Dzisiaj jest 23 cze 2025, 17:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 88  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

CICHY pisze:
A mnie interesuje czy ktoś odpowie za wyrzucenie tych pieniędzy w błoto.

Szanowny Cichy
Czy Tobie się to podoba, czy nie R. Gronicz powiedział kiedyś, że ryzyko kosztów budowy hali w przypadku niepowodzenia inwestycji bierze na siebie.
Co to oznacza może wiesz?
Jeśli nie wiesz to niech się wypowiedzą pozostali uczestnicy forum.
Zarówno popierający R. Gronicza, jak i jego przeciwnicy.

Wg mnie w przypadku niepowodzenia inwestycji dotychczasowe koszty w wysokości ponad MILION zł pokrywa burmistrz z włąsnej kieszeni.

Za słowa powinniśmy być odpowiedzialni, zwłaszcza piastując stanowiska z odpowiedzialnością za nasze pieniądze.

W razie czego to nic złego sioę nie stało. Ma z czego zapłacić.

P
G

i ....

Ostatnio zmieniony 03 sty 2010, 13:31 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

Czy ktoś może potwierdzić tą kwotę?!!!! Dla mnie jest to rzecz szokująca, czy to działo się za akceptacją radnych? I taki gość chce być Burmistrzem, no to już skandal!!!! Na Jego miejscu po cichu wycofywałbym się w cień.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

jendrzej pisze:
po cichu

;) :D
]:->

Tytuł:
pismak
pismak

PiotrArcimowicz pisze:
W przypadku rozbudowy są dwa projekty jeden na bodajże z roku 2005 na 13 mln, drugi uaktualniony z 2008 (chyba) na 30 mln złotych.

Z tego co wiem to w 2005 roku wyceniano przebudowę na 18 mln.
jendrzej pisze:
Czy ktoś może potwierdzić tą kwotę?!!!! Dla mnie jest to rzecz szokująca, czy to działo się za akceptacją radnych?

Domyślam się, że szokuje Cię kwota. W 2005 roku koszt dokumentacji technicznej wynosił 5% kosztów inwestycji czyli 900tyś. zł.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Czyli mam rozumieć, że łącznie na projekty, które nie zostały zrealizowane wydano ponad 2 mln zł? No ładnie. Wg mnie wersja przebudowy była tańsza i realna i tego trzeba się było trzymać, a nie pod zamówienie polityczne lansować budowę nowej hali.

Tytuł:
pismak
pismak

jendrzej pisze:
Czyli mam rozumieć, że łącznie na projekty, które nie zostały zrealizowane wydano ponad 2 mln zł?

Źle się wysłowiłem. Gdyby zamówiono dokumentację w 2005 roku to kosztowała by 5% kosztów inwestycji czyli 900tyś. zł. Napisałem o tym aby uzmysłowić niektórym, że już w 2005 roku koszty dokumentacji byłyby ogromne.

Ostatnio zmieniony 04 sty 2010, 14:22 przez PiTeK, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

Zaczynam się gubić! To w 2005 r. za projekt nie płacono?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

PiTeK, a może by tak ogłosić konkurs na nazwę nowej hali sportowej???
Ja już mam, a żeby jej nie "przyswoił" PiotrArcimowicz, zgłoszę mój pomysł już teraz:

"Latający Holender kapitana Gronicza"

,... myślę, że oddaje istotę naszej nowej, pięknej hali.... :roll:

Tytuł:
obserwator
obserwator

Jędrzej
Cytuj:
Zaczynam się gubić! To w 2005 r. za projekt nie płacono?

Wykonano jedynie koncepcję rozbudowy hali i uzyskano zgodę autora projektu ([b]prof. Zabłockiego), na rozbudowę [/b](w ramach praw autorskich) całośc kosztowała coś około 20 tys. zł.Dokumentacji technicznej nie było, należało ją zrobi zgodnie z posiadaną koncepcją. W tym czasie istotne było uzyskanie zgody autora projektu hali, na rozbudowę, czyli na zmianę wersji architektonicznej. Uzyskana zgoda dała możliwości dalszego działania :smt023

Niestety Gronicz poszedł w kierunku budowy nowej hali, bez środków finansowych i bez oceny ich pozyskania. :smt021

