Dzisiaj jest 19 cze 2025, 8:45

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

andrzejz pisze:
a co na to nasi narodowcy od referendum? pewnie glosy zbieraja i o swiecie zapomnieli ;)

Za oknem swojej siedziby na Warszawskiej/Getta flagi państwowej bynajmniej nie wywiesili. Dość wymowne. Zamiast/obok referendum mogliby zrobić akcję z flagami jakie często miały miejsce w różnych miastach Polski - rozdawać lub za niewielką opłatą sprzedawać flagi państwowe szerząc w ten sposób miłość i szacunek do naszego kraju. Cichy - czy to takie trudne, a może mało znaczące w obliczu referendum?

mrbyte pisze:
A nie widziałeś takich fajnych naklejek? Ostatnio robią furorę w Krakowie.

Widziałem podobnie "mocne", tylko lewackie - bodajże ruchu "Nigdy Więcej". Mieszczą się jeszcze w granicach szeroko rozumianej "normalności".

krytyczny pisze:
Większość traktuje to święto jako chwilę wytchnienia od codzienności, po prostu wolny dzień.

I to jest podstawowy problem. Jest to najważniejsze święto państwowe, a ginie w świadomości społeczeństwa/narodu. Smutne, że władza lokalna woli robić igrzyska dla ludu oraz obchodzić inne idiotyczne "świeckie tradycje". Signum temporis.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

przekrony pisze:
Z jednej strony dawne, uporczywie tkwiące w Tobie przekonania i ideologia, dawni koledzy itd., z drugiej nowa rzeczywistość w której utknąłeś z początkiem czerwca i która bardzo Ci się podoba. Toczysz więc ze sobą wewnętrzną walkę o to, jak masz postępować w tej nowej rzeczywistości, na forum natomiast w sposób bardzo powściągliwy i mocno zakamuflowany starasz się ukręcić łeb POTWORKOWI o nazwie referendum.

Niewygodnie tak chyba sterczeć w rozkroku, pomiędzy swoimi przekonaniami a wygodnym życiem i złudzeniem posiadania wpływu na coś istotnego.

Tak jest doktorze Freud.

atomic pisze:
To święto obchodzimy corocznie, jest coś takiego jak kalendarz imprez,wystarczyło wcześniej zaplanować.

Sprawdzimy za rok :)

Tytuł:
VIP
VIP

Atomic pisze:
w kształtowaniu takiej tradycji bierzesz udział również Ty jako dyrektor tego muzeum
no i oczywiście Ty, pisząc, bo Cię tego ktoś nauczył. Mądrych, którzy chcą pouczać innych, kiedy, co i jak mają robić, nigdy u nas nie brakowało, także krytykujących i wyśmiewających się z tych, którzy cokolwiek próbują robić. Bo tak jest wygodnie i bezpiecznie.
I nie bronię tu Krytycznego, bo to co robi broni się samo.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

paawlus pisze:
Za oknem swojej siedziby na Warszawskiej/Getta flagi państwowej bynajmniej nie wywiesili. Dość wymowne. Zamiast/obok referendum mogliby zrobić akcję z flagami jakie często miały miejsce w różnych miastach Polski - rozdawać lub za niewielką opłatą sprzedawać flagi państwowe szerząc w ten sposób miłość i szacunek do naszego kraju. Cichy - czy to takie trudne, a może mało znaczące w obliczu referendum?

Pobawię się w advocatus diaboli i zwrócę uwagę, że Cichy jeździł dziś po mieście z flagą na samochodzie. Dowcip polega na tym, że to była nie ta flaga, co trzeba. Być może jest po prostu konsulem RP w Zgorzelcu a my o tym nie wiemy.

Tytuł:
bombas3 pisze:
Atomic pisze:
w kształtowaniu takiej tradycji bierzesz udział również Ty jako dyrektor tego muzeum
no i oczywiście Ty, pisząc, bo Cię tego ktoś nauczył. Mądrych, którzy chcą pouczać innych, kiedy, co i jak mają robić, nigdy u nas nie brakowało, także krytykujących i wyśmiewających się z tych, którzy cokolwiek próbują robić. Bo tak jest wygodnie i bezpiecznie.
I nie bronię tu Krytycznego, bo to co robi broni się samo.

Mi chodziło o to, że w poruszanym przez mnie temacie nic nie zrobiono, racz zauważyć.

