Dzisiaj jest 21 cze 2025, 18:21

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 85  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
ja mówię dynamicznie a on anemicznie
każdy ma swój temperament. Nie ważne jak się mówi, byleby nie obrażać, ale
ważne jest, co z tego gadania wynika i powstaje. Jeśli tylko kłótnia, to lepiej sobie odpuścić. Ważne aby coś dla ogółu pozostawało i raczej coś, na co wszyscy, lub większość czeka.
I nie trzeba być żadnym uczonym, żeby do takiej konkluzji dojść.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Makaron papisał
Ej... Panowie co się czepiacie Nikosia :grin:
Gdyby nie Grecy i ich osiedlenie się w Zgorzelcu to to miasto byłoby puste wyludnione i w ogóle. Wszystko co w Zgorzelcu to dzięki Grekom i Nikosowi :grin: Ja proponuję 60 pomników na 60 rocznicę i postument dla Nikosa, a co nie wart tego???
Słyszeliście aby jakaś inna nacja w Zgorzelcu się osiedliła???
Toż to trzeba hołd oddawać co roku i festiwal w całości opłacić, a burmistrz to pokłony powinien bić Nikosowi i jak ambasadora u siebie w biurze przyjmować. Toż to przecież Zgorzelec został w chwale przez osadników greckich wybrany (jak naród żydowski przez Boga) na miejsce zamieszkania, a nie wskazany przez władze PRL. Dobrze, że się tak stało i Grecy nie obrazili się i nie wybrali sobie np. Warszawy na miejsce zamieszkania bo mieszkalibyśmy na pustkowiu i zadupiu :grin:
Paniali wsje???

Dużo ignorancji.
Ciekawe jak bym tak napisał brzydko jak ty, o 50.000 polakach którzy teraz zamieszkują kraj moich rodziców?.
Wskoczylibyście na mnie.A przez ekran wydrapałbyś mi oczy.
Nikos

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Całkiem niedawno skończyłem z moimi harcerzami robić projekt na temat ludzi wypędzonych , między innymi powstał krótki film zrobiony przez nich . Na samym materiale jest mało emocji , ale podczas rozmów były wielkie i wzruszające chwile , jest tam wywiad z pewnym grekiem ze Zgorzelca ,gdzie miedzy innymi była opowieść o synu strzelającym do ojca bo byli po dwóch stronach barykady , gdzie też dowiedzieliśmy się że była tu pewna selekcja fizyczna tych emigrantów / tak powstała Delta/ silni i zdrowi jechali dalej budować socjalizm i wiele innych ciekawych rzeczy . Jest także materiał o pewnym panu który został przywieziony w wagonach ,, bydlęcych ‘’ do Zgorzelca z kresów / zresztą grecy tak samo/, jest też pewna pani z Niemiec która musiała przejść za Nysę . Dodam że przy realzacji uczestniczyli Niemcy , Polacy i Ukraińcy . Taki projekt naprawdę pomaga przy złamaniu stereotypów. Czytając niektóre posty chcę zwrócić uwagę na to że właściwie żaden mieszkaniec Zgorzelca nie powie mój pradziadek tu mieszkał i …….

