Dzisiaj jest 19 cze 2025, 16:52

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

tadam szanuję to, że w coś wierzysz, jednak mam wrażenie, ze Twoje przekonania o rynkowych realiach opiera się raczej na tym co odeszło z minioną dekadą - albo wręcz stuleciem czy jeszcze czymś większym;)
można oczywiście kiedy podejrzewasz benzynową zmowę cenową zakładać własną stację paliw, kiedy podejrzewasz zmowę farbową - wytwórnię farb, kiedy podejrzewasz zmowę motoryzacyjną - fabrykę samochodów, przy zmowie serowej mleczarnię itd. - tylko że trochę chyba życia by zabrakło na te wszystkie sprawy, które należałoby wziać we własne ręce. ja może jestem chory na głowę ale wyobrażam sobie, ze instytucja państwa która została powołana, istnieje i którą wszyscy finansujemy mogłaby nas po prostu w takich sprawach wyręczyć. jeżeli tak nie jest Twoim zdaniem - to po co to państwo trzymać?
Eldrich dziękuję za garść ludowych przysłów o socjaliźmie - choć nie bardzo kumam co ma piernik do wiatraka, bo nie przypominam sobie abym zachwalał w tym wątku socjalizm. poza tym jeżeli Twoim zdaniem wolny rynek jest bytem rzeczywistym - jeżeli już to moim zdaniem widać wszędzie raczej "szybki" rynek - to powiedz mi gdzie? w stanach sam stwierdziłeś, ze nie jest, może w takim razie gdzieś w europie?
co do tego mieszania się polityków, to akurat Ty powielasz bzdurne bajeczki. czy naprawdę ciężko jest zauważyć, że liberalne koncerny już dawno swoimi rozmiarami i możliwościami przerosły rozmiary i możliwości poszczególnych państw. nie mówmy tylko proszę o Polsce - nasz wpływ na kształt tzw. globalnego wolnego rynku, jest taki jak zawsze, czyli żaden. mylisz skutki z przyczynami, to nie politycy mieszają w rynku, tylko rynek w polityce. przykład choćby owego nieszczęsnego enrona jest chyba wystarczająco klarowny - firma miała doskonałe kontakty i wspierała finansowo kampanie nie tylko Busha seniora i juniora ale też Clintona, czyli posyłała miliony dolarów zarówno republikanom jak i demokratom, trzymając rękę na pulsie.
albo weźmy przykład bliższy nam, czyli byłego premiera Marcinkiewicza w goldman sachsie - czy ktoś wsadził naszego milusińskiego im na chama? nie - wzięli go po to aby móc wpływać poprzez jego znajomości na politków których on zna i którzy mogą pomóc ich interesom. skoro to jest wolny rynek, to tzw. lobbing staje się jednym z dostępnych narzędzi na nim i jak ktoś jest wystarczająco duży i zasobny na to aby zatransferować do siebie dobrego zawodnika - takim niemieckim Marcinkiewiczem np. zdaje się był/jest Schroeder - to nauczy się szybko tymi kombinerkami skutecznie obracać.
przykład goldman sachsa jest zresztą właśnie idealnym przykładem zbawiennych działań wolnego rynku, gdy kończą się zyski a zaczynają straty z którymi o dziwo też trzeba sobie radzić. chodzi mi o to jak zagrali polską walutą - to też Twoim zdaniem socjalizm? kiedy korporacja postanawia odbić sobie straty nie drukuje pieniędzy, tylko je wyciska tak jak to zrobili oni, mając w ręku kapitał przekraczający ileś tam razy możliwości budżetowe naszego kraju, może robić co chce i kiedy chce i nie ma znaczenia kto w naszym kraju rządzi i czy przez to granie na osłabienie złotego polegnie ileś tam firm całkiem nieźle zarządzanych i bogu ducha winnych bo ich zaciągnięty kredyt na realizację rozpoczetego zlecenia zeżre. te 8% które goldman sachs wyciągnął grając na obniżenie kursu złotego to Twoim zdaniem było drukowanie pieniędzy???
to była operacja wolnorynkowa, nikt im niczego zarzucić nie może, jest wszystko w porządku - a jak się nie podoba to można założyc przecież własny bank i wejść w rynek finansów.

