Dzisiaj jest 18 cze 2025, 15:38

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Neo, to chyba wesoła "tfórczość" pana rzecznika, w statucie stoi :
Cytuj:

Celem działania Muzeum jest sprawowanie opieki nad zabytkami, informowanie o wartościach i treściach zbiorów, upowszechnianie podstawowych wartości historii, nauki i kultury, kształtowanie wrażliwości poznawczej i estetycznej oraz umożliwienie kontaktu ze zbiorami, w szczególności związanymi z mieszkańcami Górnych Łużyc oraz historią najnowszą Zgorzelca od 1945 r

więc zapis jest dość ogólny...

Ale mam dla was ciekawszą zagadkę.
Rada Miasta w sprawie muzeum wydała tylko dwie uchwały nr 77/07 w sprawie utworzenia Muzeum Łużyckiego w Zgorzelcu i 78/07 w sprawie nadania statutu Muzeum Łużyckiemu w Zgorzelcu.

W statucie czytamy :
Cytuj:
§ 9

1. Przy Muzeum działa Rada Muzeum w trybie i na zasadach określonych w art. 11 ustawy z dnia 21 listopada 1996 r. o muzeach.
2. Rada Muzeum składa się z 9 osób.
3. Członków Rady Muzeum powołuje i odwołuje Rada Miasta Zgorzelec.

Rada nie podjęła uchwały dotyczącej wyboru Rady Muzeum. Jednocześnie uchwalony statut nadaje tej nie wybranej Radzie szereg uprawnień. Do jednej z kompetencji należy, co szczególnie istotne jest z punktu widzenia początków działalności (art 11 pkt.9 ustawy o muzeach):

Cytuj:
Rada muzeum w razie ogłoszenia konkursu na stanowisko dyrektora wyznacza minimum 1/3 składu osobowego komisji konkursowej.

No i jest zonk, bo burmistrz konkurs jakiś czas temu ogłosił....

Zagadka brzmi: Czy w tej sytuacji konkursu nie trzeba będzie powtarzać, ze względu na nieustawowy skład komisji wybierającej dyrektora muzeum ?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

krytyczny:

Cytuj:
Zagadka brzmi: Czy w tej sytuacji konkursu nie trzeba będzie powtarzać, ze względu na nieustawowy skład komisji wybierającej dyrektora muzeum ?

A co powiesz na to???

Ustawa z dnia 21 listopada 1996r. o muzeach (Dz. U. z dnia 20 stycznia 1997r.)

Art. 5. 1. Muzea mogą być tworzone przez ministrów i kierowników urzędów centralnych, jednostki samorządu terytorialnego, osoby fizyczne, osoby prawne lub jednostki organizacyjne nie posiadające osobowości prawnej.
2. Muzeami państwowymi są muzea utworzone przez organy administracji rządowej.
3. Muzeami samorządowymi są muzea utworzone albo przejęte przez jednostki samorządu terytorialnego

Art. 11. 1. Przy muzeach państwowych i samorządowych działa rada muzeum, której członków powołuje właściwy podmiot, o którym mowa w art. 5 ust. 2 lub 3.

5. W skład rady muzeum powołane są osoby spośród kandydatów wskazanych przez:
1) Właściwy podmiot, o którym mowa w art. 5 ust.2 lub 3.
6) Dyrektora muzeum.

9. Rada muzeum w razie ogłoszenia konkursu na stanowisko dyrektora wyznacza minimum 1/3 składu osobowego komisji konkursowej.

Pytanie brzmi: co było wcześniej,...jajko czy kura???

Wątpliwości jako takich nie byłoby gdyby ogłaszano konkurs na dyrektora muzeum już funkcjonującego.
W tym wypadku, jak się wydaje, wybrano drogę------> dyrektor wybrany w drodze konkursu powołuje radę muzeum.

A tutaj coś dla głębiej zainteresowanych tematem muzeum,..

http://www.mkidn.gov.pl/website/index.jsp?artId=1662

Jak widać, jest tam również mowa o,..wątpliwościach interpretacyjnych występujących w obecnie obowiązującej ustawie.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Pełny tekst tego punktu brzmi:

Cytuj:
5. W skład rady muzeum powoływane są osoby spośród kandydatów wskazanych
przez:
1) właściwy podmiot, o którym mowa w art. 5 ust. 2 lub 3,
2) właściwy ze względu na siedzibę muzeum organ samorządu terytorialnego,
jeżeli nie jest podmiotem, o którym mowa w art. 5 ust. 3,
3) stowarzyszenia naukowe i twórcze,
4) fundacje i inne instytucje wspierające działalność muzeum,
5) Radę Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa w muzeach prowadzących
działalność w zakresie jej właściwości,
6) dyrektora muzeum,
7) samą radę muzeum.

