Dzisiaj jest 22 cze 2025, 22:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 85  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

nikos pisze:
To że grecy budowali to miasto - to prawda, chociaż jest też częściowo i przenośnia.Kiedy do Zgorzelca zawitali Grecy miasto było puste oprócz małej grupy mieszkańców i władz Zgorzelca.Trzeba pamiętać że w 1948 w Zgorzelcu powstał tu Grecki Dom Dziecka - punkt zbiorczy.
s

Hmm.... Mam dziwne wrażenie, że z chronologią jest coś nie tak. Szpital 250 na wyspie Wolin powstał w 1949 roku, a tam zdaje się był pierwszy przystanek.

Cytuj:
Przez ponad półtora miesiąca w czerwcu i lipcu 1949 roku setki polskich specjalistów i robotników z inżynierem Kawą na czele pracowało na dwie zmiany, remontując opuszczone budynki, by można było urządzić tam szpital i umieścić specjalistyczną aparaturę medyczną. Wszystko zostało przygotowane w sposób należyty i 25 lipca serdecznie przywitano w tym przytulnym miejscu 750 rannych bojowników, uchodźców politycznych z Grecji, oferując im wszystko co najlepsze. „Szpital 250” na wyspie Wolin w Polsce był unikalną i jedyną w swoim rodzaju taką placówką w Republikach Ludowych wschodniej Europy. *

Ten sam autor, o pobycie dzieci :

Cytuj:
Za pośrednictwem tymczasowego podziemnego rządu demokratycznego i zgodą polskiego rządu we wrześniu roku 1948 wyjechało do Polski około tysiąca dzieci z Grecji. Do marca 1950 liczba ta ciągle rosła i sięgnęła ostatecznie 3725. Dzieci te rozlokowano w różnych miejscowościach uzdrowiskowych jak Lądek-Zdrój, Szczawno, Solice, Bardo, jako że wymagały leczenia rozmaitych chorób.

Zanim utworzono szpital 250 na wyspie Wolin, na przeciwległym brzegu Odry w pobliżu miejscowości Police k. Szczecina, w opuszczonym przez Niemców osiedlu, służącym potrzebom zakładów produkującym benzynę syntetyczną, umieszczono około trzech tysięcy greckich dzieci. Polickie „miasto dzieci” było jednym z największych centrów edukacyjnych.

Dzieci były w wieku i przedszkolnym, i szkolnym szczebla podstawowego, i średniego, a znalazły się w tym przyjaznym kraju przymusowo, podobnie zresztą jak i w innych krajach Europy Wschodniej oraz Związku Radzieckiego. Te oczywiście, które przeżyły i zdążyły przed dzikimi bombardowaniami i kulami wojsk reżimowego rządu Grecji.

Warunki przebywania oraz opieka państwa polskiego były wzorowe. Cała placówka pełna personelu dydaktycznego i pedagogów. Kierownikiem ze strony greckiej był tam Chrysostomos Zacharopoulos a zastępcą Vasilis Tsoutsos.

Wszystkie dzieci pokończyły szkoły ponadpodstawowe, niektóre kształciły się na poziomie wyższym, zwłaszcza w naukach technicznych.

No i sprawa najważniejsza termin przybycia (pogr. moje) :

Cytuj:
Wiosną 1950 r. o zmierzchu ze „Szpitala 250” wyruszył konwój autobusów z ponad 200 inwalidami i podążył na stację kolejową w Świnoujściu. Następnego dnia po południu wyruszyli oni pociągiem do Zgorzelca, ostatniej stacji przed granicą polsko-niemiecką.

Należy też oddać głos dr Glińskiemu, który pisze (pogr. moje) :
Cytuj:
Dr Pytel w krótkim czasie zorganizował szpital dziecięcy w budynku koszar . Wreszcie chyba w marcu 1950 r. Grecy przyjechali. Było ich około 15.000. Miasto od razu się zmienił, czarno ubrani Grey i Greczynki, wysiadujący całymi godzinami przed domem, często na krawędzi chodnika, nadali mu orientalny wygląd. Dzieci w liczbie 3500 zostały umieszczone w zaadaptowanych koszarach. Nikt z Greków nie znał jezyka polskiego, niewielu z nich mówiło inny niż greckim językiem. Porozumienie z nimi było trudne. (...)

Więc opierając się na źródłach - data przybycia Greków do Zgorzelca przesuwa się o dwa lata.

