Dzisiaj jest 19 cze 2025, 18:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
rekrut
rekrut

marko, mnie nie interesuje lista członków, bo jak zechce się zapisać, to przyjdę. Tylko nie wiem, czy pod adres domowy przewodniczacego rady miasta zgorzelca ? Wiem, że macie spotkanie teraz w domu kultury, ale powiem szczerze, że to, że po prostu zwyczajnie nie podoba mi się, ze conajmniej dwóch radnych zakłada stowarzyszenie i bardzo pokrętnie się na ten temat wypowiadasz ( a wydaje mi się, że wszystko wiesz dokładnie, co, kto , po co i dlaczego), to już na starcie dałeś temu stowarzyszeniu wizytówkę. Oczywiście, jak tam bedą ludzie zwiazani z miastem albo z powiatem, to będą sobie załatwiać pieniądze z różnych programów ( bo tak już jest, że radny Woxniak jeździ na kolonie organizowane przez PCK - bo jest jego członkiem, a teraz będzie miał jeszcze jedno źródło) .
Ale to dla mnie byłaby sprawa do przyjęcia, gdyby w momencie, kiedy temat pojawił się na forum ktoś rzeczowo o tym powiedział.( choćby ten, który zdecydował się swoje nazwisko na przewodniczącego podać do KRS ( czyli między innymi załozycielami radny Woźniak) lub ten, który udzielił w swoim domu miejsca dla siedziby stowarzyszenia ( czyli przewodniczący rady (Marek Wolanin). A marko pisze tu o jakimś ataku ? człowieku, zastanów się, a nie będziesz nas na forum karmił teoretycznymi wiadomościami o samorządzie i samorządności, a w życiu postępujesz tak, jakbyś był jeszcze conajmniej 20 lat do tyłu.
Moi rodzice już wtedy myśleli inaczej, za co mogę być im tylko wdzięczna, bo nauczyli mnie mie oczy szeroko otwarte . Nie będę się więcej wypowiadała na ten temat, bo nie lubie włączać się w rozmowy, w których wyraźnie czuję, że ktoś mnie oszukuje nie mówiąc o konkretnych sprawach wprost.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
A marko pisze tu o jakimś ataku ? człowieku, zastanów się
to przez tą rocznicę Word Trade Center :cry:
natomiast, jeśli chodzi o przedmiotowe stowarzyszenie, to pewnie, że od początku ma zabarwienie lewicowe i jest to już wstępne ograniczenie przystępowania do niego. Druga rzecz: dlaczego nie wrzucic na forum statutu, lub linka do niego, wtedy sprawa byłaby czysta :? , bo przecież statut jest elementem jawnym i pozwoliłby na orientację zainteresowanym.
Chyba że, powtarzam, wątek ma na celu pomoc w szerszym zaistnieniu stowarzyszenia.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
marko, mnie nie interesuje lista członków, bo jak zechce się zapisać, to przyjdę. Tylko nie wiem, czy pod adres domowy przewodniczacego rady miasta zgorzelca...[ciach]

Stowarzyszenie osądzane, skazane i stracone za pochodzenie. Gratuluje. Kiedy zaczniesz palić krzyż prze domem ? Przyjdę popatrzeć.

A na poważnie nie widze najmniejszego powodu żebyś odbierała komukolwiek prawo do tworzenia jakiegokolwiek stowarzyszenia. Idąc tym sposobem żadna osoba publiczna nie powinna uczestniczyć w tego typu inicjatywach a nie tylko dwóch radnych z małego miasta.

Może czas wpierw zapoznać się tym co ktoś ma do przekazania i zaooferowania a później wydawać wyroki ?

Cytuj:
natomiast, jeśli chodzi o przedmiotowe stowarzyszenie, to pewnie, że od początku ma zabarwienie lewicowe i jest to już wstępne ograniczenie przystępowania do niego.

Podobno pewne jest tylko to że umrzemy...

Ps. Żeby nie było wątpliwości, będe uczestniczył w życiu tego stowarzyszenia.