Od paru lat regularnie wywieszam flagę podobnie jak kilku moich znajomych.
A Ty Bombas wywiesiłeś? Ostatnio jak pamiętam narzekałeś na brak ich w zgorzeleckich sklepach i chyba na nic więcej się nie wysiliłeś ;)
Rozpocząłem ten wątek od postawienia paru pytań i tradycyjnie nie doczekałem się odpowiedzi, jeszcze gorzej, temat zaczął być rozmydlany NOP itd. Nie za dużo piszecie na temat NOP- czy to jakiś dyżurny temat?

Uważam, że skoro stać nas na muzeum to warto aby jego działanie odnosiło się również do takich rocznic jak dzisiejsza.

Argumenty typu:
"..Z prostego powodu: nie ma gdzie. Obydwie sale wystawowe są zajęte. Odpowiadając na pytanie dlaczego ludzie nie uczestniczą, spójrzmy prawdzie w oczy - nie chce im się. Większość traktuje to święto jako chwilę wytchnienia od codzienności, po prostu wolny dzień...."
według mnie są nie na miejscu.
Na szczęście Krytyczny obiecał że za rok będzie lepiej, obyś Bombasie nie wpłynął na Jego decyzję. A ja za rok ponowię temat :|

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

paawlus pisze:

Zastanawiam się czy jesteś bardziej głupi czy złosliwy w tym co piszesz.
Nie mamy okien na ulicę,ot cała prawda o wywieszaniu przez nas flagi i pewno o tym wiesz ale dokopać można. Co do flag to nawet rozdawane za darmo nie wzbudzają entuzjazmu wśród naszych obywateli. wyobraż sobie że w dniu dzisiejszym widziałem dwie flagi narodowe na samochodzie. Jedna na moim druga na jakimś obcym.

[ Dodano: Wto Lis 11, 2008 7:07 pm ]
mrbyte pisze:
Pobawię się w advocatus diaboli i zwrócę uwagę, że Cichy jeździł dziś po mieście z flagą na samochodzie. Dowcip polega na tym, że to była nie ta flaga, co trzeba. Być może jest po prostu konsulem RP w Zgorzelcu a my o tym nie wiemy.

ja śnię to jakiś absurd czego tutaj się czepiają - co masz do tej flagi?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

bombas3
Cytuj:
Mądrych, którzy chcą pouczać innych, kiedy, co i jak mają robić, nigdy u nas nie brakowało, także krytykujących i wyśmiewających się z tych, którzy cokolwiek próbują robić.

To prawda... ;-)
Tutaj mamy tego najlepszy przykład ---> http://zgorzelec.info/forum/viewtopic.php?p=61565#61565 :P

Tytuł:
obserwator
obserwator

Nop to partia polityczna, mimo że wyznaje wartości narodowe to nie jest od sprzedawania flag, to jednak nie są handlarze :D hehe, po za tym ktoś coś wspominał o ulicy bohaterów getta i tam znajduje się sklep gdzie można kupić polski flagi szaliki czapki itp. więc jakby ktoś chciał to by sobie wszedł i kupił a nie patrzył za oknami NOPU...
Krytyczny skoro mówisz że flagi NOPU to reklama to w sumie sztandary też według Twojego myślenia powinny być reklamą bo powiewały koło pominika ;]tak wogole czy to jakaś zbrodnia, przynajmniej wiesz że tam byli i nie piszesz że nie poszli bo im się nie chciło... Pozatym mówisz że nie ma gdzie zorganizować wystawy, przed momentem w PRW mówili że w innym mieście zorganizowano wystawę na powietrzu i frekwencja dopisała.
paawlus tak chciałeś napisać coś przeciwko działaczom NOPU zobaczyłeś że w okolicach biura nie ma flagi i odrazu że nie wywiesili w oknie,a tu rozczarowanie bo tam nie ma okna, przynajmniej pośmiać się można było ;]

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

CICHY pisze:
ja śnię to jakiś absurd czego tutaj się czepiają - co masz do tej flagi?

Przeczytałeś tekst, który podlinkowałem? Na wszelki wypadek fragment ze stron armii naszej niezwyciężonej:

Cytuj:
Flaga państwowa z godłem nie powinna być używana przez obywateli, ponieważ jest zastrzeżona wyłącznie dla grupy podmiotów określonych w ustawie (placówki dyplomatyczne, lotniska, samoloty cywilne podczas lotów za granicą, kapitanaty portów, na statkach morskich).