P.S.y
co do wygasającego sponsorowania tego wątku przez firmę castorama to nie wiem czy jest sens go wydzielać, bo nie zanosi się na to abyśmy mieli w przedłużającej się dyskusji osiągnąć jakiś rozsądny kompromis - raczej pozostanie nam do podpisania protokół rozbiezności;)
ale jakby miał wątek jednak zostać wydzielony i sprywatyzowany to proponuję od tego prowokacyjnego wpisu tadama na temat peeselowskich regulacji cenowych, tytuł watku raczej nie ma większego znaczenia, bo i tak nie wiadomo gdzie dyskusja zajdzie. ale aby szybko nie zdechł proponuję "burmistrz ma AIDS" albo "IKEA w zgorzelcu", a żeby się potem ktoś nie czepiał, ze został wprowadzony w błąd, proponuje w opisie wątku napisać, że to dyskusja uznanych lokalnych autorytetów ekonomicznych i analityków rynku :-)))

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
można oczywiście kiedy podejrzewasz benzynową zmowę cenową zakładać własną stację paliw, kiedy podejrzewasz zmowę farbową - wytwórnię farb, kiedy podejrzewasz zmowę motoryzacyjną - fabrykę samochodów, przy zmowie serowej mleczarnię itd. - tylko że trochę chyba życia by zabrakło na te wszystkie sprawy, które należałoby wziać we własne ręce.

Wiesz to tak samo dobrze jak ja, że w blokach czeka setka młodych ludzi, którzy chcą rozkręcić "jakiś" biznes. Jeśli znajdą (oni - nie ja ani Ty) niszę, dziurę lub okazję to startują szybciej niż Ty zdążysz mrugnąć by ją wypełnić. Najlepsze co mogło by ich spotkać to to by im nikt nie przeszkadzał.

A państwo? Państwo... cóż, wezmę kilka Twoich cytatów:
neandertalski pisze:
instytucja państwa która (...) mogłaby nas po prostu w takich sprawach wyręczyć.

???
neandertalski pisze:
to nie politycy mieszają w rynku, tylko rynek w polityce.

to takie sprzężenie zwrotne
neandertalski pisze:
firma (...) posyłała miliony dolarów zarówno republikanom jak i demokratom, trzymając rękę na pulsie.

neandertalski pisze:
wzięli go po to aby móc wpływać poprzez jego znajomości na politków

To wszystko prawda, ale jest możliwe TYLKO i WYŁĄCZNIE wówczas gdy politycy mają DUŻĄ WŁADZĘ. Zejdę do lokalnego rynku, by nie męczyć tych biednych Amerykanów. Gdyby nie było (oczywiście hipotetycznie ;) ) CSR, PZN, MPGK, PCPR czy darmowego internetu to biznes miałby słaby interes by zajmować się polityką - a jak jest? - poczytaj forum z ww. tematami :P

neandertalski pisze:
co do tego mieszania się polityków, to akurat Ty powielasz bzdurne bajeczki.

tutaj to akurat sobie zaprzeczyłeś. Patrz tekst powyżej.

Ale jeśli chcesz kogoś konkretniejszego to oglądnij ten materiał video - zwłaszcza od 5:20 ale polecam całość czyli 22 minuty:
http://www.interia.tv/informacje/biznes,,,,1307602

Tytuł:
pismak
pismak

Myślę, ze skoro w castoramie doszło do zmowy producenta z dystrybutorem farby, to także w realu i carrefourze też panuje zmowa cenowa bo przeciery pomidorowe w puszcze kosztują tam drożej niż w kauflandzie. Trzeba powiadomić UOKiK oraz uruchomić prasę TV i pozostałe media. Zajmiesz sie tym NEO??? :grin: Wystarczy, że napiszesz gdzie trzeba a "instytucja państwowa nas wyręczy". Po co mamy biegać jak zziajane psy od marketu do marketu i szukać tańszego przecieru jak "instytucja" może nałożyć kare i ciach jak za dotchnięciem czarodziejskiej różdżki ceny sie wyrównają. A my zadowolenia z wyręczenia nas przez UOKiK poklikamy sobie w tym czasie na forum :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

