Dzisiaj jest 23 cze 2025, 17:33

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 88  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

Grzegorz pisze:
]

Marko mam jednak pytanie do Ciebie.
Ponieważ do wyborów zostało jeszcze trochę to może dojść do kolejnych prób zawinionego, bądź nieświadomego marnotrawstwa.

Co można zrobić aby uniknąć marnotrawstwa, jakie się pojawia w wyniku błędnych, nietrafionych decyzji burmistrza R.Gronicza ? Chodzi mi o to, że obecny burmistrz najlepiej by rządził, jakby w ogóle nie podejmował decyzji w których miasto będzie narażone na straty bądź długi.
Nie chciałbym aby pozostawił po sobie dług, który wszyscy będziemy spłacać przez długie lata.

Marko czy jak skończy się kadencja R..Gronicza to będzie można wrócić do koncepcji rozbudowy i modernizacji hali przy ul. Maratońskiej?

Czas do wyborów jest długi to prawie rok. Można zepsuć wiele zwłaszcza jeśli ma się ślepe przyzwolenie.
Pytasz co można zrobić. Myślę, że z Groniczem już nic. Pozostają apele do radnych z PO, Porozumienia Prawicy aby zaczęli wykonywać swój mandat zgodnie zapisaną w ustawie samorządowej zasadą mówiącą o obowiązku dbania o interes miasta a nie swojego lidera.
Jeśli obudzą się w swoim działaniu, to wystarczy, że choćby na posiedzeniach swojego klubu będą wyrażać dezaprobatę w odniesieniu do szalonych pomysłach budżetowych. że zaczną liczyć publiczne pieniądze i nie będą się zgadzać z ich przejadaniem. Trzeba zacząć patrzeć na ręce kto jak głosuje i o tym mówić głośno.
Przykładów może być wiele. Patrz na wydatki poparte przez w/w grupę radnych w budżecie na rok 2010 zwiększenie o blisko 100% wydatków na promocję burmistrza, z 197 000 do 337.000 zł i jednoczesne zadłużanie miasta o kolejne 9.000.000 zł.

Jeśli chodzi o dług to już najgorsze się stało. Oprócz zwiększającego się zadłużenia dokonano skoku na pieniądze odłożone przez mieszkańców, mówię o kwocie 3.400.000 zł, które w wyniku kombinacji miasto przejęło z PWiK. To były środki, które wszyscy odkładaliśmy na remonty, modernizację sieci itp. BM zwiększył sobie w tym wypadku dochody i sztucznie zmniejszył zadłużenie w 2009 r..
Wracając do zadłużenia, to przy nierealnych dochodach ze sprzedaży mienia komunalnego, wpływu z podatków itp finanse miasta widzę czarno. Na złą gospodarkę finansową w Zgorzelcu zwraca również uwagę RIO.

Jeśli chodzi o kontynuacje działań nad rozbudową obecnego Centrum to jest to dla mnie oczywiste. W ostatnim roku razem z M.Fiedorowiczem uczestniczyłem w bardzo poważnych rozmowach na ten temat. Powstają ciekawe rozwiązania z korzyścią dla nas wszystkich. Jest szansa, że pomysł Gronicza, dotyczący wyburzenia obecne Centrum zostanie odłożony do szuflady. Nam dalej jest potrzebna hala, basen i dobre Centrum przy ulicy Maratońskiej.

Ostatnio zmieniony 05 sty 2010, 23:45 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

przekorny pisze:
PiTeK, a może by tak ogłosić konkurs na nazwę nowej hali sportowej???

Przekorny,
W 2009 roku szukałem sponsora, który chciałby wykupić nazwę hali. W tym roku też będę starał się sprzedać nazwę hali… piszę zawczasu żebyś później nie pisał że to był Twój pomysł ;)

Cytuj:
Potwierdzam, ze Burmistrz Fiedorowicz uzyskał zgodę od projektanta na rozbudowę Centrum Sportowego i zlecił za ok. 20.000 wykonanie koncepcji rozbudowy tej hali.

Koncepcja w 2005 r. zakładała koszt modernizacji – 18mln zł. Zakładano, że w hali pomieści się 2146 osób w tym 348 miejsc z gorszą widocznością – pod balkonem.
Marko pisze:
Później z inicjatywy Stowarzyszenia działającego na rzecz rozwoju Zgorzelca wykonana została kolejna koncepcja w wyniku, której przebudowana hala miała mieścić ok 2800 widzów koszt modernizacji szacowano na ok 20 000 000zł.

