Dzisiaj jest 17 cze 2025, 19:03

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

kaczor pisze:
Jeżeli to Cię nie przekona, że nie masz racji, to uznam, że nie przyjmujesz żadnych racjonalnych argumentów, tylko już zawsze będziesz trwał w swoim uporze, na zasadzie "nie bo nie".

kaczorze, nie denerwuj się aż tak :smt058
głośno się zastanawiam, a w swoim krótkim jeszcze życiu spotkałem wiele racjonalnych argumentów, które stawały się nieracjonalne :P

A listę przejść granicznych przeglądałem i nie brakuje ani jednego. Formalnie :smt050

również pozdrawiam

-----
Cytuj:
Jest to miejsce połączenia komunikacyjnego między krajami

stojąc na najwyższym punkcie wypiętrzenia geologicznego wpatrywałem się w linię styku kuli ziemskiej z obrazem nieboskłonu :smt030

Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, 12:26 przez tadam, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
pismak
pismak

Wpisując w Wikipedii hasło Polskie przejścia graniczne można min. przeczytać „W związku z przystąpieniem Polski do Strefy Schengen, z dniem 21 grudnia 2007 zlikwidowano przejścia graniczne na granicy z Niemcami, Czechami, Słowacją i Litwą. Zostanie utrzymana infrastruktura wyłącznie przejść, których utrzymanie jest niezbędne do sprawnego przywrócenia kontroli granicznej w szczególnych przypadkach, jednak formalnie nie są to już przejścia graniczne"

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

PiTeK pisze:
formalnie nie są to już przejścia graniczne

no toż to już dawno zostało powiedziane, że z formalnego punktu widzenia...

to ja może inaczej, żeby nie wyszło na to, że jestem większym trollem niż jestem: marzyło by mi się (osobiście), by formalnie nazwać miejsce połączenia komunikacyjnego między krajami "przejściem granicznym". Mój (osobisty) dylemat polega na tym, że w języku polskim nie było nigdy potrzeby nazywania miejsca połączenia komunikacyjnego między krajami, na których nie było odprawy paszportowej bo takowych nie było a nawet się takie nikomu nie śniły. To tyle...

pozdrawiam

[ Dodano: Pią Lut 20, 2009 1:29 pm ]
Ha, ha, ha!
ale Wikipedia podaje też takie
pojęcie przejścia granicznego :

Cytuj:
Przejście graniczne - ustalone na drodze umów międzypaństwowych miejsce na granicy pomiędzy państwami służące do jej przekraczania zarówno przez podróżnych, jak i pojazdy.

(bla bla bla)

Pomiędzy państwami Unii Europejskiej na przejściach granicznych stosuje się uproszczone procedury odprawy podróżnych polegające na zaniechaniu kontroli lub sprawdzeniu wyłącznie dokumentów. Nie dokonuje się natomiast odprawy celnej, aczkolwiek może być dokonana kontrola celna towarów.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Może ktoś mi objaśni, o co idzie ten spór. Czy na znakach nie będzie już figurować nazwa Jędrzychowice? Zawsze od kilkunastu lat jeździliśmy do Niemiec przez Zgorzelec lub przez Jędrzychowice, ostatnimi laty także przez Radomierzyce. Swoją drogą nie sądzę, aby należało w takiej sprawie angażować Premiera RP i Wicepremiera. Mają ważniejsze sprawy na głowie, niech zajmą się ogarniającym nas kryzysem.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

jendrzej pisze:
Może ktoś mi objaśni, o co idzie ten spór. Czy na znakach nie będzie już figurować nazwa Jędrzychowice?

Chodzi o to , że na znakach w kraju widnieje napis Jędrzychowice - a nie Zgorzelec.
Teraz ma to wrócić do normy - czyli ma być Zgorzelec.

jendrzej pisze:
Mają ważniejsze sprawy na głowie, niech zajmą się ogarniającym nas kryzysem.

Zawsze jest coś ważniejszego...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.