Tytuł:
pismak
pismak

Potwierdzam, ze Burmistrz Fiedorowicz uzyskał zgodę od projektanta na rozbudowę Centrum Sportowego i zlecił za ok. 20.000 wykonanie koncepcji rozbudowy tej hali. Później z inicjatywy Stowarzyszenia działającego na rzecz rozwoju Zgorzelca wykonana została kolejna koncepcja w wyniku, której przebudowana hala miała mieścić ok 2800 widzów koszt modernizacji szacowano na ok 20 000 000zł. Obejmował on modernizację całego Centrum.
Kiedy pojawiła się nowa koncepcja złożyłem wniosek o zorganizowanie debaty na temat wykorzystania bazy sportowej w Zgorzelcu, który poparło 12-u radnych. Wniosku nigdy Przewodniczący Rady nie zrealizował. Zorganizował pokazową sesję nadzwyczajną, podczas której okazało się jak do budowy hali podchodzi Gronicz. Po dwóch latach opowiadań o hali nie miał nic a radni zostali wyposażeni w pakiet kłamstw. To wówczas Gronicz stwierdził, ze odpowiedzialność bierze na siebie.
Wszechwiedzący Gronicz nie był zainteresowany żadną opinią. Wówczas nie funkcjonowała nawet Rad Sportu, czyli ciało, które jako pierwsze powinno wypowiedzieć się w sprawie utopijnej hali sportowej. Przypomnę, że Radę sportu także powołuje BM. Poprzednia rada w związku z brakiem współpracy z BM złożyła rezygnację.
Wracając do roku 2005 to wówczas nie odstąpiono od koncepcji rozbudowy hali, rozpoczęto intensywnie poszukiwanie możliwości pozyskania środków finansowych na ten cel. Przypomnę, że wówczas miasto realizowało szereg inwestycji na które pozyskiwano środki z zewnątrz. Średni rzecz biorąc na wydana złotówkę pozyskiwano z zewnątrz trzy złote.
Sprawa rozbudowy hali sportowej powinna być dalej aktualna. Koncepcja zbudowania Centrum Sportowego z nowoczesnym stadionem, hala sportowa, gabinetami odnowy, basenem i odpowiednim hotelem dawała Zgorzelcowi szanse pozyskiwania środków z zewnątrz na organizacje imprez sportowych co najmniej na poziomie europejskim, o regionalnym już nie wspomnę i pozyskiwania środków na utrzymanie Centrum.

Człowiek, który nigdy nic w życiu społecznym nie osiągnął i nigdzie się nie sprawdził uważał jako BM, że jest mądrzejszy od wszystkich, nie słuchał nawet części kolegów z PO, którzy próbowali przekonać go, że błądzi.

Czy Gronicz działał za zgoda Radnych?

Sprawa jest złożona. Jeśli patrzeć na fakt, że Przewodniczący Rady nie zorganizował debaty to można stwierdzić, że nie było zgody Rady. Są jednak inne fakty rada zatwierdzała głównie głosami radnych którzy stanowili koalicję rządzącą w mieście. Wówczas można powiedzieć, że decydowała o tym również rada miasta. Przypominam, że rządząca koalicja w wówczas w mieście to PO+PiS+PP .

Ja podtrzymuję, swoje zdanie, że Zgorzelec zasługuje na nowoczesna hale dodam , że zasługuje na nowoczesne Centrum Sportowe, dobrze prowadzone i wykorzystujące położenie geopolityczne.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Marko pisze:
Koncepcja zbudowania Centrum Sportowego z nowoczesnym stadionem, hala sportowa, gabinetami odnowy, basenem i odpowiednim hotelem dawała Zgorzelcowi szanse pozyskiwania środków z zewnątrz na organizacje imprez sportowych co najmniej na poziomie europejskim, o regionalnym już nie wspomnę i pozyskiwania środków na utrzymanie Centrum.

Ja podtrzymuję, swoje zdanie, że Zgorzelec zasługuje na nowoczesna hale dodam , że zasługuje na nowoczesne Centrum Sportowe, dobrze prowadzone i wykorzystujące położenie geopolityczne.

Tego lata Zgorzelec gościł lekkoatletów z krajów roponośnych. Kilka dni temu miałem okazję obejrzeć reklamówkę menadżera organizującego ten przyjazd. Z tego co pamiętam, w Polsce w różnych ośrodkach zostawili ok. 1mln usd. Były wymienione różne ośrodki 5 czy 6 i kwoty, na końcu był punkt "inne" i kwota bodajże 40tys usd (mogłem zaniżyć kwotę). Podejrzewam, że Zgorzelec znajdował się gdzieś w tym punkcie "inne". Fajnie by było, gdyby jednak kiedyś znajdował się na tych wyższych pozycjach zoastawionych kwot. Tej grupie w Zgorzelcu się bardzo spodobało, pewnie będą i tego lata. Sportów różnych jest sporo, innym też mogło by się spodobać, więc warto pomyśleć o rozwoju całej infrastruktury. No i zawsze to inny rodzaj turystów, niż marketowi slalomowcy. Sami sportowcy też zostawiają pieniądze w różnych miejscach, nie tylko ich menadżer... :smt023

Tytuł:
obserwator
obserwator

"j.oleszkiewicz"
Cytuj:
To, że nie będzie hali zdaniem Burmistrza wina EWT, bo nie dali pieniędzy!