Więc od razu rodzi się pytanie dlaczego z siedmiu możliwości wybrano tą najdziwniejszą ? Pozycja siódma odpada z wiadomych przyczyn, nie istnieje organ mogący wskazać. Pozostaje pięć innych możliwości! (po odjęciu samego dyrektora) Gdyby w Polsce obowiązywał Twój sposób podchodzenia do zasad to prezydent powoływał by premiera, który wybierał by sobie sejm.

Idiotyzmem i zaprzeczeniem zdrowego rozsądku, nie wspominając o obwiązującym póki co w tym kraju porządku prawnym jest przyjęcie interpretacji, że organ wykonawczy (dyrektor muzeum) wybiera sobie organ kontrolny (rada muzeum).

Po za tym obowiązuje rozporządzenie ROZPORZADZENIE MINISTRA KULTURY z dnia 30 czerwca 2004 r. w sprawie organizacji i trybu przeprowadzania konkursu na kandydata na stanowisko dyrektora instytucji kultury, zapoznaj się z nim (tu masz link byś się nie męczył w poszukiwaniach: http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search? ... 041629.pdf)

W ustawie stoi jak byk:

Cytuj:
§ 4. 1. W celu przeprowadzenia konkursu właściwy
organizator:
1) powołuje członków komisji konkursowej, zwanej
dalej „komisją”;
2) określa szczegółowy tryb pracy komisji;
3) wyznacza przewodniczàcego

Jeśli więc w ustawie jest mowa o członku komisji wyłonionej przez Radę Muzeum, to musi się ona znaleźć w komisji konkursowej z mocy ustawy. Więc siłą rzeczy Rada Muzeum musi istnieć wcześniej niż zostanie ogłoszony konkurs. Tym bardziej, że istnieje siedem różnych sposobów wskazywania członków Rady Muzeum (realnie pięć) których w myśl statutu powołuje Rada Miasta a nie tylko przez dyrektora.

A żeby było jeszcze śmieszniej istniała możliwość by pójść Twoim tokiem myślenia. Gdyby ktoś poczytał dokładnie ustawę to konkurs był zbyteczny :). Bo, ustawa z dnia 25 października 1991 r. o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej mówi w Art. 16:

Cytuj:
1. Kandydata na stanowisko dyrektora instytucji kultury można wyłonić w drodze
konkursu, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. W samorządowych instytucjach kultury, których wykaz określi, w drodze rozporządzenia,
minister właściwy do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego,
biorąc pod uwagę ich znaczenie dla kultury narodowej, wyłonienie kandydata
na stanowisko dyrektora następuje w drodze konkursu
, z zastrzeżeniem
ust. 3.

Rozporządzenie z ustępu drugiego znajdziesz tutaj: http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search? ... 042422.pdf nie muszę Ci mówić, że Muzeum Łużyckie na tej liście nie widnieje.

Jednak konkurs ogłoszono. Tak więc by zostać w zgodzie z prawem i czymś co się nazywa duch prawa Rada Muzeum musi istnieć, by móc wyasygnować członka komisji wybierającej dyrektora. Ewentualnie unieważnić konkurs a burmistrz powoła dyrektora, bez konkursu, bo ma takie prawo.

Skłonił bym się nawet do do tego, że wymagane w konkursie wykształcenie za ogłoszeniem o konkursie :

Cytuj:
posiada wy kształcenie wyższe (ukończyła szkołę wyższą, o kierunku: pedagogicznym, lub historycznym lub etnograficznym);

jest niesprawiedliwym zawężeniem. Zresztą to wogóle coś nie gra, bo konkurs na stanowisko dyrektora ogłoszony jest na podstawie ustawy o samorządzie gminnym (dokładnie powołanie dyrektora jednostki organizacyjnej) Więc nie można w treści ogłoszenia narzucać kierunku ukończonych studiów. Przyjmując podstawę prawną podaną w ogłoszeniu wszelkie uwagi dotyczące wykształcenia są niczym nieuzasadnione. Na dobrą sprawę, to Przekorny możesz zostać tym dyrektorem :)

Więc tak naprawdę zaczyna nam się tu niezły b.urdel robić. Bo o ile samo powołanie muzeum oparło się na wszystkich trzech aktach (ustawa o samorządzie, ustawa o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej, o muzeach), to dyrektor powoływany jest tylko podstawie jednego (o samorządzie), a więc miasto traktuje Muzeum na poziomie innych jednostek organizacyjnych np.MDK-u, w więc bez szczególnych (ustawowych) wymagań co do wykształcenia...wyczuwasz szansę ? :)

Edit: Zaczynam mi kiełkować myśl, że ogłoszenie i konkursie zostało po prostu niechlujnie napisane. Podstawa prawna konkursu powinna się się opierać o te same ustawy o na których mocy powołano Muzeum i ja takim tokiem myślenia szedłem. Na końcu dopiero spojrzałem na podstawę prawną ogłoszonego konkursu : http://www.bip.zgorzelec.iap.pl/5348,10 ... t6560.html

Ostatnio zmieniony 24 lip 2007, 23:10 przez krytyczny, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

powiało grozą....