Tytuł:
rekrut
rekrut

nikt chyba tu nie osądza ani też nie atakuje tego stowarzyszenia. Kiedyś się o nie zapytałam w dobrej wierze i nikt z założycieli ( a wydaje mi się, że jednak marko to przewodniczący rady ani krytyczny, który pojawia się często na forum nie powiedział takiej prostej rzeczy, kto i gdzie. Bo cele stowarzyszń są zawsze piękne ( będą pomagać dzieciom, młodziezy, chorym starym, niepełnosprawnym itd).
Ale, jeżeli przyjrzeć się tej całej dyskusji wokół stowarzyszenia, to wnikliwy czytelnik łatwo wysnuje wnioski. I tu nie chodzi o żadne teorie spisku. Chodzi o to , że urzędnicy i radni, którzy powinni wspierać to, co już jest na rynku stowarzyszeń ( a w Zgorzelcu i całym powiecie jest tego mnóstwo), to zajmują się tworzeniem nowych. A przy tym nie potrafią o tym powiedzieć wprost, tylko kręcą i myślą, że z głupkami mają do czynienia.
Wolałabym tez na tym forum zobaczyć, że MW, pracownicyU. gminy, powiatu i radni tworzą stowarzyszenie Ludzie dla ludzi. Wybralismy juz spośród założycieli zarząd w składzie .... z siedzibą ... I co ? takie trudne ? A tu jakieś tajemnice, a w końcu okazuje się, że tajemniczy marko we własnym domu zarejestrował stowarzyszenie. I co, dlaczego bał do tego przyznać ? Przecież to nie byłby żaden wstyd . A teraz, niestety, kiepsko chłopaki wyglądacie ;(

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Podobno pewne jest tylko to że umrzemy...
zapomniałeś o podatkach :D

jeśli stowarzyszenie ma mieć charakter lokalny, to brak mi choćby słowa na temat współpracy przygranicznej :cry:

Tytuł:
rekrut
rekrut

bez względu na to, jakie cele są zapisane ( bo jak mówiłam, zapisać można wszystko), ale sposób, w jaki zosataliśmy poinformowani ( a w zasadzie nie poinformowani) przez załozycieli, budzi wiele watpliwości co do współdziałania z takimi osobami.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

magdai pisze:
nikt chyba tu nie osądza ani też nie atakuje tego stowarzyszenia. Kiedyś się o nie zapytałam w dobrej wierze i nikt z założycieli ( a wydaje mi się, że jednak marko to przewodniczący rady ani krytyczny, który pojawia się często na forum nie powiedział takiej prostej rzeczy, kto i gdzie. Bo cele stowarzyszń są zawsze piękne ( będą pomagać dzieciom, młodziezy, chorym starym, niepełnosprawnym itd). (

Bo tak naprawdę nikt nie wiedział czy stowarzyszenie nie zemrze zaraz po narodzinach czyli rejestracji. Na moment gdy zadawałeś swoje pytanie JA po za wiedzą że jest rejestrowane nie wiedziałem nic. Nie pełnie też tam żadnej funkcji więc nie mam żadnych podstaw do publikowania takich a nie innych informacji. Po za tym stowarzyszenie a właściwie cele jego działania przeszły pewną ewolucję na tyle istotną, że zdecydowałem się w nie włączyć.

magdai pisze:
Ale, jeżeli przyjrzeć się tej całej dyskusji wokół stowarzyszenia, to wnikliwy czytelnik łatwo wysnuje wnioski. I tu nie chodzi o żadne teorie spisku. Chodzi o to , że urzędnicy i radni, którzy powinni wspierać to, co już jest na rynku stowarzyszeń ( a w Zgorzelcu i całym powiecie jest tego mnóstwo), to zajmują się tworzeniem nowych.

Mnóstwo to jest zarejestrowanych. Działających niewiele. Nie bardzo wiem dlaczego radni czy urzędnicy nie mogą stworzyć stowarzyszenia. Obywatele drugiej kategorii, pozbawieni części praw publicznych ? Bombas pisał o reaktywacji ESK2010 więc przyjmująć Twoje założenie i to że być może zostanie radnym pozbawiasz go możliwości działania. Będzie musiał wspierać jedno z istniejących, chociaż może nie znajdzie niczego dla siebie. Mam wrażenie (chociaż może się mylę) że uważasz że stowarzyszenie zostało założone jakimś niecnym celu. Jeśli tak sądzisz to jesteś w błędzie. Możesz to zrozumieć albo i nie, wybór należy do Ciebie.

magdai pisze:
A przy tym nie potrafią o tym powiedzieć wprost, tylko kręcą i myślą, że z głupkami mają do czynienia.

