Dzisiaj jest 20 cze 2025, 0:20

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
VIP
VIP

...bo Scultetus fajnym burmistrzem był...

Zgorzelec ma wraz z Goerlitz ma stworzyć bazę turystyczną. Jeżeli jednak po naszej stronie nikt nie zacznie kontrolować tego co o nas piszą, to za 34 lata będziemy obchodzić 500 lat istnienia miasta Zgorzelec. Tak przynajmniej twierdzi jedno z pism turystycznych, w którym czytamy: "Znajdują się tu obiekty z okresu średniowiecza w postaci: Domu Muzeum im. Jakuba Boehme, znanego szewca, filozofa i mistyka oraz "Kruczy Folwark", zwany "Dworkiem Scultetusa", słynnego badacza, burmistrza Zgorzelca Bartłomieja Scultetusa, który w tym właśnie domu przyszedł na świat 14 maja 1540r." Być może to zwykły chochlik drukarski, ale mimo to trzeba mieć się na baczności, aby w następnym numerze nie pojawiła się wzmianka o znalezionych szczątkach pierwszych Zgorzelczan sprzed 2000 lat.

oto pełne teksty zamieszczone w piśmie "Rynek Turystyczny" ze stycznia 2006r.

http://zinfo.hostings.pl/al3xand3r/arty ... yczny0.jpg
http://zinfo.hostings.pl/al3xand3r/arty ... yczny1.jpg
http://zinfo.hostings.pl/al3xand3r/arty ... yczny2.jpg
http://zinfo.hostings.pl/al3xand3r/arty ... yczny3.jpg

a tu zbliżenie tekstu o Zgorzelcu:
http://zinfo.hostings.pl/al3xand3r/arty ... lizeni.jpg

Czy ktoś znalazł podobne chochliki ?

Tytuł:
VIP
VIP

Jak nikt nie czuwa nad różnymi produkcjami radosnej twórczości, to efekty są wstydliwe.
Dobrze, że już nikt nie pisze, że Jakub Boehme był "czarownikiem" :shock:
Ja sobie wyobrażałem, że jak powstanie Punkt Informacji Turystycznej, to będzie on także punktem koordynacyjnym rozpowszechniania wiadomości o Zgorzelcu, przede wszystkim w Internecie, bo stąd głównie czerpie się teraz informacje. Niestety, wciąż znajduję bzdury, przeinaczenia, błędy, nieścisłości i braki w informacji o Zgorzelcu. Ostatnio sygnalizowałem p. Latosińskiemu brak zgorzeleckiego cmentarza żołnierzy II Armii WP wśród wymienianych nekropolii polskich w Wikipedii.
Na razie nic się nie zmieniło:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_cmentarze

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

To załóż konto i dopisz.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
To załóż konto i dopisz.
chciabym być dobrze zrozumiany: tu nie chodzi o tzw partyzantkę, której efektem są później humorystyczne zapisy dotyczące miasta. Chodzi o stworzenie pewnego mechanizmu, procedury w ramach promocji miasta i zatrudnienie do takiej pracy profesjonalistów. Myślę, że to co dotąd zrobiłem, nie kwalifikuje mnie do grona osób, które próbują zatrudniać innych i wyszukiwać im robotę. Myślę po prostu, że jeśli ktoś w mieście bierze pieniądze za wykonywanie pewnej pracy, to niech ją wykonuje, a nie szuka wolontariuszy :idea:

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Ciekawe tylko jak Punkt Informacji Turystycznej ma koordynować informacje zamieszczane przez obcych autorów :?: W tym przypadku była to ewidentna pomyłka, bo w źródłach z jakich czerpał autor informacje nie ma takich błędów.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

nie wiem za bardzo o co ten krzyk .... poza jawną brednią o średniowiecznych domach - błędów nie znalazłem - ale chyba nie o to chodzi.. . :cry: tylko o Scultetusa... ale on przecież był tym burmistrzem... więc w czym problem?

