Dzisiaj jest 21 cze 2025, 20:41

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 88  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

Wywiad z Krygierem
A co z od dawna zapowiadaną budową nowej hali czy przebudową istniejącego obiektu?

- Mogę Panu dać telefon do burmistrza miasta i jego Pan się o to zapyta.

Pan nic nie wie w tej kwestii?

- Wiem, że w Zgorzelcu nic konkretnego w tej sprawie się nie dzieje. Przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Wiem za to, że w sąsiedniej Bogatyni planowana jest budowa hali.

Pisałem że Gronicz nic nie zrobi w kierunku hali.Przeczeka do wyborów i oglosi że z halą się nie udało.A zapytajcie jeszcze przy okazji jak chce wykorzystać boisko? Tylko obyście z wrażenia zawału nie dostali!

Tytuł:
gaduła
gaduła

no cóż pomału wszystko staje się jasne ....tak jak Cypis pisze jeszcze tylko do wyborów pozostanie jakas nadzieja i pewnie burmistrz RG wypowie sie na ten temat żeby upozorować optymizm. Za to ja juz wiem na kogo głosować i wcale sie z tego nie ciesze ale nie ma wyboru. Ta opcja się kompletnie nie sprawdza.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

1) Pogłoski o stosunku i zapatrywań Schetyny na nasz klub nie są niestety tylko plotkami.
RG jako młody i niedoświadczony "wasal" powyższego pana niewiele może/nie chce...
Znamienne jest też to, że wstępne/niezobowiązujące poparcie dla hali wyraża
PIS (Lipiński) i SLD/LiD (Szmajdziński), a z PO nikt nawet na coś tak skromnego
się nie zdobył... choć wiem zaraz zacznę być posądzany o nadinterpretację.

2) Kwestia przeniesienia siedziby klubu nie jest wcale tak nierealna jak się uważa. Krygier
jest rozliczany przez radę nadzorczą KKS, a w zasadzie przez PGE z efektów, a te przy
braku hali nie przeskoczą pewnego poziomu. Nie dziwię się włodarzom Bogatyni, że
próbują przejąć klub, choć mi się to nie podoba.

3) W innych miastach jakoś się znajdują pieniądze i da się budować: http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... 4960521515
Ba, niektóre gminy pozyskują nawet inwestorów gotowych zbudować od podstaw miasta:
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,4542257.html
Ale w Zgorzelcu już od 17 lat nic się przecież a tak nie udaje !!!

4) Budowa hali kosztowałaby ok. 10 mln euro, co nie jest kwotą astronomiczną w skali
inwestycji budowlanych - taka przebudowa Placu Grunwaldzkiego we Wrocławiu,
notabene spartaczona przez wykonawcę, kosztowała ok. 22 mln euro !

Na koniec powiem tak - z Groniczem wiązałem jakieś tam nadzieje, a okazał się
nieskuteczną marionetką z brakiem pomysłów lub nadmiarem tych niepotrzebnych
i idiotyczno-utopijnych - czytaj "darmowy Internet". Jak to się ma do wizji reprezentowanej
przez władze miasta, ze Zgorzelec będzie miastem sportu i turystyki ?!
Obawiam się, że na naszych oczach kończy się historia koszykówki w Zgorzelcu.
Nie pozdrawiam.

Tytuł:
gaduła
gaduła

paawlus pisze:
Na koniec powiem tak - z Groniczem wiązałem jakieś tam nadzieje, a okazał się
nieskuteczną marionetką z brakiem pomysłów lub nadmiarem tych niepotrzebnych
i idiotyczno-utopijnych

podpisuje sie
paawlus pisze:
Obawiam się, że na naszych oczach kończy się historia koszykówki w Zgorzelcu.

nie jestem pesymista ale to bardzo realistyczne ....Rafał Groni-icz - Kononow-icz !!! niestety :cry:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Az chce mi sie powiedziec: A NIE MOWILEM:)?
Mialem przeczucie, ze te lata beda stracone dla naszego miasta. Tak tez niestety sie dzieje.
By moc rzadzic trzeba miec charakter, charyzme. R.G. nie ma niestety ani jednego ani drugiego.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Panowie gobo007, saso, paawlus,...macie jakieś pomysły, skąd wziąć na to fundusze???
Mam na myśli budowę nowej hali,...
W grę chyba wchodzi kwota ok. 30 mln. złotych. :lol:

Czy tylko sobie tak,...klikacie po klawiaturze,..żeby tylko z Waszych słów wyszło coś,..co z grubsza ma oznaczać "niezadowolenie społeczne" ???