Ciekawe też jest podejście greckich autorów do sprawy "wtapiania się" uchodźców w Polską rzeczywistość:

Cytuj:
Tożsamość grecka uchodźców w krajach bloku wschodniego, jako tożsamość zbiorowa, charakteryzowała się dwoma wymiarami, pozostającymi do siebie w stosunku dialektycznym. Pierwszy wymiar dotyczył poczucia pozytywnej identyfikacji członków grupy. Drugi odnosił się do faktu fizycznej obecności w niej, to znaczy nieustannych procesów wzajemnego oddziaływania jej członków. Te dwa wymiary wyznaczały treść tej tożsamości, określały, kim są i czym są greccy uchodźcy polityczny w krajach udzielających gościny.

Pierwszy komponent tożsamości, czyli poczucie psychologicznej więzi, wzmacniały odrębne czynniki kulturowe oraz konsekwencje gwałtownego wyrzucenia poza nawias ojczyzny. Elementy kulturowe działały jako czynnik przyciągający. Uchodźcy w pierwszym pokoleniu porozumiewali się między sobą tylko po grecku, utrzymywali kontakty w znakomitej większości tylko z innymi Grekami, czytali greckie wydawnictwa, a wielu z nich świadomie postanowiło nie uczyć się w piśmie języka miejscowego. Małżeństwa mieszane w pierwszym pokoleniu praktycznie nie miały miejsca. Jako rodzice próbowali ocalić w rodzinie styl życia umożliwiający przechowanie greckich wzorów kulturowych. Równolegle, konsekwencje gwałtownego wykluczenia, tzn. fakt, iż z powodu wydarzeń historycznych byli zmuszeni do zmiany miejsca pobytu, a nie wybrali go sobie sami, w połączeniu z odrębnością na tle otaczającej ich materii społecznej, były czynnikami wzmacniającymi ich więź między sobą.

W tym kontekście raczej trudno się doszukiwać tego, że społeczność uchodźców jakoś specjalnie włączała się w budowę Zgorzelca. W pierwszych latach pobytu - to była po prostu enklawa.

Cytuj:
- Utworzono grecką spółdzielnię "Delta", prężnie działał nasz komitet, wszystko właściwie mieliśmy odrębne - zakład pracy, szkoły, opiekę lekarską, sklepy, usługi. Nawet domy starców powstały w mieście dwa, grecki i polski - wspomina pan Stavros.
- Urodziłem się w Zgorzelcu, ale polski na dobre opanowałem dopiero w starszych klasach podstawówki, gdy połączono nas z polską szkołą. Mieliśmy wtedy taką przewagę liczebną, że chłopaki z podwórka prędzej uczyli się greckiego niż my polskiego. Nasze otoczenie było greckie, grecka była obyczajowość i system wychowawczy.

Tak więc początek pobytu Greku w Zgorzelcu, z ich silnym poczuciem tymczasowości, zamknięciem się w swoim świecie wcale nie daje tu podstaw do mówienia o "budowaniu" Zgorzelca. Uchodźcy tu po prostu byli. Tworzyli w Zgorzelcu swój świat który siłą rzeczy wchodził w interakcje z resztą społeczeństwa ale mimo wszystko w tych pierwszych latach żyli równolegle a od czasu d czasu ich ścieżki przecinały się z innymi mieszkańcami.

Grecy na pewno odcisnęli swoje piętno na tym mieście, ale bądźmy rzetelni w opisach skutków ich pobytu, trzymajmy się faktów.

* za - Peregrynacje – powroty w życiu i działalności uchodźców politycznych - Stefanos Ryzakis - Pierwsza podróż... - http://greekportal.pl/content/view/1486/64/1/1/

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

YELLO_35
Cytuj:
Rozszerz nieco swoje spojrzenie na sprawę - nie o samym Nikosie tu napisałem...

No właśnie rozszerzyłem spojrzenie na ogół emigracji. Z Polakami w roli głównej.

Cytuj:
Chyba nie łapiesz o co chodzi.

Rzeczywiście, coraz mniej rozumiem Twoje złośliwe uwagi skierowane do Nikosa.

Cytuj:
...skoro Nikos tak ładnie opisał co nasze miasto zawdzięcza Grekom to ja odwróciłem sytuację - że może to Oni (jako nacja) zawdzięczają coś miastu.