tadam... szczerze mówiąc nasz polski podwórek mało mnie obchodzi, jesteśmy mniej więcej w epoce kamienia łupanego wolnego rynku i dzielą nas lata świetlne od tych konstelacji do których doszły już cywilizacje zachodu. co jednak jak stwierdził nawet Pan Balcerowicz bywa czasami pozytywnym zacofaniem.
tak czy siak wolny rynek jest takim samym systemem jak każy inny i podlega również dewiacjom i patologiom, chodziło mi w naszej dyskusji tylko o to, że nie można się przed nimi obronić, ignorując je.
Pan Balcerowicz też jest niekonsekwentny, bo z jednej strony powtarza o konieczności pogoni za zachodem ale z drugiej strony dumnie pokazuje przewagę naszych procentów dodatnich nad ich obecnie ujemnymi. dla mnie to jest jednak sprzeczność.
w ramach rewanżu, kawałek blogu zdaje się UPRowca:

http://mlody.bblog.pl/wpis,wolny;rynek; ... ,2718.html

Ostatnio zmieniony 29 maja 2009, 17:08 przez neandertalski, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

[kk

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 0:33 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

a nie uważacie, ze paradoksalne trochę jest to, ze w dwadzieścia lat po upadku komunizmu najbardziej stabilną okazuje się gospodarka chińska :-)
pytanie więc co to w ogóle jest gospodarka jeżeli świat tzw. wolnego rynku ładuje się w zlecenia dla Chińczyków, pomimo tego, ze kraj ów z tzw. wolnym rynkiem nie ma zupełnie nic wspólnego? przeciez teoretycznie ręcznie sterowana chińska gospodarka powinna zapaść się pod ziemię a światowy wolny rynek niczym jutrzenka swobody powinna świecić nad horyzontem.
czy tzw. wolny rynek na tym tle nie jawi sie jako skansen?

http://www.wprost.pl/ar/142230/Bush-Hu- ... s-kryzysu/

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Nowe-Br ... 66921.html

Ostatnio zmieniony 03 cze 2009, 12:20 przez neandertalski, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
dwadzieścia lat po upadku komunizmu najbardziej stabilną okazuje się gospodarka chińska :-)

no to masz odpowiedź:
Cytuj:
Chińczykom udało się to, co powszechnie na świecie uważano za niewykonalne - zamrozili system polityczny, ale za to przewrócili do góry nogami gospodarkę nadając jej jednoznaczny kapitalistyczny szlif

tutaj całość: www.bankier.pl

do tego niskie koszty pracy, zakaz strajków dla pracowników, niskie podatki, brak ograniczeń w ochronie środowiska i transfer technologii powszechnie zwany kradzieżą praw autorskich czy jakoś tam :P

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

no to jeszcze jeden cytat z bankiera:
Cytuj:
Amerykanie, od kilku już lat notujący ujemny bilans handlowy z samymi Chinami rzędu ponad 200 mld dolarów rocznie, potężnie się zadłużali.

tadam ja się z Tobą zgadzam, ale jeżeli w ramach wolnego rynku amerykanie o 200 mld dolców rocznie więcej od nich importują niż wysyłają to świadczy to o wyższości której niby gospodarki? wolnej amerykańskiej i czy tej drugiej?
zacząłeś nagle wymagac moralności od gospodarek liczących się tylko z pieniądzem? zmieniłeś zdanie?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
świadczy to o wyższości której niby gospodarki? wolnej amerykańskiej i czy tej drugiej?

tej drugiej wolnej gospodarki, oczywiście.
neandertalski pisze:
zacząłeś nagle wymagac moralności od gospodarek liczących się tylko z pieniądzem? zmieniłeś zdanie?

pewnie chodzi Ci o ten transfer technologii (jeśli nie to mnie popraw). Więc zdania nie zmieniłem - jestem zdeklarowanym przeciwnikiem patentów i zdecydowanym zwolennikiem okrojenia praw autorskich... :lol: dlatego napisałem "transfer technologii powszechnie zwany jako kradzież"

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

wyszło więc na to, ze Chiny mają wolny rynek :-)
niech Ci będzie, przypomninał mi się paragraf 22 w którym jeden z bohaterów w imię wolnego rynku wynajmował amerykańskie samoloty do bombardowania amerykańskich lotnisk, podobnie awangardowe pomysły miał chyba też w sprzedaży jajek - no cóż jak to powiadał Yossarian zapytany, co by było gdyby wszyscy myśleli tak jak on? - musiałbym być skończonym idiotą aby myśleć inaczej;)
http://apn.fm.interia.pl/TEKSTY%20Z%20K ... f%2022.htm
ja jestem również za zniesieniem prawa autorskich :-) ale nie sądzisz, ze jakby tak pociągnąć to ostatnie zniesienie i wszystko należałoby do wszystkich, to mielibyśmy coś jakby komunizm :-)

Ostatnio zmieniony 04 cze 2009, 8:35 przez neandertalski, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:

wyszło, nie wyszło, wolny czy zajęty a w Castoramie nawet tynku chińskiego nie mają :o

porównywanie tych rynków to jakby sprzeczanie się, czy Twój chomik ma więcej wolności niż moje rybki :grin:
I tu i tam jest wolność w pewnych dziedzinach i tam i tu są ograniczenia w innych. Na razie prowadzi gospodarka chińska inne dyscypliny należą do USA.