W 2008r. szacowano koszt modernizacji na około 30mln zł. Zakładano, że w powiększonej hali zmieści się 2694 osób.
Koncepcja zakładała min. wyburzenie „Domu Sportowca”, na którego miejscu miałby powstać parking.

Cały ambaras polega na tym, że pieniądze na modernizację musielibyśmy wyłożyć z budżetu miasta. W 2008 roku byłoby to około połowa budżetu. Można również próbować pozyskać środki z zewnętrznych źródeł. Dla mnie jest to pojęcie enigmatyczne. Brzmi fajnie ale w rzeczywistości jest to bardziej skomplikowane. Na środki unijne nie mamy co liczyć chyba, że odczekamy jeszcze parę lat i wpiszemy halę do rejestru zabytków. Przypomnę, że „pierwszą łopatę” wbito w 1974 roku. Cały CSR oddano do użytku w 1988 roku.
O trudności pozyskania środków może świadczyć fakt, że od powstania koncepcji modernizacji w 2005 roku zwolennicy rozbudowy hali nie zrobili nic co realnie przybliżyłoby realizację koncepcji. Pomimo iż jeszcze przez 2 lata ustalali budżet miasta nie zabezpieczyli środki na ten cel. Nie znaleźli również nikogo kto by zechciał wyłożyć wymaganą sumę na remont.
Mnie zastanawiają niektóre kwestię związane z ewentualną rozbudową CSR. Jeżeli buduje się obiekt na 1500 osób to dostosowuje się ilości wejść, szerokość przejść, ilość sanitariatów etc. pod tą ilość osób. Jeżeli chce się powiększyć hale o prawie 1200 miejsc to chyba należy zadbać o to aby zarówno hala jak również hol, ciągi piesze, sanitariaty były dostosowane do większej ilości osób. Dotychczas miałem w ręku dokumentację, która zakładała powiększenie hali o 5 przęseł i wybudowaniu parkingów wokół CSR. Słowa nie było o dostosowaniu całego obiektu do przyjęcia dodatkowych 1200 osób. Można przyjąć, że znaczna część tych dodatkowych osób przyjeżdżała by samochodami Nie spotkałem się również z analizą wpływu przybycia takiej ilości samochodów na komunikację w mieście. Już dziś narzekamy na zakorkowane miasto.
Marko pisze:
Jeśli chodzi o kontynuacje działań nad rozbudową obecnego Centrum to jest to dla mnie oczywiste. W ostatnim roku razem z M.Fiedorowiczem uczestniczyłem w bardzo poważnych rozmowach na ten temat. Powstają ciekawe rozwiązania z korzyścią dla nas wszystkich.

Możesz zdradzić jakieś szczegóły.
Szczególnie interesuje mniecie rozwiązania dotyczące:
- pozyskania środków na tą inwestycję,
- rozwiązań drogowych, uwzględniających pojawienie się większej ilości samochodów przed i po meczu.
- pozyskania funduszy i terenu na budowę hotelu. W ostatniej koncepcji modernizacji CSR na terenie wokół obiektu mają powstać parkingi. Miałby również zniknąć Dom Sportowca oraz budynek po MOSiR. Koncepcja nie zakłada pozostawienia terenu na budowę hotelu w okolicy CSR. Jeżeli nie przy Maratońskiej to gdzie?

Tytuł:
obserwator
obserwator

Kandydat na Burmistrza i mój faworyt był jednak realistą i nie trwonił pieniędzy publicznych!
Stąd też nie zostałem przekonany, że nie doszło za rządów R.Gronicza do zmarnowania ponad 1 mln zł bezpowrotnie.

Tytuł:
obserwator
obserwator

PiTeK pisze:
... . W ostatniej koncepcji modernizacji CSR na terenie wokół obiektu mają powstać parkingi. Miałby również zniknąć Dom Sportowca oraz budynek po MOSiR. Koncepcja nie zakłada pozostawienia terenu na budowę hotelu w okolicy CSR. Jeżeli nie przy Maratońskiej to gdzie?

