Janis pisze:
Ja wolę rozbudowę miasta np w parking pientrowy,odrestałrowanie elewacji
kamienic,chodniki,owietlenie tak jak np przedmiescie nyskie jest tam jak w cywylizowanym kraju
Jak wyglada centrum miasta u nas zasmiecone parkingi itd nikt tego nie sprząta...
Sypiące się elewacje na ludzi...naprawdę miasto nam się rujnuje a Wy chcecie hali?
Zobaczcie co się dzieje w centrum z zaparkowaniem auta trzeba mieć farta aby znaleść
miejsce bo pracownicy UM wszystko z rana pozajmują,a gdzie mieszkancy,auta z towarem
do sklepów lub interesanci UM??
Jasne lepiej sprzedać grunt następnemu pod kamienicę niż wybudować parking
A drogi zobaczcie co się dzieje Daszynskiego już nie ma asfalt się zwinoł,Łużycka również i kilka innych ulic
Nie lepiej doprowadzić nasze miasto do wyglądu,aby się nie wstydzic niż hala za 70 baniek
Ja bym bardzo chciał aby centrum wyglądało jak przedmiescie nyskie...dlaczego nie??tu też są piękne kamienice
powyzszy post to KLASYCZNY PRZYKLAD POMYLENIA POJEC!
Na poczatku zaznacze, a wrecz podkresle, ze ja takze jestem za tym, by na ulicach mojego miasta bylo czysciej, by elewacje byly zadbane, by ulice byly rowne i szerokie, a ludziom zylo sie lepiej. Wszystkim.
Nie moge przemilczec takich postow, gdzie jakis zaslepiony czlowiek wrzuca wszystkie demony naszego miasta do jednego worka i stawia glupie alternatywy - albo czyste ulice i rowne drogi albo nowa hala. To po prostu nierozwazne.
Elewacje budynkow to nie jest tylko problem GMINY MIEJSKIEJ ZGORZELEC (uwaga, kluczowe pojecie). To problem przede wszystkim WSPOLNOT mieszkaniowych, ktore sa wlascicielami (skrot myslowy) tych nieruchomosci. Co wiecej, to wspolnoty mieszkaniowe maja obowiazek dbac o porzadek w ramach nieruchomosci przyleglej do ich budynku. Miasto MOZE dofinasowac albo pomoc w kredytowaniu takich remontow, ale gmina miejska nie ma prawnych mozliwosci by wyremontowac wszystkie kamiennice w miescie, bo nie jest ich wlascicielem.
Parking pietrowy. Piekna wizja. Piekna mrzonka. Gdzie go zbudowac? Znasz miejsce w centrum gdzie moglby stanac? Na obrzezach miasta - po co? Jak zakwalifikowac taki wydatek w budzecie miasta? Nie przesadzajmy, nawet we Wroclawiu gdzie problem z parkowaniem jest PRZEOGROMNY, nie buduje sie komunalnych parkingow pietrowych. Przypuszczam, ze przyczyna tego jest brak mozliwosci realizacji takiego projektu w ramach dzialalnosci gminy (jednostki komunalnej),a dyscyplina finansow publ. to delikatna kwestia... RIO i NIK (a takze opozycja) tylko czekaja na takie "nowatorskie projekty".
Drogi. Tu wazne jest rozroznienie na drogi gminne (miejskie), powiatowe i wojewodzkie. Moze Cie zaskocze, ale w obrebie miasta Zgorzelec, znaczna czesc drog/ulic to drogi powiatowe i wojewodzkie! Odpowiadaja za nie wiec samorzad powiatowy (starosta) i wojewodzki (marszalek). Co ma zrobic burmistrz Zgorzelca gdy droga wojewodzka nr 317 (np. ul.Boh. Getta) jest dziurawa i co jakis czas jakis debil z zarzadu drog woj. we Wroclawiu decyduje ze w ramach oszczednosci trzeba tu wylaczyc oswietlenie???
Samorzady kazdego szczebla samodzilenie i autonomicznie decyduja o sposobie utrzymania wlasnej infrastruktury - czytaj o tym jak dbaja lub nie dbaja o drogi. To widac takze w zimie, gdy trzeb ate drogi odsniezac...
Nie wiem, czy te ulice, ktore wymieniles, nie sa wlasnie drogami wojewodzkimi (daszynskiego i luzycka).... Duze prawdopodobienstwo, ze sa..... Wiec twoje pretensje kieruj na ul.Krakowska we Wroclawiu...
Najwazniejsza kwestia jest taka, ze budowa hali nie przeczy ani nie uniemozliwia remontu kamienic czy ulic (miejskich!!!). Trzeba miec na uwadze, ze pieniadze na budowe hali maja isc w znacznej czesci z Eurokomuny (EU) w ramach okreslonych programow operacyjnych. Nie jest mozliwe przeznaczenie tych pieniedzy na inny cel - np ulice - bo wniosek o dofinansowanie sklada sie na konkretny, scisle okreslony cel. Chcesz hale, skladasz wniosek o kase na hale. Chcesz ulice, skladasz wniosek o kase na ulice. Jakiekolwiek przeniesienie pieniedzy na inny cel, niz ten ktory byl objety wnioskiem, powoduje cofniecie dotacji. To tak w skrocie.
Pieniadze na hale maja pochodzic takze z Totalizatora, a ta instytuacja nie dofinansuje miastu remontu ulic czy kamiennic, bo to nie lezy w jej gestii (kompetencjach ustawowych). Totalizator dofinansowuje czy w pelni finansuje tylko projekty sportowe.
Oczywiscie wklad miasta tez jets znaczny, bo taki byc musi w budowe hali, ale trzeba pamietac, ze docelowo ma byc zlikwidowana hala na maratonskiej, a grunt po niej sprzedany, wiec wklad miasta sie skompensuje (ulegnie zmniejszeniu).
pozdr