Tytuł:
VIP
VIP

Przepraszam, ale ponieważ wywołałem temat z PITem :lol: to chcę jasno powiedzieć o co mi chodziło, bo wygląda, że powstało małe zamieszanie.
Otóż, Zgorzelec, jak każde miasto, prowadzi jakąś tam polityke promocyjną i informacyjną dotyczącą Zgorzelca, a przynajmniej, tak mi się wydaję. powinien to robić. Stwierdzam, w wielu przypadkach, że nie jest to robione na poziomie zadowalającym, takie jest moje zdanie. Jeśli więc sposób prowadzenia tej polityki pozostawia do życzenia, pomyślmy i spróbujmy, może nie za Wydział promocji to zrobić, ale choć wspomóc pomysłami. Stąd moja sugestia, aby np w sieci, PIT umieszczał, na zlecenie, czy też na prośbę UM odpowiednie informacje i materiały dotyczące miasta, oparte o opracowania wiarygodne i profesjonalne. Mogę to robić ja (np w Wkipedii), może to robić Kowalski lub mbyte :) , lepiej lub gorzej (jak to już bywało), ale dbać o jakość tych materiałów powinien Wydział Promocji UM. Tak mi się wydaje. A PIT wydaje mi się odpowiednią placówką do prowadzenia takiej działalności, choć może sprofilowany został inaczej :roll:
Kółko zamyka się tak: ktoś pisze materiał o Zgorzelcu, potrzebuje informacji, więc szuka, przeważnie w Internecie. Na zgorzeleckich stronach oficjalnych (UM, MDK, Biblioteka, organizacje pozarządowe) powinny być rzetelne i wyczerpujące informacje dotyczące miasta. Jeśli ich tam brak, poszukujący sięga do innych, mniej wiarygodnych i rzetelnych źródeł i stamtąd je powiela, potem ktoś z tego korzysta i powstają różne dziwne rzeczy :cry:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

dalej nie wiem o co chodzi :cry: bo chyba nie o styl...
Alex - wyjaśnij mi proszę...

Tytuł:
VIP
VIP

http://zinfo.hostings.pl/al3xand3r/arty ... lizeni.jpg

w tym tekscie jest zawarta informacja o Burmistrzu Zgorzelca Scultetusie, biorąc pod uwagę, że Zgorzelec zaczął istnieć dopiero kilkaset lat później informacja jest niepoprawna merytorycznie.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

aha. dzięki :)
jednak nie jest to błąd. używanie formy "Zgorzelec" w odniesieniu do dawnych dziejów naszego miasta jest jak najbardziej poprawne i stosowane w polskiej historiografii.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

jedyny błąd jaki znalazłem to te "średniowieczne domy" i nazwa domu im Jakuba Boehme (sic!)

Tytuł:
VIP
VIP

jeżeli tak jest to nie będę polemizował, choć wydaje mi się, ze takie sformuowanie było by dobre w przypadku kogoś kto np. rządził dawniej miastem Wrocław a nie Breslau, bo w przypadku Zgorzelec-Goerlitz, gdzie nazwa pierwotna miasta istnieje i funkcjonuje do dziś powinna raczej kierować do właśnie tam, a nie do tej części, która była niegdyś tylko niewielką dzielnicą a dziś jest zmieniona.

Dlatego moim zdaniem to wprowadza w błąd i w tym przypadku jest trochę nietrafione.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

myslę, że to jest problem innej natury - Niemcy doskonale wiedzą gdzie leży Breslau Leignitz czy Bunzlau. A kto z mieszkańców Zgorzelca wie, gdzie jest Żytawa, Kamieniec, Lubija, a nawet Budziszyn? Nie uzywamy polskich nazw tych miejscowości tylko bezmyslnie klepiemy niemieckie ( w przeciwieństwie do np. Czechów!)

zagadka - gdzie lezy Bieśnica (inna nazwa Bieżuniec) :D

P.S ten temat nadaje sie chyba do działu historycznego :idea:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.