Przepraszam, ale ponieważ wywołałem temat z PITem

to chcę jasno powiedzieć o co mi chodziło, bo wygląda, że powstało małe zamieszanie.
Otóż, Zgorzelec, jak każde miasto, prowadzi jakąś tam polityke promocyjną i informacyjną dotyczącą Zgorzelca, a przynajmniej, tak mi się wydaję. powinien to robić. Stwierdzam, w wielu przypadkach, że nie jest to robione na poziomie zadowalającym, takie jest moje zdanie. Jeśli więc sposób prowadzenia tej polityki pozostawia do życzenia, pomyślmy i spróbujmy, może nie za Wydział promocji to zrobić, ale choć wspomóc pomysłami. Stąd moja sugestia, aby np w sieci, PIT umieszczał, na zlecenie, czy też na prośbę UM odpowiednie informacje i materiały dotyczące miasta, oparte o opracowania wiarygodne i profesjonalne. Mogę to robić ja (np w Wkipedii), może to robić Kowalski lub mbyte

, lepiej lub gorzej (jak to już bywało), ale dbać o jakość tych materiałów powinien Wydział Promocji UM. Tak mi się wydaje. A PIT wydaje mi się odpowiednią placówką do prowadzenia takiej działalności, choć może sprofilowany został inaczej
Kółko zamyka się tak: ktoś pisze materiał o Zgorzelcu, potrzebuje informacji, więc szuka, przeważnie w Internecie. Na zgorzeleckich stronach oficjalnych (UM, MDK, Biblioteka, organizacje pozarządowe) powinny być rzetelne i wyczerpujące informacje dotyczące miasta. Jeśli ich tam brak, poszukujący sięga do innych, mniej wiarygodnych i rzetelnych źródeł i stamtąd je powiela, potem ktoś z tego korzysta i powstają różne dziwne rzeczy