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

mrbyte pisze:
Przeczytałeś tekst, który podlinkowałem? Na wszelki wypadek fragment ze stron armii naszej niezwyciężonej:

daj na luz-dodam ze na tej fladze na czerwonym polu jest napis polska dodatkowo
szczerze mówiąc czepiłeś się bo nie masz czego to pierdoły nie bądz taki drobiazgowy i upierdliwy, powiedz lepiej jak ty uczciłeś dzisiejszy dzień

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

CICHY pisze:
szczerze mówiąc czepiłeś się bo nie masz czego to pierdoły nie bądz taki drobiazgowy i upierdliwy, powiedz lepiej jak ty uczciłeś dzisiejszy dzień

Dzisiejszy dzień uczciłem spacerem z rodziną - poszliśmy karmić wiewiórki, które już chyba skubane spały, bo nie przyszły po orzechy.

To znakomity na spędzenie tego dnia (jak i każdego innego wolnego). Patriotyzmu jest we mnie jakieś 2% (w porywach), więc wieszanie flag, uroczyste msze, akademie ku czci i inne tego typu działania są zupełnie nie w moim stylu.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

a ja tak z ciekawości chciałem przy okazji zapytać - dlaczego pod tzw. pomnikiem "millenium"? szczerze powiem nie bardzo wiem co, albo kogo ten pomnik, że tak powiem czci.
z oficjalnej strony miasta wiadomo, ze:
http://www.zgorzelec.eu/turystyka/walor ... enium.html
Pomnik Millenium
Pomnik Millenium symbolizuje krzyż słowiański z wyrytym na nim orłem w koronie. Dzieło to ma upamiętniać fakt wejścia w nowe Tysiąclecie. Autorem pomnika jest ormiański artysta rzeźbiarz Vahan Bego. Odsłonięty został 11 listopada 2000 roku, a znajduje się przed budynkiem Sądu Rejonowego w Zgorzelcu pomiędzy ul. Armii Krajowej i ul. Bohaterów II Armii Wojska Polskiego.

ale co to jest krzyż słowiański?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC ... a%C5%84ski
faktycznie podobieństwo krzyży uderzające.
kolejne popieprzenie z poplątaniem, w dodatku ormiańskie :) Zgorzelec to miasto paradoksów, tu nawet NOP mieści się na rogu ulicy Bohaterów Getta :)
ale tak na poważnie może mi ktoś wyłożyć dlaczego ten pomnik, stojący nawiasem mówiąc równie mądrze jak pomnik Chrobrego we Wrocławiu - czyli jako zamiennik niemieckiego pomnika, który stał jego miejscu wcześniej - jest obecnie centralnym punktem ważniejszych imprez w mieście z okazji świąt jakichśtam? o tego orła na krzyżu chodzi? ileż można...
moim zdaniem jego popularność wynika jedynie z tego, że stoi blisko kościoła Bonifacego - św. Bonifacy paradoksalnie jest patronem Niemiec, jak pamiętam z lektury pamiętników jednego księdza i jednej wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bonifacy-Winfrid
- no i można szybko obskoczyć mszę w intencji i ceremonię złożenia wiązanek pod jakimś pomnikiem.
dziwne to miasto, jakie miasto - takie uroczystości chciałoby się rzec :-)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

CICHY pisze:
Zastanawiam się czy jesteś bardziej głupi czy złosliwy w tym co piszesz.
Nie mamy okien na ulicę,ot cała prawda o wywieszaniu przez nas flagi i pewno o tym wiesz ale dokopać można.

Myślałem, że tam macie siedzibę, bo pamiętam jak kiedyś za oknem na ostatnim piętrze ("wieżyczka" na Warszawskiej 1) powiewała flaga NOP-u. A w waszej siedzibie również nie byłem. Intencje miałem jak najbardziej uczciwe i "nieuszczypliwe".

Tytuł:
rekrut
rekrut

Narodowe Odrodzenie Polski - Zgorzelec
ObrazekObrazek Obrazek ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek Obrazek

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

paawlus pisze:
Myślałem, że tam macie siedzibę, bo pamiętam jak kiedyś za oknem na ostatnim piętrze ("wieżyczka" na Warszawskiej 1) powiewała flaga NOP-u. A w waszej siedzibie również nie byłem. Intencje miałem jak najbardziej uczciwe i "nieuszczypliwe".

:lol:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.