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Całkiem niedawno skończyłem z moimi harcerzami robić projekt na temat ludzi wypędzonych
projekt pójdzie do szuflady, czy może masz wobec niego inne plany?..
Czy dotyczył lokalnej ludności, czy też szerszego spectrum?
Pewnie znalazłoby się parę osób zainteresowanych tymi relacjami.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Projekt dotyczył lokalnej społeczności , ten materiał to fizyczna namiastka zadania ,celem głównym była nauka tolerancji oraz empatii . Są to zadania niszowe i jeśli ktoś chciałby materiał zobaczyć to z miłą chęcią udostępnie . Jednocześnie w ramach integracji i tolerancji odbywają się w Kuźni do stycznia wieczorki konwersacyjne z niemcami informacje w kalendarzu imprez .Ale kończę bo zjechałem z tematu.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Robert Gruszecki pisze:
Całkiem niedawno skończyłem z moimi harcerzami robić projekt na temat ludzi wypędzonych , między innymi powstał krótki film zrobiony przez nich . Na samym materiale jest mało emocji , ale podczas rozmów były wielkie i wzruszające chwile , jest tam wywiad z pewnym grekiem ze Zgorzelca ,gdzie miedzy innymi była opowieść o synu strzelającym do ojca bo byli po dwóch stronach barykady , gdzie też dowiedzieliśmy się że była tu pewna selekcja fizyczna tych emigrantów / tak powstała Delta/ silni i zdrowi jechali dalej budować socjalizm i wiele innych ciekawych rzeczy . Taki projekt naprawdę pomaga przy złamaniu stereotypów. Czytając niektóre posty chcę zwrócić uwagę na to że właściwie żaden mieszkaniec Zgorzelca nie powie mój pradziadek tu mieszkał i …….

Witam
Idąc tą drogą od lat to robię na terenie całego kraju.Zaraz po festiwalu rozpocząłem spotkania z młodzieżą wszystkich Zgorzeleckich szkół,gdzie opowiadam im o grekach Zgorzelca i Gorlitz którzy przyjechali do tego miasta dwa razy 1916 i 1948.Można też zobaczyć zdjęcia z mojej wystawy, z tych okresów.Kolejne spotkanie odbędzie się jutro
13 X poniedziałek w MDK o godz 9 i 9.45.Spotkania te służą poznanie tej niejednokrotnie smutnej historii greków.Ich losy w nowej rzeczywistości.Integracja greków z niemcami i polakami.
Nikos

Tytuł:
obserwator
obserwator

mam nadzieję, że Robert Gruszecki współpracował z Nikosem w swoim projekcie. Każdy projekt wymaga współpracy z różnymi środowiskami i osobami. Nikos jest typowym przedstawicielem społeczności greckiej w Polsce, więc byłoby niezrozumiałe, gdyby było inaczej

Tytuł:
pismak
pismak

Nikos to nie ignorancja tylko reakcja na twoje wylewne żale co do postępowania BM i rady.
Ciekaw jestem czy we wszystkich miastach greckich gdzie zamieszkują Polacy robi się festiwale piosenki polskiej za publiczne pieniądze, stawia się im pomniki i nazywa ulice np. ulica polska czy aleja Polaków itp? Oświeć mnie proszę bo ja nic na ten temat nie wiem.
Ja nie mam nic do Narodu greckiego i Greków. Wkurza mnie natomiast twoja zagrywka osobista wobec BM i rady za pomocą "epizodu greckiego w Zgorzelcu".
Jeżeli masz honor chłopie to przestań pogrywać mniejszością grecką i ich historią w Zgorzelcu do swoich osobistych wojenek z Groniczem i nie naciągaj tego, że nie dostałeś tyle kasy ile chciałeś od RM jako afrontu wobec Greków. Organizuj dalej FPG a pieniądze jako dobry organizator powinieneś znależć nie tylko w kasie miejskiej ale i u innych sponsorów. Jeżeli dasz radę przez kolejne kilka lat organizować ten festiwal bez pomocy UM lub ze zmniejszoną dotacją to zyskasz szacunek i poważanie w moich oczach i podejrzewam że u innych także. A jak nie to potwierdzi to tylko twoje zapędy na zrobienie rozgłosu wobec swojej osoby kosztem decyzji włodarzy, domniemuję w celu przygotowania się do przyszłych wyborów samorządowych.

Tytuł:
obserwator
obserwator

makaron
Ciekaw jestem czy we wszystkich miastach greckich gdzie zamieszkują Polacy robi się festiwale piosenki polskiej za publiczne pieniądze, stawia się im pomniki i nazywa ulice np. ulica polska czy aleja Polaków itp?