Mi generalnie chodzi o proporcje a nie o ekstrema, które cały czas próbujesz przemycić 8) takie słowa jak: "wszyscy", "każdy", "komunizm", "tylko pieniądz" są granicą do której nigdy się nie dojdzie, ale zbliżanie się do którejkolwiek jest bardzo niebezpieczne. Na pewno nie wyobrażasz sobie "najwyższego socjalizmu" czyli 100% podatku a wszystko za darmo :smt030 :smt028
Obecnie obciążenia podatkowe dążą właśnie do tej granicy, dlatego optuje za "wolnym rynkiem" by cofnąć się przynajmniej do 50/50.

dlatego zagłosuję na wiadomokogo :P

Tytuł:
pismak
pismak

Od

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 0:33 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:

Ja bym raczej postawił tezę, że Chiny mają gospodarkę kapitalistyczną a nie wolnorynkową.
Biorąc pod uwagę, że kapitalizmem nazywa się obecnie takie systemy gospodarcze, gdzie w jakimś stopniu istnieje prywatna własność środków produkcji.
Wolny rynek zaś wg. mnie najkrócej można określić jako system, w którym wszelkie operacje ekonomiczne są efektem wolnego wyboru i nie podlegają żadnym ograniczeniom (cła, podatki, koncesje, zezwolenia itp., itd.) czym środkom przymusu (np.: obowiązkowe ubezpieczenia itp. itd.) – i takowa w czystej postaci nie wystepuje nigdzie.
Nie można jednak zaprzeczyć, że tzw. mechanizmy rynkowe funkcjonują i działają eliminując przeróżne patologie np.:
- ręcznie sterowane gospodarki już się wywróciły lub są temu bliskie;
- spekulacyjna bańka „dotcomów” sprzed paru lat – sztuczne zawyżanie wartości spółek internetowych – rynek zareagował prawidłowo – teraz płaci się za te akcje tyle ile są warte :)
- czy chociażby ostatnia wywrotka rynku kredytów hipotecznych w USA
- … przykłady można mnożyć….
trzeba tylko zrozumieć i pamiętać że te patologie są przyczyną a nie efektem działania (czasem dość przykrego ;) ) sił rynkowych .

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

patologie są przyczyną działania sił rynkowych? Eldrich, skomplikowana opinia, nie bardzo ją rozumiem - ale niech Ci będzie, kazdy ma prawo do własnego zdania, ja pozostanę przy moim banale, czyli, że to okazja czyni złodzieja i dlatego zwykle bardziej opłaca się profilaktyka niż kuracja.
chińską gospodarkę raczej nazwałbym wyewoluowaną gospodarką komunistyczną, kapitalizmu bym nie zaryzykował, bo raczej trudno mówić o kapitale w przypadku kraju który swojej własnej waluty narodowej nie uwolnił i której kurs określa najprawdopodobniej wg cykli księżyca. jak jej nie nazwać w każdym razie to pomimo ręcznego sterowania nie wydaje się specjalnie bliska upadkowi - w przeciwieństwie do tych uwolnionych.
co do korekty jaka nastąpiła, to podziwiam Twój zachwyt nad tym, że w praktyce udowodniono, że lokomotywy nie fruwają - ja pozostanę przy swoim zdaniu, że takie odkrycia można i byłoby wskazane dowodzić bez konieczności wyrzucania lokomotywy z samolotu.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Tak dla przyzwoitości - wspomnijcie czasem w tym wątku o Castoramie ;)

Ostatnio kupiłem tam plastikowy wąż ochronny i przyuważyłem gdzie pracuje koleżanka :)
Wężowidła nikt przy kasie nie rozpakowywał - choć teoretycznie mogłem tam wsypać ze 3 kg. gipsu lub innego proszku ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.