Taki pomysł, to nie tylko strzał w stopę, to strzał w głowę. Czy była jakaś koncepcja rozwoju całego terenu CRS, z uwzględnieniem aspektu ekonomicznego ? Kluczowym powinna być rozbudowa Domu Sportowca, lub budowa hotelu. W zasadzie Dom Sportowca już dziś jest takim wąskim gardłem, przez które nie przeciskają się większe dochody dla CSR, a wyburzenie go i nie budowanie nowego, to chyba nieporozumienie, lub głupota.

Tytuł:
pismak
pismak

Koncepcja modernizacji Centrum obejmuje również budowę hotelu, nikt nie zapomniał takze o parkingach.
Pitek nie środki finansowe można pozyskać z wielu źródeł i to już udowodniliśmy budując stadion. Trzeba robić to z głowa a nie na głowie.

Nie jestem upoważniony do przekazywania szczegółów ale możesz być spokojny, każdy nowy projekt obiektu publicznego musi być zgodny z obecnymi normami budowlanymi i wymogami bezpieczeństwa. My o tym wiemy.

Przypomnę, że obecny BM jest tak zorientowany w temacie, że na sesji nadzwyczajnej podczas prezentacji swoich wizji stwierdził, że wybuduje taką ekonomiczną salę w której wystarczy zatrudnić tylko dwie osoby. To jest dopiero rozeznanie i jak ktoś stwierdził bajkopisarstwo.

Tytuł:
pismak
pismak

Marko pisze:
Koncepcja modernizacji Centrum obejmuje również budowę hotelu, nikt nie zapomniał takze o parkingach.

Marko,
Która koncepcja? Mam dokumenty 2 koncepcji. W żadnej nie ma słowa o hotelu bądź ewentualnej rozbudowie obecnej bazy noclegowej przyległej do CSR. O parkingach owszem. Czy jest jakaś trzecia koncepcja, o której nie wiem. Jeżeli tak to bardzo proszę o udostępnienie mi jej.

Ostatnio zmieniony 06 sty 2010, 23:38 przez PiTeK, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

I dlatego tu się też różnimy informacjami.

Tytuł:
pismak
pismak

Marko pisze:
I dlatego tu się też różnimy informacjami.

Dlatego proszę o udostępnienie mi Waszych informacji. Koncepcję modernizacji chyba nie są tajne. Nie jestem przeciwnikiem modernizacji CSR lecz dotychczasowe informację nie przekonywały mnie do tego aby popierać ten pomysł. Sądzę, że nowe informację pomogą wszystkim zainteresowanym na wyrobienie sobie zdania.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

PiTeK

Cytuj:
Nie jestem przeciwnikiem modernizacji CSR lecz dotychczasowe informację nie przekonywały mnie do tego aby popierać ten pomysł.

Wyobrażam to sobie tak....
Po przekazaniu dokumentacji przez Marko, za jakieś pół roku po mieście lotem błyskawicy roznosi się wieść ze sztabu wyborczego obecnego burmistrza, że oto:

Rafał Gronicz, nie jedząc i nie śpiąc przez ostatnie kilka miesięcy, zamknąwszy się w celi jednego z klasztorów położonych na odludziu,...wypracował w pocie czoła swoją własną koncepcję rozbudowy CSR, do której to niezbędna jest dokumentacja na budowę byłej nowej hali, (a więc środki na jej pozyskanie nie zostały zmarnowane), a środki na realizację tego swojego nowego, cudownego pomysłu ma już obiecane z Ministerstwa Sprawiedliwości (lub Ministerstwa Kultury - ale to przecież wszystko jedno), po wcześniejszym, telefonicznym uzgodnieniu z premierem (który w tym czasie będzie pretendował do tronu Prezydenta). Modernizację zaś obieca rozpocząć nazajutrz po ponownym wyborze na burmistrza!!!!