Co ty porównujesz młodą polską emigrację.Ale odpowiem tak dzieją się Dni Polskie,Festyny na placach i ulicach Aten sponsorowane również z budżetu.
Ty jesteś już z góry żle nastawiony do mnie.
Makaron
Ja nie mam nic do Narodu greckiego i Greków. Wkurza mnie natomiast twoja zagrywka osobista wobec BM i rady za pomocą "epizodu greckiego w Zgorzelcu".
Ja też nie man nic do Narodu polskiego.Wręcz przeciwnie zawsze mówię że dozgonnie jesteśmy winni to co dla naszych rodziców zrobili.Dla ciebie "epizod grecki w Zgorzelcu"dla mnie nie, wręcz frywolny numer ,chcesz łagodniej żeby nikogo nie obrazić ale dalej, niech będzie bezinteresowna zawiść .To dla ciebie mało że ktoś przyjmuje w czerwcu Greków
i nie robi spotkania i ich ukrywa przed mniejszością grecką w Zgorzelcu.Podczas nagrywania reportażu przez telewizję Wrocław na siłę z moim kolegą ze stacji wziąłem udział z innymi grekami pod warunkiem że nic złego nie będziemy mówić.I nie będziemy wspominać o festiwalu.Jedzie z premedytacją do Naousy tak jak by nigdy nic,gdzie
w 60 Rocznicę Przyjazdu Greków ,i X Rocznicę podpisania umowy partnerskiej ,likwiduje uchwałą Rady Festiwal grecki i podczas uroczystości przy obelisku nie uczestniczy nikt z urzędu.To dla ciebie mało powodów aby mieć żal,i niechęć do tej władzy?
Makaron
Jeżeli masz honor chłopie to przestań pogrywać mniejszością grecką i ich historią w Zgorzelcu do swoich osobistych wojenek z Groniczem i nie naciągaj tego, że nie dostałeś tyle kasy ile chciałeś od RM jako afrontu wobec Greków. Organizuj dalej FPG a pieniądze jako dobry organizator powinieneś znależć nie tylko w kasie miejskiej ale i u innych sponsorów.
Mniejszość grecka nie jest mi potrzebna do tej wojenki jak ją nazwałeś.Ja mówię fakty.Proszę tą mniejszość grecką zapytać.Niejednokrotnie pluneli by mu w twarz.
Jak to przez lata robił waleczny naród grecki w stosunku do zdrajców.Dlaczego tylko festiwalowi chciał obciąć pieniądze a nie wszystkim imprezom po równo?.Jeśli by użył takiej argumentacji że pod twoim domem trzeba zrobić 200 metrów chodnika i od wszystkich imprez zabiera aby to zrobić.To bym powiedział ok.
Makaron
[b]Jeżeli dasz radę przez kolejne kilka lat organizować ten festiwal bez pomocy UM lub ze zmniejszoną dotacją to zyskasz szacunek i poważanie w moich oczach i podejrzewam że u innych także. A jak nie to potwierdzi to tylko twoje zapędy na zrobienie rozgłosu wobec swojej osoby kosztem decyzji włodarzy, domniemuję w celu przygotowania się do przyszłych wyborów samorządowych.
Nikos odpowiedz
[[[b]b]b]Dlaczego ja mam się borykać z problemami z festiwalem?Który był i jest w mieście w którym to historia wyznaczyła.Jak go nazwano Stolicą Greckiej Piosenki.Dlaczego po równi nie traktuje się organizatorów imprez masowych w Zgorzelcu.?Dlaczego MDK ma być uprzywilejowany?.Czy na festiwal nie chodzą ci sami mieszkańcy Zgorzelca co na
Dni Miasta ,Jakuby itd.Przecież jest za darmo jak każda z tych imprez.Gdzie tkwi różnica.Na szacunek u mieszkańców to ja chyba zapracowałem od najmłodszych lat. Bo tu się razem z nimi urodziłem.Tu chodziłem do szkół.Tu całe życie pracuję .Od najmłodszych lat występowałem w amfiteatrze i reprezentuję Zgorzelec do dziś dnia na zewnątrz.Festiwal robię z kilkoma ludżmi i nie mam takiego sztabu jak ma MDK, i tu udowadniam że można czy nie?.To ja przywiozłem pierwszy do Zgorzelca największe sławy polskiej estrady.To Polacy mieszkańcy Zgorzelca w końcu wybierali mnie przez trzy kadencję Radnym.Ja mam już 50 lat i rozgłos o mnie był i będzie gdyż w raz z moimi przyjaciółmi polakami i grekami z zespołu mamy do zrealizowania kilka projektów artystycznych.To jest mój nadrzędny cel .
A czy będzie dalszy rozgłos o Grekach i Festiwalu, jest to po stronie Burmistrza Gronicza i jego radnych.Oni zaczęli i oni mogą tą wojenkę, jak ją nazwałeś zakończyć.
Nikos
[/b]