Nikt nikogo nie uważa za głupka. Jekieś chore przeświadczenie panuję że osoby pracujące w samorzadzie to krwiożercze potwory, na okrągło kombinujące, ślepo oddane swoim pracodawcom. A wszystko co robią to tylko po to by oszukać ludzi. Proszę nie ulegaj stereotypom bo nigdy nie wiadomo po której stronie barykady staniesz i raczej może Ci być conajmniej przykro jak Ci ktoś z takim tekstem wyjedzie.

magdai pisze:
Wolałabym tez na tym forum zobaczyć, że MW, pracownicyU. gminy, powiatu i radni tworzą stowarzyszenie Ludzie dla ludzi. Wybralismy juz spośród założycieli zarząd w składzie .... z siedzibą ... I co ? takie trudne ? A tu jakieś tajemnice, a w końcu okazuje się, że tajemniczy marko we własnym domu zarejestrował stowarzyszenie. I co, dlaczego bał do tego przyznać ? Przecież to nie byłby żaden wstyd .

Problem w tym że takie inicjatywy postrzegane są tylko przez pryzmat KTO to robi a nie CO robi. W zasadzie to CO robi to staje się nie ważne. Bez względu na szczytne cele o których pisałaś z takim przekąsem i tak zazwyczaj kończy się na podważaniu całości. Taka nasza narodowa choroba.

magdai pisze:
A teraz, niestety, kiepsko chłopaki wyglądacie ;(

A to się okaże :)

bombas3 pisze:
jeśli stowarzyszenie ma mieć charakter lokalny, to brak mi choćby słowa na temat współpracy przygranicznej

Głowne cele są inne. Pewnie i tak gdzieś to się o tą współpracę otrze, ale stowarzyszenie raczej będzie się skupiać na naszym polskim podwórku.

magdai pisze:
bez względu na to, jakie cele są zapisane ( bo jak mówiłam, zapisać można wszystko), ale sposób, w jaki zosataliśmy poinformowani ( a w zasadzie nie poinformowani) przez załozycieli, budzi wiele watpliwości co do współdziałania z takimi osobami.

Mogę się zgodzić z jednym - że wyszło to wszystko niezgrabnie. Jednak weź po uwagę to co napisałem w akapicie pierwszym. Zdziwiony jestem że tak łatwo szyfladkujesz ludzi który nawet nie znasz a swoją opinię opierasz na jednym fakcie i paru potstach na forum.

Tytuł:
rekrut
rekrut

masz rację, ze zgrabnie to nie wyszło. I nie powiesz, czytając dokładnie cały ten wątek, że szufladkuję ludzi. Bo ludzie sa, jacy sa. Sam zobacz , że zwykła dziewczyna pyta na forum o stowarzyszenie, załozyciele nie odpowiadają przysłowiowym całym zdaniem, marko kreci, potem okazuje sie, że jeszcze jeden radny nabrał wody w usta, Ty też jesteś czesto na forum i cisza, to niestety, z punktu takiego, jak ja Was widzę , nie wyglądacie tak, jak chciałoby sie widzieć ludzi w transparentnych stowarzyszeniach.
Ja już cos takiego przerabiałam i drugi raz nie dam się nabrać.
Znam osobiście taką sytuacje sprzed 4 lat.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
osoby pracujące w samorzadzie to krwiożercze potwory, na okrągło kombinujące, ślepo oddane swoim pracodawcom.
jeśli jest skutek, na ogół bywa również przyczyna :? , ja powtarzam po raz n-ty: brak informacji i drożnych kanałów jej przepływu powoduje to, iż reguły gry stają się nieczytelne i mgliste. Może temat nie jest wprost związany ze stowarzyszeniami, ale jest z działaniem samorządu, polityką lokalną i puszczaniem dymu, szczególnie przed wyborami. Dowiedziałem sie wczoraj od burmistrza o nowej, wielkiej inwestycji za 50-60 mln przy obwodnicy na Słowiańskiej, za zakładem oponiarskim. Super, cieszyć się tylko należy, ale dlaczego o wielu interesujących mnie sprawach muszę dowiadywać się przy okazji sporadycznych, przypadkowych kontaktów, a nie w sposób normalny i powszechnie na świecie stosowany :?: Tu też skojarzenie: dobrze, że jest to forum, bo jakie jest inne miejsce i sposób wymiany poglądów w Zgorzelcu :?: (mimo, że jak kiedyś wspomniał mi inny z naszych burmistrzów z lekceważeniem: 60 osób uczestniczących w dyskusji :?: , to nawet nie warte zainteresowania). Arytmetyka wyborcza kieruje się do kombatantów, domów opieki społecznej i działkowiczów.
Ale, jak wspomniałem, przepraszam za dygresję :wink:

Tytuł:
pismak
pismak

Jeszcze raz powtarzam, że w stowarzyszeniu może działać ten, kto ma na to ochotę. Wiem z dyskusji, że nie wszyscy trudno, talie jest życie. Mógłbym długo wyjaśniać poruszane watki, ale to nie ta droga.
Ja w tym miejscu dziękuję wszystkim za wytrwałą dyskusję na temat stowarzyszenia. Odnoszę wrażenie, że nikt nigdy nie miał takiej reklamy przed oficjalnym ruszeniem do boju. Mam nadzieję, że z całości skorzystają Ci, którzy pomocy takiej potrzebują najbardziej. Osoby pełne pomysłów, chęci działania, zagubione w gąszczu przepisów i wymagań. To dla nich powstało to stowarzyszenie. Nigdzie nie zauważyłem wątków politycznych przy jego tworzeniu, choć usilnie przedstawiciele innego nurtu politycznego próbują to Wam wmówić.
Dziękuję także za pomysły mówiące o tym, czym może zająć się stowarzyszenie.
Nie mam także pretensji do tych, którzy usilnie krytykują fakt, że jako jedyny odezwałem się na pytanie czy coś wiem na temat stowarzyszenia. Dopiero w późniejszym czasie okazało się, że wiedza w narodzie jest o wiele większa, że niektórzy potrafili już wykopać grób dla nienarodzonego nieboszczyka. Samo życie.
Do spotkania we wtorek, choć termin bardzo mi nie pasuje.
:P :wink:

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Odnoszę wrażenie, że nikt nigdy nie miał takiej reklamy przed oficjalnym ruszeniem do boju. Mam nadzieję, że z całości skorzystają Ci, którzy pomocy takiej potrzebują najbardziej.
no to coś pozytywnego jest także na tym forum oprócz ataków :) . Rozumiem, że statut nie jest jeszcze gotowy, aby się z nim zapoznać :? , jeśli to się zmieni, bardzo proszę o opublikowanie.

Tytuł:
VIP
VIP

bombas3 pisze:
Tu też skojarzenie: dobrze, że jest to forum, bo jakie jest inne miejsce i sposób wymiany poglądów w Zgorzelcu :?: (mimo, że jak kiedyś wspomniał mi inny z naszych burmistrzów z lekceważeniem: 60 osób uczestniczących w dyskusji :?: , to nawet nie warte zainteresowania). Arytmetyka wyborcza kieruje się do kombatantów, domów opieki społecznej i działkowiczów.
Ale, jak wspomniałem, przepraszam za dygresję :wink:

zakladam nowy temat na głównym kanale w tej sprawie, aby uzmysłowić niedowiarkom pewne liczby, bo fakt dyskutowania to jedno, ale ilość ludzi, którzy to czytają, choć nie uczestniczą w dyskusji to drugie. :wink:

Tytuł:
pismak
pismak

bombas 3
nie wierzę, że nie wiesz jak rejestruje się stowarzyszenie? Statut jest podstawowym dokumentem, który należy złożyć w sądzie rejestracyjnym a o celach zawartych w statucie pisałem już, co najmniej dwukrotnie.
Czemu ma służyć ta dygresja, że statut pewnie będzie dopiero opracowany?
Wtorek jest dniem przedstawienia publicznego całości dokumentów.

Tytuł:
VIP
VIP

Nie doszukuj się niepotrzebnych podtekstów Marko. Myślałem, że skoro zebranie załozycielskie dopiero będzie, więc może odniesie się ono także do statutu i mogą nastąpić ewentualne korekty. Żadnego spisku tu nie ma :lol:
A procedurę rejestracji, owszem, znam, choć mogę nie wszystko pamiętać.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.