Właśnie odpowiedziałem Ci w swoim własnym imieniu. Nic miastu nie zawdzięczają. Przyjechali tutaj po wojnie podobnie jak całe rzesze naszych rodaków z różnych krańców kraju. Współuczestniczyli w kształtowaniu się Zgorzelca podobnie jak inni. Różnica polega jedynie na tym, że przyjechali z Grecji.
Wymaganie od nich teraz jakichkolwiek przejawów wdzięczności,...uważam co najmniej za niestosowne.

Cytuj:
Poza tym unikasz odpowiedzi na pytanie o dół ulicy Daszyńskiego. Chluby miastu to nie przynosiło jakoś :|

Ależ proszę bardzo,..już odpowiadam. Ulicę Daszyńskiego zamieszkiwali nie tylko Grecy. Mieszkali tam również w sporej liczbie Romowie oraz Polacy. Pamiętam czasy, kiedy rzeczywiście tamte okolice cieszyły się złą sławą. Ale winić za to jedynie Greków,...to kolejna niestosowność z Twojej strony. Pamiętam rozróby w tamtych okolicach. Ale ich sprawcami byli w równym stopniu Romowie, Grecy i Polacy. Wystarczy???

Cytuj:
To wykracza poza zakres tego forum - o Zg-cu rozmawiamy tutaj.

Przepraszam- mój błąd. Poproś o okazanie wdzięczności za możliwość przyjazdu i osiedlenia się państwom w których przebywają oraz ich "rdzennym" mieszkańcom jedynie... zgorzelczan. ;-)

Cytuj:
Poza tym chyba próbujesz być bardziej święty niż jesteś - coś ten wizerunek Ci nie za bardzo pasuje ;)

Rozwiń myśl,..proszę. 8)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Idąc tym tokiem orzumowania proponuje festiwal piosenki niemieckiej oni tu coś napewno wybudowali, jeżeli słowo budowa wiazać jedynie z cegłą i zaprawą.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Rzeczywiście, coraz mniej rozumiem Twoje złośliwe uwagi skierowane do Nikosa.

No właśnie przekorny wyjątkowo zaznaczałem , że złośliwe to nie było. I utrzymuję to stwierdzenie mocy. Nie wpajaj więc czegoś czego nie ma...bo się żenada robi ;)

przekorny pisze:
Rozwiń myśl,..proszę.

Byłby to zbyt duży OT 8)

Z mojej strony EOT :)

A teraz wracajmy do tematu :smt026

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

YELLO_35
Cytuj:
Nie wpajaj więc czegoś czego nie ma...bo się żenada robi ;)

Właśnie z tego względu się wtrąciłem. Z powodu owej żenady która się zaczęła robić.

Mam taką prośbę. Nie pisz już więcej niczego, czego nie potrafisz wyjaśnić, ponieważ Twoim zdaniem:

Cytuj:
Byłby to zbyt duży OT 8)

Z mojej strony EOT :)

;-)

Tytuł:
obserwator
obserwator

Witam
To co napisał Krytyczny podawane jest według mnie błędnie.W innych książkach te daty mają się inaczej.My w greckich żródłach mamy też inaczej.Tych publikacji jest bardzo dużo.O szpitalu 250 w Dziwnowie również.Znam dobrze te historie i nie musisz mnie Krytyczny pouczać.Zajmij się inną bajką.
Nikos.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Nikos jestem daleki od pouczania kogokolwiek, tylko dla dobra sprawy należy chyba dochodzić do prawdy materialnej, a nie opierać się na "ja wiem lepiej"

Podałem dwa źródła jedno greckie drugie polskie , całkowicie od siebie niezależne. Co więcej Kaśka też o tym pisała :

Cytuj:
Mam pytanie do Marko. Czy prawidłowo określono w uchwale Rady Miasta nr 211/08 z dnia 5.09.2008 r. datę przybycia Greków do Zgorzelca? Z dostępnych źródeł wychodzi mi, że pierwsi Grecy /dzieci/ przybyli do Zgorzelca w 1949 r. Jeżeli tak, to 60 rocznica przyjazdu Greków do Zgorzelca będzie w przyszłym roku. Skąd ten błąd? Pozdrawiam

Więc pojawiają się trzy rozbieżne daty przybycia Greckich uchodźców do Zgorzelca - Twoja - 1948, 1949 i 1950...