PiTkU, oświadczam Ci, że ten cudowny pomysł na realizację powyższego elementu burmistrzowskiej kampanii wyborczej opracowałem sam, ale ponieważ człek ze mnie dobry, odstąpię go wam za taboret dyrektora MŁ. Cicho tam, spokojnie, można sobie podrzemać przez cały dzień, sprzęt fajny,... słowem, wymarzone miejsce na 4-letnie wakacje.. :grin:
Nie jest to zbyt droga propozycja, zważywszy na to, że z taką papką wyborczą jaką przedstawiłem,... stołek burmistrza ma Rafał murowany. :smt111

Tytuł:
pismak
pismak

Przekorny,
Wydaje mi się, że Twoja wypowiedź bardziej pasuje do teamtu " Konkurs. Pokonaj Przekornego !" niż tutaj. Handel stołkami... no cóż ma jeden w kuchni. Oddam gratis ;) Marko, wieloletni samorządowiec, ma wiedzę na temat CSR, której możemy mu obaj pozazdrościć. Tak jak wspomniałęm mam dostęp do dokumentów, które nie uwzględniają tego o czym pisze Marko. Być może nie przekazano ich do CSR bądź do UM. Zależy mi na tym aby mieć pełne informację na temat koncepcji modernizacji obiektu, który mam przyjemność zarządzać.
przekorny pisze:
stołek burmistrza ma Rafał murowany.

Ok, jak wygra to napiszę, że Ty pierwszy to przewidziałeś ;)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Marko pisze:
stwierdził, że wybuduje taką ekonomiczną salę w której wystarczy zatrudnić tylko dwie osoby

chyba balon z kortem tenisowym

Tytuł:
pismak
pismak

PiTeK,
myślę, że będzie jeszcze sporo czasu aby zapoznać się z koncepcja lub tez koncepcjami. Jak na razie to euforia prysnęła po ostatniej wtopie w EuroCap. Koronny argument zwolenników nowej hali zdechł śmiercią naturalną. Wg mnie Gronicz raczej już nie ma szans na realizację nowej hali a próba powrotu przez niego do przebudowy obecnej oznaczałaby kompromitację więc temat zostanie pewnie "wyciszony" przez obecną ekipę. Powróci dopiero po tegorocznych wyborach natomiast nie dziwie się Marko, ze nie chce zdradzać szczegółów bo po co, ja też obawiałbym się aby nie użyto tego w zbliżającej się kampanii wyborczej.
Mam tylko nadzieję, że rozsądek zwycięży i rewolucji typu wyburzenie hotelu sportowego i budowa tam parkingu nie będzie.

Tytuł:
rekrut
rekrut

"makaron"

Cytuj:
Wg mnie Gronicz raczej już nie ma szans na realizację nowej hali a próba powrotu przez niego do przebudowy obecnej oznaczałaby kompromitację więc temat zostanie pewnie "wyciszony" przez obecną ekipę.
:smt021

Pełna zgoda, Gronicz nie ma szans na realizację obiecanej nowej hali. Pozostał mu niecały rok piastowania funkcji. Uważam, że obietnica wybudowania hali będzie podnoszona w wyborach i będzie miała istotne znaczenie na wynik wyborczy Gronicza. Obecna ekipa (PO) bedzie próbowała temat hali wyciszyc, zważywszy na zbliżające się wybory czy im sie to uda, raczej watpię.

"Makaron"

Cytuj:
Powróci dopiero po tegorocznych wyborach

Nie sądzę, bedzie elementem kampani wyborczej przeciwko Groniczowi i Platformie. To na meczu koszykówki ogłoszono mamy 20 mln. a na zwołanej konferencji z udziałem Schetyny, Gronicza, (innych nie pamiętam) tej hali nic już nie zatrzyma. Za puste słowa (PO)litycy powinni (PO)nosic konsekwencje, właśnie przy urnie. Aby nie mieli więcej możliwości okłamywania społeczeństwa. :smt084

Tytuł:
pismak
pismak

Jeśli chodzi o modernizację starej hali informuje, że nie jestem upoważniony do przedstawiania materiałów, które mi zaprezentowano. Zgadam się z Wami, że ten temat powinien powrócić po wyborach.

Ostatnio zmieniony 08 sty 2010, 0:21 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

"Marko"

Cytuj:
Jeśli chodzi o modernizację starej hali informuje, że nie jestem upoważniony do przedstawiania materiałów, które mi zaprezentowano. Zgadam się z Wami, że ten temat powinien powrócić po wyborach.

Uważam, że temat ten powinien byc rzetelnie przedstawiony przed wyborami, aby mieszkańcy mieli wszelkie informacje i mogli sami ocenic podjete działania przez władze.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 88  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.