Pewnie najlepiej znaleźc winnego a to że źle, z błędami wypełniono wniosek to biedaczek zapomniał.

"j.oleszkiewicz"

Cytuj:
O co tu chodzi?

O wskazanie winnego, to nie ja Burmistrz jestem winny, to EWT (Europejska Współpraca Terytorialna)

"j.oleszkiewicz"

Cytuj:
Burmistrzowi chodziło o to, że skoro nie ma całej kwoty przed rozpoczęciem budowy - po prostu jej nie rozpocznie, bo nie chce w jej trakcie przerywać prac ze względu na brak środków finansowych.

Przecież na halę nie było środków, chyba ,że ma na myśli chwyt wyborczy w trakcie kampani wyborczej do PE, na meczu koszykówki

PiTek

Źle się wysłowiłem

I z tym się zgadzam Burmistrz chciał wygrac wybory. :smt021

Tytuł:
pismak
pismak

Marko pisze:

Marko daj już spokój R. Groniczowi w sprawie hali.
Straciliśmy pieniądze i koniec.
Takiego "gospodarza" wybraliśmy, takie marnotrawstwo mamy.

Więcej tego błędu nie popełnimy. R. Gronicza na burmistrza nie wybierzemy.

Marko mam jednak pytanie do Ciebie.
Ponieważ do wyborów zostało jeszcze trochę to może dojść do kolejnych prób zawinionego, bądź nieświadomego marnotrawstwa.

Co można zrobić aby uniknąć marnotrawstwa, jakie się pojawia w wyniku błędnych, nietrafionych decyzji burmistrza R.Gronicza ? Chodzi mi o to, że obecny burmistrz najlepiej by rządził, jakby w ogóle nie podejmował decyzji w których miasto będzie narażone na straty bądź długi.
Niechciałbym aby pozostawił po sobie dług, który wszyscy będziemy spłacać przez długie lata.
Niechciałbym aby nowy burmistrz tłumaczył się nam w przyszłości, że zastał bałagan, nieporządek, ruinę finansową i jego cała kadencja pójdzie na ratowanie finansów a nie na rozwój.
R. Gronicz nie wykorzystał złotego okresu koniunktury gospodarczej, więc teraz może być źle w miejskim budżecie.

Marko pisze:
Potwierdzam, ze Burmistrz Fiedorowicz uzyskał zgodę od projektanta na rozbudowę Centrum Sportowego i zlecił za ok. 20.000 wykonanie koncepcji rozbudowy tej hali.

Marko czy jak skończy się kadencja R..Gronicza to będzie można wrócić do koncepcji rozbudowy i modernizacji hali przy ul. Maratońskiej?

bartekz pisze:
Pewnie najlepiej znaleźc winnego a to że źle, z błędami wypełniono wniosek to biedaczek zapomniał.

Jak się zwalnia ludzi, których się kształciło w kierunku pozyskiwania pieniędzy unijnych, jak się zatrudnia "swoich" nawet spoza Zgorzelca, to tak się ma.

Proponuję hasło:

SKOŃCZMY W MIEŚCIE Z FUCHOWCAMI!! ZATRUDNIJMY FACHOWCÓW !!

Celowość zatrudnienia osób spoza Zgorzelca widać m.in. na przykładzie obecnego dyrektora MPGK.
W Zgorzelcu nie znaleziono swojaka, ściągnięto z Lubania.
I co?
Widać nawet komentować nie trzeba.

P
G

i .........

Tytuł:
obserwator
obserwator

Jeżeli dobrze odczytałem to Fiedorowicz wydał na przeprojektowanie hali 20.000 zł, a R.Gronicz około 1 mln?!!!

Tytuł:
pismak
pismak

jendrzej pisze:
Jeżeli dobrze odczytałem to Fiedorowicz wydał na przeprojektowanie hali 20.000 zł, a R.Gronicz około 1 mln?!!!

Co się dziwisz?

Tym właśnie różni się dobry gospodarz od królika w ostatniej chwili wyciągniętego z kapelusza do celu pełnienia przez niego funkcji burmistrza.

Że ja się dałem nabrać na kandydaturę R. Gronicz!!!
Mam takiego kaca, że nie mogę się doczekać wyborów

P
G

314 dni i .....

Ostatnio zmieniony 05 sty 2010, 7:40 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 88  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.