Zdajecie sobie sprawę, że budżetu miasta po prostu na to nie stać??? :smt021

Może prościej,..jeśli każdego z Was stać będzie na zafundowanie sobie Ferrari (pomimo tego, że Wasze budżety rodzinne nie pozwalają Wam na tego typu wydatek),...wtedy przyłączę się do Was z Waszymi pretensjami do hali na 8 tys. kibiców!!!

Pozdrawiam miło ;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Ja nawet nie mowie o hali, bo mi ona szczegolnie nie jest potrzebna.
To bylo takie moje krotkie podsumowanie rzadow Rafala.

Tytuł:
pismak
pismak

Przekorny my nie jesteśmy włodarzamy tego miasta!Pomyliłeś pojęcia.Poto został wybrany młody człowiek który miał mieć wiele pomysłów a poprzednikowi zarzucał "brudne zaniedbane miasto " że miałem nadzieje na zmany gruntowne w tym mieście!Jak pieniądze by leżały w kasie to zaprzeproszeniem każdy głupi by pełnił funkcje burmistrza.Jakoś w innych miastach małych jak nasze(świcie) można postawić halę sportową.Przypominam że PO przed wyborami obiecywała choćby halę widowiskową-mówi o tym dzisiaj?A jeżeli nie ma pomysłu lub uważa że nie ma potrzeby to niech wyjdzie przed szyk i powie to otwarcie i problem z głowy.Widze niestety że Zgorzelec z zaściankowości i z "malizny" nigdy nie wyjdzie.

Tytuł:
gaduła
gaduła

--->Przekorny ale mnie ubawiłeś :smt044 …ja mam dawać pomysły burmistrzowi jak sobie z problemami poradzić ??? :smt082
Po pierwsze primo ;-) nie po to chodzę na wybory, zeby potem władzy podpowiadać, doradzać czy społecznie zajmować się np. organizacją imprez rozrywkowo-kulturalnych itd. Mam dobrą pracę, jestem niezłym podatnikiem i w związku z tym mam też pewne oczekiwania. W Zgorzelcu nazywanym też Europamiastem :lol: powinna być hala widowiskowo-sportowa, w której nie jest duszno , nie ma przykrych zapachów, do toalety nie stoi się w kilkudziesięciometrowej kolejce, nie ma obawy że jakaś awaria czy pożar spowoduje katastrofę, można spokojnie coś zjeść i się napić. Czyli po prostu normalna hala dla obywatela Europy jak by nie było.
Po drugie primo Paawlus podał już wcześniej ciekawy link do artykułu o Słupsku gdzie chcą mieć nową halę i maja na to pomysł, z którego można skorzystać. Tylko trzeba chcieć.
Jeżeli chodzi o rozwiązanie techniczne to za wzór ma im służyć..Tipsort Arena w Libercu !!
A jeżeli chodzi o najważniejsze czyli finanse to pomysł jest taki:
Cytuj:
Są już ludzie tworzący grupę kapitałową na rzecz centrum. Będzie to kapitał mieszany. Podzielony zostanie na dwa segmenty. My nadal będziemy mieć drużynę koszykarską i będziemy ją utrzymywać w dotychczasowy sposób, za wpływy z biletów, od sponsorów, reklam, praw do zespołu. Drugi to działalność inwestycyjna. Wszystkie pieniądze uzyskiwane przez podnoszenie kapitału Sportowej Spółki Akcyjnej. Ludzie wchodzący w niego będą posiadać akcje.
Uzyskamy więc fundusze przeznaczone na inwestycje. Chcemy się zasilić także środkami z Unii Europejskiej. Kolejne źródło to giełda. Tutaj pojawią się poważne aktywa. Jako pierwszy klub sportowy, który wejdzie na giełdę, staniemy się atrakcyjnym produktem, w który możemy inwestować.

Mozna przecież podobnie, a role RG widzę tu jak najbardziej w pozyskiwaniu środków unijnych.
Cytuj:
Wspólnie z prezydentem Maciejem Kobylińskim i biznesmenem spod Słupska chcemy iść w stronę kompleksów, gdzie łatwiej zarabia się pieniądze, a wszyscy nawzajem tworzymy sobie koniunkturę. A wspólnie możemy stworzyć atrakcyjną ofertę.

