Bardzo mi sie podoba to, co napisałeś. "Zacznijcie ludzie myśleć". Myśleć globalnie, a działać tu, na miejscu. Działać, to nie koniecznie znaczy tworzyć coś nowego. To w tym, co juz jest tworzyć nową jakość. Po co mnie tworzyć nowe stowarzyszenie i komitety wyborcze ? Zawsze mogę przyjść do tych, którzy coś robią i z nimi coś zrobić, pokazać , ze mozna inaczej spojrzeć na problem i po nowemu go rozwiązywać. Zachęcic ludzi do nowego sposobu myślenia. Bo przecież ludzie są ci sami.Kiedyś o tym pisałam na forum.
Miałam teraz niewątpliwą przyjemność spotkać sie w Warszawie z ludźmi, którzy zupełnie z innej perspektywy patrzą na to, co dzieje się w społecznościach lokalnych. Co i jak robimy.
Z inicjatywy miedzynarodowej zrodził się pomysł, żeby nagradzać kobiety, które mają wpływ na budowę społeczeństwa obywatelskiego. Dla tych kobiet, które " zmieniają świat na lepszy" w Warszawie posadzono piękną akację. Jestem zwyciężczycią z Dolnego Śląska i jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa. Bo to oznacza, że w Zgorzelcu coś fajnego się dzieje, co ludzie z zewnątrz dostrzegają. Że taka praca ( mogę powiedzieć, że naprawdę ciężka) ma właśnie wpływ na budowę społeczeństwa obywatelskiego. Akacja, którą posadziliśmy w Warszawie i ta, którą posadzimy we Wrocławiu ( mam nadzieję, że fajni ludzie ze mną pojadą, zaproszę Was), zakwitnie ponownie pieknymi, rózowymi kwiatami. I jestem przekonana, że wielu ludzi ze Zgorzelca będzie mogło czuć, że mieli swój udział w tym, że właśnie mieszkanka Zgorzelca spośród kobiet całego wojewódzwtwa została wybrana.Bo razem ze mną coś robią, pomagają mi ciagnąć ten ciężki wóz. To znaczy, że coś mozna zrobić. I nie patrzyć na żadne układy, tylko z determinacją podejmować działania. Ja należę do ludzi, którzy przede wszystkim coś robią . A tez nie lubię, jak mi ktoś " kit wciska" . Pozdrawiam i życzę pięknego dnia wszystkim

H.I