Dr Wojecki, z całą pewnością autorytet w sprawie Greków w Polsce pisze:

Cytuj:
Dzieci z Grecji przybyły do Polski drogą lądową (poprzez Bułgarię, Rumunię, Węgry, Czechosłowację) w dwóch transportach: we wrześniu i październiku 1948 roku – 1013 (w tym 484 chłopców i 529 dziewcząt) i w kwietniu 1949 roku – 2092 dzieci (w tym 1082 dziewczęta i 1010 chłopców).

Cytuj:
Dzieci z pierwszego transportu umieszczono w różnych domach wypoczynkowych w Lądku Zdroju, a dzieci z drugiego transportu w Bardzie, Międzygórzu, Płakowicach oraz Solicach Zdroju (obecnie Szczawno Zdrój). Organizacja tych ośrodków otoczona była ścisłą tajemnicą służbową. Wszyscy pracownicy (personel pedagogiczny i pomocniczy) musieli podpisać zobowiązanie o zachowaniu w tajemnicy narodowości oraz liczby wychowanków.

Cytuj:
Pod koniec 1949 roku ośrodki wypoczynkowe dla dzieci greckich i ma-
cedońskich zlikwidowano, a dzieci skoncentrowano w Państwowym Ośrodku
Wychowawczym (POW) w Zgorzelcu. W 1951 roku przeniesiono stąd dzieci
do Polic. Od tego czasu ośrodek w Policach był jedynym tego typu zakładem
pobytu dzieci greckich i macedońskich w Polsce.

Ostatecznie :
Cytuj:
Według danych z 30 marca 1950 roku było tam 2675 dzieci (1259 dziewcząt
i 1416 chłopców oraz 910 osób personelu). Poza terenem ośrodka (przy ro-
dzicach) znajdowało się ok. 362 dzieci.
**

Co jest zgodne z Tym co napisał w swoich wspomnieniach dr. Gliński

Tak więc pierwsze dzieci pojawiły się w Zgorzelcu pod koniec 1949 roku, ale wygląda na to że główna fala przybyła w roku 1950. A to rzutuje na Twoją hipotezę o "budowaniu" Zgorzelca.

Z pracy magisterskiej „Tożsamość kulturowa młodzieży polskiej pochodzenia greckiego” napisaną przez Annę Zarkada*:

Cytuj:
Dzieci greckie umieszczono w tzw. Państwowych Ośrodkach Wychowawczych (min. w Lądku Zdroju, Bardzie Śląskim, Międzygórzu, Dusznikach Zdroju, Płakowicach i Solicach Zdroju -dziś Szczawno Zdrój, Zgorzelcu, Wałbrzychu, Policach i Szczecinie) gdzie otoczono dzieci opieką medyczną i socjalną, w większości były one niedożywione i przerażone zaistniałą sytuacją. Nieraz na warkot maszyn reagowały nerwowo zbierając swoje tobołki i chowając się z krzykiem do łóżka. Dzieci ciągle żyły w nadziei powrotu do ojczyzny, przez wiele lat nie uczyły się języka polskiego, za to z chęcią poznawały historię swojego kraju i uprawiały ćwiczenia fizyczne - myśląc, że powrócą do Grecji by walczyć z innymi.
Dzieci przez długi czas żyły w całkowitej izolacji. Jedynymi Polakami, jakich znali, byli pracownicy Ośrodków, zwłaszcza że cała akcja pomocy Grekom początkowo była tajemnicą państwową... a właściwie tajemnicą Poliszynela. Ludzie zamieszkujący miejscowości, w których znajdowały się dzieci greckie, domyślali się, że są tam jacyś „obcy”. Chociaż „akcja grecka” była tajna, wkrótce po osiedleniu się Greków w Polsce, radio „Wolna Europa” i BBC podały, że w Polsce przetrzymywane są dzieci „porwane” z Grecji. Oficjalnie temu zaprzeczono, dopiero pół roku później Polskie Radio potwierdziło wiadomość o pobycie Greków w Polsce (pomimo to jednak do 1957 roku w polskiej prasie nie ukazała się żadna wzmianka dotycząca tego problemu – tak jakby nie istniał).