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
Jeśli by użył takiej argumentacji że pod twoim domem trzeba zrobić 200 metrów chodnika i od wszystkich imprez zabiera aby to zrobić.To bym powiedział ok.

:grin:

Nie potrzebował używać takowej argumentacji. Koalicja rządzącą w Radzie Miasta i tak "przyklepała" niedawno niezwykle pilną inwestycję miejską w postaci budowy drogi w pobliżu,...domu Pana Burmistrza. :smt026

Roboty drogowe wkrótce powinny się rozpocząć,..jeśli już się nie rozpoczęły. Muszę się tam przejść i zerknąć któregoś pięknego, jesiennego dnia. ;-)

Tytuł:
pismak
pismak

joro pisze:
Marko! Uwielbiam Cię , (?).

No to mam nowego adoratora.
Czy to Twój szef - BM kazał Ci tak napisać?
Może dlatego, ze jeszcze nie zabierałem głosu w sprawie podsumowania w Zgorzelcu połowy V kadencji samorządowej.

Robert, czy możesz dać znać, gdzie można zapoznać się z Twoim materiałem.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Marko!
Już myślałem, że się obraziłeś - tak długo milczałeś!
Dlaczego uważsz, że gdy ktoś reaguje na Twoje dowcipy, od razu musi otrzymywać polecenia od BM ?
Nie, ja tak sam z siebie! A głos w sprawie V kadencji samorządowej zabierasz od samego początku tej kadencji.
Przykro mi, że wyborcy tak wybrali, jak wybrali. Też wolałbym, aby ten wynik był inny. Niestety nie mam na to wpływu. Ty też! Więc się nie denerwuj, nie szukaj podtekstów, nie domyślaj się kto, komu każe! Złość piękności szkodzi i przyspiesza proces demencji.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Witam
Informuję iż 25 pażdżiernika o godz 12 w TVP INFO emitowany będzie program którego nakręcono podczas trzy dniowego pobytu ekipy telewizyjnej Briana Scotta w Zgorzelcu w trakcie festiwalu piosenki greckiej.
Niebawem spodziewać się trzeba dwóch artykułów w Życiu na gorąco i w Przekroju.
Nikos

Tytuł:
rekrut
rekrut

A ja mam pytanie do Nikosa po dzisiejszym reportażu we wrocławskich "Faktach".... Teraz chcesz, żeby społeczeństwo się wypowiedziało się czy ma być festiwal .... czy nie.... Dziwnym trafem do jego powołania nie była Ci nasza opinia potrzebna.... Ale wtedy decyzja RM była Ci na rękę, prawda?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Może ktoś jednoznacznie wyjaśni, kiedy do Zgorzelca przybyli pierwsi Grecy po II wojnie światowej Z dostępnych mi źródeł wynika, iż miało to miejsce w 1949 r.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 85  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.