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

krytyczny:

Czyli, że na zagadkę kolegi krytycznego:

Cytuj:

Odpowiedział kolega krytyczny:

Cytuj:
Zaczynam mi kiełkować myśl, że ogłoszenie i konkursie zostało po prostu niechlujnie napisane. Podstawa prawna konkursu powinna się się opierać o te same ustawy o na których mocy powołano Muzeum i ja takim tokiem myślenia szedłem. Na końcu dopiero spojrzałem na podstawę prawną ogłoszonego konkursu : http://www.bip.zgorzelec....31/art6560.html

,..zdobywając tym samym cenną nagrodę w postaci,...darmowej dysputy ze mną w trakcie cotygodniowego spotkania w BB. :lol:

Ale ponieważ, jak zauważyłem, lubisz zagadki, mam dla Ciebie nową:

Czy w Twoim własnym otoczeniu (mam na myśli miejsce pracy), zdołasz znaleźć przypadek łamania prawa polegający na pełnieniu funkcji kierowniczej przez osobę nie posiadającą wymaganego ustawowo wykształcenia? 8)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
Czy w Twoim własnym otoczeniu (mam na myśli miejsce pracy), zdołasz znaleźć przypadek łamania prawa polegający na pełnieniu funkcji kierowniczej przez osobę nie posiadającą wymaganego ustawowo wykształcenia?

A co ma piernik do wiatraka ? Wątek dotyczy muzeum i tego się trzymajmy. Wiem do czego pijesz, tylko nie rozumiem co chcesz przez to osiągnąć. No chyba że to taki sprytny wybieg :)

Tytuł:
pismak
pismak

W t

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 2:08 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP

na forum /bo jakos nie moge znalezc/, czy osobiscie? :o

Tytuł:
obserwator
obserwator

Jak tam, wiadomo już kto sie pozgłaszał do konkursu? Bo ja dopiero co do Zgo wjechałem, i pojęcia nie mam...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

póki co wiadomo tylko, że pismo EO z dnia 30 lipca 2007, w którym napisaliśmy, że chcielibyśmy wstawić swojego człowieka do komisji konkursowej zostało odesłane na drzewo - w piśmie z 3 sierpnia jesteśmy poinformowani, że czynności związane z powołaniem komisji zostały zakończone.
ktoś wie jak wygląda komisja?

Tytuł:
VIP
VIP

za zgorzelec.com:

Podczas posiedzenia w dniu 07 sierpnia 2007r. Burmistrz podjął zarządzenie w sprawach:
- powołania komisji do przeprowadzenia konkursu na stanowisko dyrektora Muzeum Łużyckiego i postanowił udzielić zamówienia publicznego na zakup mebli do pomieszczeń usytuowanych na poddaszu Muzeum Łużyckiego.

Pytam bo nie wiem, a może ktoś wie:
1- czy komisja konkursowa jest tym samym co rada muzealna, która powinna wybierać dyrektora, czy to kolejny błąd "nierzecznika - naczelnika wydziału ds. Promocji i Współpracy z Zagranicą"

2- czy to nie dyrektor powinien organizować zakup potrzebnych mebli, czy urząd miasta ?

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
czy to nie dyrektor powinien organizować zakup potrzebnych mebli, czy urząd miasta ?
istotna sprawa, na którą już wcześniej zwróciłem uwagę. To gospodarz /dyrektor/ powinien o tym decydować, bo on będzie tym zarządzał i z tego korzystał, ale to w końcu nie najważniejsza sprawa :|

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

panu Ziemblickiemu gratuluję wygranego konkursu.

Tytuł:
VIP
VIP

o, to już mamy dyrektora muzeum? Nigdzie żadnej informacji publicznej :o
czyżby utajniono wyniki? :grin:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Więc szanowny dyrektorze czy tajemnicą też pozostaną pańskie plany rozwoju muzeum ? Może coś o sobie ? Bycie osobą publiczną zobowiązuje.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.