Wokół siebie tworzyli Grecy specyficzny klimat, wiązało się to z ich, odmiennymi od polskich, zwyczajami. Ponadto przez długi czas (niejednokrotnie przez dwadzieścia lat) żyli w przeświadczeniu rychłego powrotu do ojczyzny. Nawet kiedy już się jako tako zadomowili, uparcie tkwili przy swych przyzwyczajeniach, częściowo z nawyku, częściowo z obawy, że oznaczałoby to zdradę. Nie przyjmowali z darów nowych ubrań, chyba że były czarne (kobiety), mężczyźni przez długi czas nie ściągali mundurów, w oczekiwaniu na rozkaz powrotu do kraju. Cały okres ich życia w Polsce cechowała tymczasowość, w oczekiwaniu na powrót, nie dbali o wygląd swego otoczenia, nie wykonując drobnych napraw i remontów. Chociaż chętnie podejmowali tu pracę, nie kupowali mieszkań czy ziemi, wszystkie zarobione pieniądze oszczędzali lub kupowali sprzęt, który mogliby wziąć ze sobą do Grecji.

To tyle co do początków i przybycia Greków do Zgorzelca w pierwszym okresie ich pobytu w Polsce. Wiele osób żywi sentyment bo mieli kolegów Greków, dobrze wspominają po prostu młodzieńcze lata 60-te i 70-te. ale to już byli nieco inni Grecy, w jakimś tam stopniu zasymilowani, bo reszta wyjechała ze Zgorzelca, głównie do Wrocławia bo tam utworzył się intelektualny ośrodek ich aktywności.

Cytuj:
Grecy przybyli do Polski jako komuniści i wierzyli w słuszność swoich poglądów. Zgodnie z greckim zwyczajem mężczyźni spotykali się codziennie, aby przy kawie lub Ouzo (w polskich warunkach - rozrobiony spirytus z dodatkiem anyżu) podyskutować na temat polityki. Już w 1950 roku, stworzyli swoją pierwszą organizację o charakterze politycznym. Była to Gmina Demokratycznych Uchodźców Politycznych z Grecji z główną siedzibą w Zgorzelcu i licznymi oddziałami w innych miastach. W połowie 1952 roku, Gmina przeniosła swoją siedzibę do Wrocławia, gdzie od tej pory, znajdował się centralny punkt kolejnych organizacji greckiej mniejszości w Polsce. We Wrocławiu wydawane było również greckie pismo „Dimokratis”. W roku 1953, Gminę przemianowano na Związek Uchodźców Politycznych z Grecji w Polsce im. Nikosa Belojannisa. Związek stał się masową organizacją, zajmującą się nie tylko działalnością polityczno-wychowawczą, jak było dotychczas, ale równi eż kulturalno-oświatową. Zaczęły powstawać kółka sportowe, zespoły artystyczne (chóry, teatry, zespoły etc), punkty nauczania języka greckiego.

*http://grecy.eu.interia.pl/pliki/art4/art4.html

**http://www.uz.zgora.pl/ltn/PDF/rocz04/21.pdf

Tytuł:
obserwator
obserwator

Witam
Myślę Krytyczny że teraz ty prezentując wycinek historii dałeś dobry przykład .Ci co to przeczytali będą o tyle bogatsi, o te informacje.I oto właśnie mi chodzi.Aby ta historia niejednokrotnie przykra była przynajmniej w naszym środowisku żywa..Ja całe życie mam do czynienia z tyki książkami,pracami magisterskimi i posiadam własne materiały z mojego stowarzyszenia.Najbogatszą informacją są jednak przekazy ludzi którzy żyją. Nie oddadzą tego osoby które pisali o grekach w latach 70 i 80.Trzeba pamiętać że grecy byli nie ufni, i nie do końca opowiadali wszystko swoim rozmówcą którzy czerpali informacje.Były i są sprzeczności. Polecam też książkę "Szpital Grecki Na Wyspie Wolin" o wspomnianym już szpitalu 250,dla rannych greków. Szpitalu na ponad 1000 łóżek.Wspaniałej karty Polskiej służby zdrowia.Obecnie jest tam teren wojskowy .Co roku obchodzimy tam kolejne rocznice przyjazdu greków do Polski.W tym roku 25 lipca mija 60 lat od przyjazdu pierwszego transportu z rannymi grekami.Po wyleczeniu i rekonwalescensji przywieziono kilka tysięcy greków do pustego Zgorzelca.Było to pod koniec 1949 i począteku 50 roku.
Nikos

Tytuł:
pismak
pismak

Nie wiem, czy to ważne ale rozmawiałem z pewną osobą, która jest blisko festiwalu i ta osoba poinformowała mnie o tym, że festiwal grecki odbędzie się w lipcu.
Dla mnie bomba!!!

