Gotowy jest projekt hali.
Dobrze. Ktoś wziął pieniądze.
Mam jednak nadzieję, że osoby decyzyjne wzięły pod uwagę ekonomiczne aspekty istnienia hali.
Nie jestem przeciwny budowaniu w Zgorzelcu hali oraz innej infrastruktury, więc jeśli ma ona istnieć, to powinna być najmniej uciążliwa dla mieszkańców.
Nie wyobrażam sobie wybudowania hali bez infrastruktury towarzyszącej.
Słusznie autor artykułu: „Nowa hala sportowa: 5 razy więcej za 3 razy mniej” posłużył się przykładem hali w Kaliszu.
Wybudowanie hali bez infrastruktury towarzyszącej, bez hotelu, bez parkingów, beż przebudowy ulicy Lubańskiej zakrawać będzie, wg mnie, na czysty sabotaż i brak zrozumienia potrzeb miasta oraz kosztów utrzymania, które my wszyscy poniesiemy.
Hala, która przynosić będzie dochody tylko sporadycznie.
Hotel jest potrzebny miastu i mógłby stale generować dochód, który mógłby pokrywać koszt utrzymania hali.
Dodatkowe, dobrze przemyślane obiekty infrastruktury towarzyszącej mogą generować stale niewielkie dochody stając się w pewnych warunkach nawet znaczącym dodatkiem do kosztów utrzymania hali.
Jeśli jednak rządzący zrezygnują z sugestii i wybudują samą halę, to wg mnie postawiony zostanie betonowy pomnik braku myślenia perspektywicznego osób decyzyjnych.
Moim zdaniem należy zrobić wszystko, aby przy hali powstał hotel, który będzie zarządzany przez spółkę miejską, jak również dodatkowa infrastruktura towarzysząca.
Wrócę na moment do kosztów budowy.
Jeśli odniosę koszt budowy hotelu do sposobu budowy Orlika zgorzeleckiego, to za bardzo nie dziwi mnie informacja autora o tym, że w warunkach zarządzania obecnej władzy koszt budowy hali mógłby przekroczyć 274 mln złotych.
http://www.zgorzelec.info/index.php?k_d ... g&t=news2b
A może wybierzmy w najbliższych wyborach Prezydenta Kalisza na Burmistrza Zgorzelca?
W końcu wybierając powinniśmy też patrzeć na rachunek ekonomiczny i umiejętności zarządzania przez przyszłego kandydata.
A może macie innego kandydata?
Przy okazji wszedłem na strony Urzędu Miasta Kalisz.
Wejdźcie i porównajcie sobie ze stroną naszego urzędu.
P
G
teraz wiecie, że ...