przekorny pisze:
PiTeK, a może by tak ogłosić konkurs na nazwę nowej hali sportowej???
Przekorny,
W 2009 roku szukałem sponsora, który chciałby wykupić nazwę hali. W tym roku też będę starał się sprzedać nazwę hali… piszę zawczasu żebyś później nie pisał że to był Twój pomysł
Cytuj:
Potwierdzam, ze Burmistrz Fiedorowicz uzyskał zgodę od projektanta na rozbudowę Centrum Sportowego i zlecił za ok. 20.000 wykonanie koncepcji rozbudowy tej hali.
Koncepcja w 2005 r. zakładała koszt modernizacji – 18mln zł. Zakładano, że w hali pomieści się 2146 osób w tym 348 miejsc z gorszą widocznością – pod balkonem.
Marko pisze:
Później z inicjatywy Stowarzyszenia działającego na rzecz rozwoju Zgorzelca wykonana została kolejna koncepcja w wyniku, której przebudowana hala miała mieścić ok 2800 widzów koszt modernizacji szacowano na ok 20 000 000zł.
W 2008r. szacowano koszt modernizacji na około 30mln zł. Zakładano, że w powiększonej hali zmieści się 2694 osób.
Koncepcja zakładała min. wyburzenie „Domu Sportowca”, na którego miejscu miałby powstać parking.
Cały ambaras polega na tym, że pieniądze na modernizację musielibyśmy wyłożyć z budżetu miasta. W 2008 roku byłoby to około połowa budżetu. Można również próbować pozyskać środki z zewnętrznych źródeł. Dla mnie jest to pojęcie enigmatyczne. Brzmi fajnie ale w rzeczywistości jest to bardziej skomplikowane. Na środki unijne nie mamy co liczyć chyba, że odczekamy jeszcze parę lat i wpiszemy halę do rejestru zabytków. Przypomnę, że „pierwszą łopatę” wbito w 1974 roku. Cały CSR oddano do użytku w 1988 roku.
O trudności pozyskania środków może świadczyć fakt, że od powstania koncepcji modernizacji w 2005 roku zwolennicy rozbudowy hali nie zrobili nic co realnie przybliżyłoby realizację koncepcji. Pomimo iż jeszcze przez 2 lata ustalali budżet miasta nie zabezpieczyli środki na ten cel. Nie znaleźli również nikogo kto by zechciał wyłożyć wymaganą sumę na remont.
Mnie zastanawiają niektóre kwestię związane z ewentualną rozbudową CSR. Jeżeli buduje się obiekt na 1500 osób to dostosowuje się ilości wejść, szerokość przejść, ilość sanitariatów etc. pod tą ilość osób. Jeżeli chce się powiększyć hale o prawie 1200 miejsc to chyba należy zadbać o to aby zarówno hala jak również hol, ciągi piesze, sanitariaty były dostosowane do większej ilości osób. Dotychczas miałem w ręku dokumentację, która zakładała powiększenie hali o 5 przęseł i wybudowaniu parkingów wokół CSR. Słowa nie było o dostosowaniu całego obiektu do przyjęcia dodatkowych 1200 osób. Można przyjąć, że znaczna część tych dodatkowych osób przyjeżdżała by samochodami Nie spotkałem się również z analizą wpływu przybycia takiej ilości samochodów na komunikację w mieście. Już dziś narzekamy na zakorkowane miasto.
Marko pisze:
Jeśli chodzi o kontynuacje działań nad rozbudową obecnego Centrum to jest to dla mnie oczywiste. W ostatnim roku razem z M.Fiedorowiczem uczestniczyłem w bardzo poważnych rozmowach na ten temat. Powstają ciekawe rozwiązania z korzyścią dla nas wszystkich.
Możesz zdradzić jakieś szczegóły.
Szczególnie interesuje mniecie rozwiązania dotyczące:
- pozyskania środków na tą inwestycję,
- rozwiązań drogowych, uwzględniających pojawienie się większej ilości samochodów przed i po meczu.
- pozyskania funduszy i terenu na budowę hotelu. W ostatniej koncepcji modernizacji CSR na terenie wokół obiektu mają powstać parkingi. Miałby również zniknąć Dom Sportowca oraz budynek po MOSiR. Koncepcja nie zakłada pozostawienia terenu na budowę hotelu w okolicy CSR. Jeżeli nie przy Maratońskiej to gdzie?