Zastanawia mnie jednak, sposób ukręcenia łba festiwalu preferowanego przez Urząd Miasta Zgorzelca, jako właściwy, organizowanego przez MDK.
Jednym słowem aktualne władze rozmieniają na drobne to, co kiedyś miało być ich dumą.

Cokolwiek o festiwalu greckim nie napiszecie, to faktem jest, że trwa na jakimś poziomie.

Festiwal Kultur to w tej chwili jakieś marginalne imprezki porozrzucane w miesięcznym przedziale czasowym, z których mieszkańcy mają wg mnie niewiele, a promocja regionu jest żadna !!!

P
G

Nie lubię eksperymentów na żywym organizmie i dlatego …

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Znam Nikosa i jestem spokojny o tegoroczny FPG

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
faktem jest, że trwa na jakimś poziomie
coś jak Ojciec Dyrektor, albo Lenin wiecznbie żywy, a propos, zdaje się, że 93 rocznica urodzin Kim Ir Sena była :o

Tytuł:
obserwator
obserwator

[quote="Grzegorz"]Nie wiem, czy to ważne ale rozmawiałem z pewną osobą, która jest blisko festiwalu i ta osoba poinformowała mnie o tym, że festiwal grecki odbędzie się w lipcu.
Dla mnie bomba!!!

Zastanawia mnie jednak, sposób ukręcenia łba festiwalu preferowanego przez Urząd Miasta Zgorzelca, jako właściwy, organizowanego przez MDK.
Jednym słowem aktualne władze rozmieniają na drobne to, co kiedyś miało być ich dumą.
Nikos
Tak festiwal ma się odbyć w połowie lipca ponownie bez udziału miasta.Przypomnę iż na wniosek Burmistrza Gronicza uchylono uchwałę, która mówiła o corocznej organizacji festiwalu greckiego jako zadania miasta Zgorzelec?O czym mówił Gronicz w swoich wywodach kasując festiwal grecki i o zgorzeleckich nacjach.Czy to realizuje.?Czy ta impreza się rozwija jak mówił?
Wielkie G....
Oto nazwiska Radnych którzy głosowali za likwidacją Festiwalu Piosenki Greckiej.

ANDRZEJ ANYSZKIEWICZ
DOROTA BARANOWSKA
ARTUR BIELINSKI
JANUSZ BIERNAT
JERZY CYBURT
MAREK DOŁKOWSKI
RYSZARDA JANKOWSKA -BURY
DANUTA MAZUREK
ARTUR TOKARCZYK
WŁADYSŁAW WRÓBLEWSKI

Za pozostawieniem uchwały byli:
IRENEUSZ ANISZKIEWICZ
MAREK WOLANIN

Wstrzymali się od głosu:
KRYSTYNA KOMSTA
TERESA SZPAK
KAZIMIERZ WALOTKA

Nie uczestniczyli na sesji:
ZOFIA BARCZYK
RYSZARD DROSZCZ
ANZELM JAŚKIEWICZ
JERZY OLECHNOWICZ
WALDEMAR WOŻNIAK
JERZY TRYC
Nikos

Grzegorz napisał
Cokolwiek o festiwalu greckim nie napiszecie, to faktem jest, że trwa na jakimś poziomie.

Festiwal Kultur to w tej chwili jakieś marginalne imprezki porozrzucane w miesięcznym przedziale czasowym, z których mieszkańcy mają wg mnie niewiele, a promocja regionu jest żadna !!!

Nikos
To już jest totalna kompromitacja co uczyniono z ubiegorocznym niewypałem
Festiwalem Kultur.Pocięto na kawałki w tym roku jakieś imprezy więcej i mniej znaczące w maju pozostawiając nazwę.i to jest coś co będzie promować Zgorzelec?.Co zrobił Gronicz ze słowami że zrobi że BĘDZIE MODA NA ZGORZELEC.
Ci wszyscy pod wodzą Gronicza którzy stworzyli spisek i myśleli że tak łatwo jest zrobić imprezę festiwalową przeliczyli się,zresztą nie pierwszy zmierzyli się ze mną.
Ja oczywiście poprzez ten manewr z uchwałą i środkami jest mi bardzo nie komfortowo.Bo wszystko muszę zrobić w ostatniej chwili.Myślę ze się uda.
nikos

Tytuł:
pismak
pismak

nikos pisze:
Oto nazwiska Radnych którzy głosowali za likwidacją Festiwalu Piosenki Greckiej.