Proszę jaka współpraca na linii prezes klubu-władza miejska-biznes lokalny ale to niestety tylko w Słupsku.
burmistrz RG mówił o hali juz przed wyborami samorządowymi i do dzisiaj cos tam pobąkuje że się stara więc chyba nic dziwnego że lud pracujący czeka z nadzieja że wreszcie usłyszy radosną nowinę. A tu nic ! Więc niech burmistrz wreszcie powie prawdę a nie czeka do wyborów.
Cypis pisze:
Widze niestety że Zgorzelec z zaściankowości i z "malizny" nigdy nie wyjdzie.

I dalej będzie się używać z dumą nazwy Europamiasto, w którym pełno brudu, dziurawych ulic, śmierdząca, duszna hala i pseudo-kino i tylko burmistrz zadowolony z siebie i z tego co (nie)zrobił.

[ Dodano: Pią Paź 05, 2007 11:14 am ]
Przekorny czy twoje pytanie było z natury przekorne :) czy na serio ?? bo na Centrum wypędzonych tez nie ma milionów a burmistrz tak sie rozpędził w swojej wizji że zapomniał z MSZ najpierw sprawę uzgodnic.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Przekorny ma pomysły na pomysły czyli jest pośrednikiem i pewnie na tym chce zarobić....

Tytuł:
obserwator
obserwator

Czyli typowa cecha posożyta ;)

Tytuł:
VIP
VIP

Ma być nowa hala sportowa.

"Obecna hala sportowa ma zostać zrównana z ziemią, choć basen jeszcze pozostanie - stwierdził dzisiaj podczas konferencji prasowej Platformy Obywatelskiej Burmistrz Rafał Gronicz. Na tym jednak nie koniec, bo teren na którym znajduje się obecny obiekt ma zostać sprzedany na bardzo atrakcyjnych dla miasta warunkach. Nowa hala sportowa (na 3000 miejsc) ma powstać przy Gimnazjum nr1 przy ul. Kościuszki, a jej koszt ma wynieść około 30 mln zł. Zgorzelec ma dołożyć ze swojej kasy około 10 mln zł, jednak jak zapewnia Gronicz mają one pochodzić ze środków unijnych i nie wyklucza uzyskania ich wspólnie ze stroną niemiecką. Pozostałe 20 mln ma zapewnić Urząd Marszałkowski. Co dziwne jeszcze kilka miesięcy temu Burmistrz utrzymywał, że taka inwestycja jest poza możliwościami finansowymi miasta.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

noo... i co z tego ze ma byc?!

Pytanie: kiedy bedzie?

Opcja 1) zdaza wybudowac hale zanim PGE zrezygnuje ze sponsoringu druzyny
Opcja 2) lepiej nie mowic...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

aleksander pisze:
Ma być nowa hala sportowa.

"Obecna hala sportowa ma zostać zrównana z ziemią, choć basen jeszcze pozostanie - stwierdził dzisiaj podczas konferencji prasowej Platformy Obywatelskiej Burmistrz Rafał Gronicz. Na tym jednak nie koniec, bo teren na którym znajduje się obecny obiekt ma zostać sprzedany na bardzo atrakcyjnych dla miasta warunkach. Nowa hala sportowa (na 3000 miejsc) ma powstać przy Gimnazjum nr1 przy ul. Kościuszki, a jej koszt ma wynieść około 30 mln zł. Zgorzelec ma dołożyć ze swojej kasy około 10 mln zł, jednak jak zapewnia Gronicz mają one pochodzić ze środków unijnych i nie wyklucza uzyskania ich wspólnie ze stroną niemiecką. Pozostałe 20 mln ma zapewnić Urząd Marszałkowski. Co dziwne jeszcze kilka miesięcy temu Burmistrz utrzymywał, że taka inwestycja jest poza możliwościami finansowymi miasta.

Heh..a A gdzie przez okres budowy (spokojnie licząc sezon, półtora )będzie grał Turów, jeśli hala zostanie "zrównana" z ziemią? A równanie z ziemią odbędzie się na czyj koszt ? Lokalizacja...heh... że tak powiem..dziwna... (dojazd, parkingi itp). Nieprzekonujące to kompletnie.

:) kocham wybory

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Patrzac na te zdjecie i lokalizacje nowej hali dochodze do wniosku,ze mozna tam bedzie zrobic chyba jedynie tory do curlingu. Gdzie tam miejsce na parking? Juz widze te powiedzmy 1000 aut przed meczem zaparkowane wszedzie w promieniu 1km. Co z dojazdami/wyjazdami? Moim zdaniem to srednio trafiona lokalizacja, a pomysl jest jakis wyrwany z kosmosu.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 88  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.