No tak nazbierało się tego i to chyba moja wina, bo dawno nic nie pisało. Jak Wiecie najczęściej piszę nocami, bo za dnia nie mam, kiedy. Ostatnio nawet w nocy brakowało czasu. Postaram się wszystko nadrobić.
menelopa
Oczywiście, że nie musimy rozmawiać o tym jak było przed czterema laty w Polsce i w Zgorzelcu. Jeśli jednak pytasz, co zrobiłem to trzeba do czegoś się odnieść i ja to robię. W każdym działaniu w mieście, które otarło się o mnie jest moja cząstka.
Pytacie, co zrobiłem pisałem już o tym w dużym stopniu na swoje stronie internetowej. Dla jasności ją podaję:
www.marekwolanin.pl Zamieszczone tam informacje nie mówią o wszystkim. Jeśli chodzi o uchwały Rady Miasta to powiem, że moje inicjatywy uchwałodawcze znalazły poparcie radnych. Było ich kilkanaście sam teraz nie pamiętam, ale to sprawdzę i opublikuję na swojej stronie. Oprócz uchwały ważnych dla członków spółdzielni mieszkaniowej, byłem także inicjatorem honorowania osób, które przyczyniają się do rozwoju Europamiasto Zgorzelec/Goerlitz. Już dwukrotnie medal wręczono podczas wspólnych sesji rad miast Zgorzelec/Goerlitz.
Dodam także, że poza radą, choć w związku z pełnioną funkcją zaangażowałem się w organizację Europamaratonu i tylko w tym roku aktywność moja z racji wyjazdów była mniejsza. Cieszę się, że maraton odbył się już trzeci raz i będę go popierał w całej rozciągłości w przyszłości.
Renegat
Jeśli chodzi o pracownie komputerowe, dzięki mnie otrzymały je szkoły podstawowe. SP-2, SP-3, SP-5, czytelnię multimedialną Gimnazjum nr 1. Muszę się zainteresować Gimnazjum nr trzy i myślę, że powalczymy. Nie miałem takiej wiedzy a szkoda.
Mieszczuch
Ja lubię jak ludzie mają powód do radości, zwłaszcza, kiedy to ja jej dostarczam........
bombas3
Rada Miasta Zgorzelec jest stawiana za przykład grupy ludzi, którzy mimo różnic politycznych potrafią wspólnie pracować na rzecz Zgorzelca. Zobacz jak zmieniła się opinia o Radzie Miasta. Czy słyszałeś o aferach, wzajemnym opluwaniu się, bądź ciągłymi podjazdami, przeciąganiem jednych na stronę drugich? Takie praktyki zostały przez nas odrzucone. Nikt nikomu nie zamykał ust, każdy mógł funkcjonować w sposób aktywny. I stało się to z mojej inicjatywy, przy moim udziale i dzięki mojej konsekwentnej postawie.
Mówisz o młodzieży i ofercie miasta w tym kierunku. Oferta będzie zawsze zbyt mała, bo oczekiwania i potrzeby są duże. Zaplanowałem takie tematy do rozpatrzenia przez radę miasta. W efekcie zwiększyła się dotacja do klubów sportowych, zwiększono liczbę godzin pozalekcyjny wprowadzając system na każdy oddział szkolny dodatkowa godzina, rozszerzono ofertę konkursów na realizację zadań własnych miasta realizowanych przez organizacje pozarządowe ze szczególnym uwzględnieniem działań dotyczących dzieci i młodzież. Miasto rozpoczęło wypłacanie dzieciom stypendiów socjalnych, każdego roku kilkuset uczniów korzysta z organizowanej przez miasto akcji letniej, na którą też przekazaliśmy dodatkowe środki. To tylko niektóre przykłady. Wiec nie mów, że nie zrobiono nic, bo nie masz na ten temat wiedzy, albo udajesz, że nie masz.
Jeśli w Zgorzelcu króluje jak twierdzisz polbruk z czerwonymi wstawkami to dobrze, bo wolę polbruk i kostkę granitową, która też się na dobre usadowiła w naszym mieście niż wybrzuszony asfalt i zwykłe klepisko.
Mówisz, porozmawiajmy bardziej o tym, czego potrzeba, a nie, co się zmieniło. Widzisz, ja myślę, że rozmawiać trzeba o jednym i o drugim choćby, dlatego by sprawdzić, co warto kontynuować, a gdzie zmienić kierunek bądź zastanowić się jeszcze raz jak dojść do wyznaczonego celu. Dla mnie to jest logika postępowania. Mam dosyć podejścia do życia w sposób mówiący o tym, żeby zbudować dobrą przyszłość trzeba zburzyć wszystko, co jest z przeszłości. Przed takim podejściem do życia chciałbym uchronić Zgorzelec. Dlatego startuję z Porozumieniem Ponad Podziałami. Bo tam króluje takie podejście do życia.