ANDRZEJ ANYSZKIEWICZ
DOROTA BARANOWSKA
ARTUR BIELINSKI
JANUSZ BIERNAT
JERZY CYBURT
MAREK DOŁKOWSKI
RYSZARDA JANKOWSKA -BURY
DANUTA MAZUREK
ARTUR TOKARCZYK
WŁADYSŁAW WRÓBLEWSKI

Nikos ja na Twoim miejscu podziękowałbym tym osobom za jasne sprecyzowanie swojego zdania.
Oni nie widzą Festiwalu Greckiego w Zgorzelcu.
Zastanów się dlaczego. Zapytaj każdą z tych osób indywidualnie co sądzi o festiwalu.
Jeśli uda Ci się to zrobić … zobaczysz jaka hipokryzja kieruje ludźmi.
Może jednak trafisz na szczerego przeciwnika Festiwalu Greckiego … wiem, że uszanujesz jego zdanie.
Żeby było śmieszniej, jak zobaczysz którąś z tych osób podczas koncertów, szczególnie powinieneś ją pozdrowić. Widocznie zdanie jej się zmieniło.

Wiem, że przynajmniej część z tych osób na różnego rodzaju spotkaniach chwali się tym, że u nas jest Festiwal Grecki.

nikos pisze:
Wstrzymali się od głosu:
KRYSTYNA KOMSTA
TERESA SZPAK
KAZIMIERZ WALOTKA

Na tych uważałbym, to wg mnie chorągiewki.

nikos pisze:
Nie uczestniczyli na sesji:
ZOFIA BARCZYK
RYSZARD DROSZCZ
ANZELM JAŚKIEWICZ
JERZY OLECHNOWICZ
WALDEMAR WOŻNIAK
JERZY TRYC

Tu widzę po nazwiskach część sympatyzuje z Tobą i wolała nie przyjść na głosowanie aby nie podpaść władzuni, część … o pozostałej częśći mam swoje zdanie.

Nikos.
Daj spokój również Groniczowi.
Jego czas mierzy się do końca kadencji….. i to se ne wrati.

P
G

Nikos, czy Ty? Bo ja z pewnością ..

Ostatnio zmieniony 18 kwie 2009, 14:10 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
rekrut
rekrut

Grzegorz pisze:

A jaka była Festiwalu Greckiego? Do Ciechocinka na festiwal romski zjeżdżało rok rocznie kilkadziesiąt tysięcy ludzi, pojawiali się przedstawiciele prezydenta, premiera... Jeden płatny koncert sprzed lat, tego dawno przebrzmiałego greckiego artysty którego imienia najstarsi Indianie nie pamiętają, co ostatnio w podrzędnym teleturnieju wystąpił o niczym nie świadczy... Być może wtedy była szansa na wypromowanie festiwalu ale została w iście greckim stylu zmarnowana... A ja wolę koncert co tydzień, niż chałę na dwa dni...

Tytuł:
pismak
pismak

jakobsprenger pisze:
Do Ciechocinka na festiwal romski zjeżdżało rok rocznie kilkadziesiąt tysięcy ludzi, pojawiali się przedstawiciele prezydenta, premiera...

I tu masz rację.
Dlaczego Nikos do tej pory nie wypromował Festiwalu greckiego z pompą ogólnopolską?
Co mu przeszkadzało?
Kto mu przeszkadzał?
Z tego co widzę to chodzi i błaga po firmach i instytucjach o pieniądze na wsparcie i ... ??
Wiadomo.
jakobsprenger pisze:
tego dawno przebrzmiałego greckiego artysty którego imienia najstarsi Indianie nie pamiętają,

A z tego co pamiętam to greccy laureaci Eurowizji też byli. Chyba że się mylę?

jakobsprenger pisze:
Być może wtedy była szansa na wypromowanie festiwalu ale została w iście greckim stylu zmarnowana

Do tego zdania się nie odniosę w tej chwili ....
Widzę, że znasz Grecję, jak ja Bhutan.

jakobsprenger pisze:
A ja wolę koncert co tydzień, niż chałę na dwa dni...

To Twoje zdanie i je szanuję ale moje jest następujace:
Wolę jeden festiwal niż chałę co tydzień.

P
G

Co nie przeszkadza że ..

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 85  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.