pod marketem)
dr.bobo pisze:
Od tej pory stawiam samochód jak już napisałem wyżej tylko na dwóch miejscach skosem (najczęściej na samym tyle parkingu - gdzie nikomu to nie przeszkadza) i od tej pory nie znalazłem na karoserii ani jednego wgniota.

co najwyżej będzie zdjęcie na forum...

Ostatnio zmieniony 15 cze 2013, 8:25 przez petec, łącznie zmieniany 1 raz

pismak
pismak
Awatar użytkownika

Wujek pisze:
Wybaczcie, że mój post zniósł cały temat na inny tor. Dziękuje za Wasze wypowiedzi.

Po przeczytaniu wszystkich powyższych wpisów doszedłem do wniosku, że akcja po części może i ma sens. Ale tylko po części, bo wszystko było by ok, gdyby lądowały tutaj zdjęcia samochodów JUŻ zgłoszonych/ukaranych, czyli schemat taki: Widzę złe parkowanie -> dzwonie pod odpowiedni numer -> czekam na interwencję i w międzyczasie robię zdjęcie = zrobiłem (według entuzjastów akcji) dobry uczynek a kierowca dostał nauczkę a PÓŹNIEJ opisuję całość na forum.

Ja zamieszczałem tu zdjęcia ze względu na info od admina, myślałem że to poważne zobowiązanie policji. A tu się okazało, że jakieś dwa auta zostały zgłoszone do ukarania.... No śmiech na sali :smt044

aleksander pisze:
Nie parkuj jak łoś - REAKTYWACJA

Uwaga dobra wiadomość. KPP w Zgorzelcu chce ponownie włączyć się do akcji "nie parkuj jak łoś",

No to się włączyli :smt078

obcy pisze:
Zauważcie jedno, że ludzie boją się dzwonić, bo panuje powszechna opinia, że to jest donosicielstwo, dlatego Polacy krok po kroku oswajają się z taką formą postawy obywatelskiej. Akcja "Nie parkuj jak łoś !!!" jest jednym z tych kroków.

Co z tego jak ma pozostać tylko formą oswajania się obywateli.

dr.bobo pisze:

Proponuję grubszą warstwę wosku nakładać ponoć pomaga, tak przed wyjazdem na miasto nowym autem z garażu, nawet dwa razy nawoskować auto nie zaszkodzi :smt023

dr.bobo pisze:
Najwidoczniej jest to norma ze wysiadając ze swojego auta "buraki" nie uważają na inne pojazdy.

Inne czy nowe?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1521 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 102  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.