Dzisiaj jest 23 cze 2025, 10:20

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 88  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

Dr. Dre pisze:
Podczas remontu, rozbudowy PGE Turów grać będzie na stadionie? czy gdzie?

Czy w Goerlitz nie ma takiej hali? Może w Bauzen?

Ja poszukałbym u Niemców.
Moze drożej ale w sumie chyba wyszłoby taniej.

Dr. Dre pisze:
stosują mechanizmy podnoszące tożsamość z zakładem pracy

Mógłbyś to rozwinąć?

Dr. Dre pisze:
Radość z posiadania takiej drużyny to wartość którą trzeba doceniać i pielęgnować.

Radość to pracownik ma, jak może zapewnić byt rodzinie.
Potem dopiero rozrywka.
Nie sądzę, że w dobie restrukturyzacji Kopalni i Elektrowni uda się kogoś namówić na "marnotrawienie" pieniędzy, które w najbliższej przyszłości będą już pieniędzmi firmy, bo wspomniane zakłady staną się podmiotami kierującymi się prawami rynku a nie państwowego garnuszka.

Dr. Dre z pewnością Twoje roszczeniowe podejście względem warunków treningu zawodników jest słuszne ale kiedyś pierwsza liga bokserska odbywała się w hali wojskowej na ul Boh II Armii a później w hali na Traugutta.
Moim zdaniem nikomu korona nie spadłaby z głowy, gdyby treningi odbywały się przez wspomniany przez Ciebie okres w hali na Traugutta.
Przecież to jeden sezon, jak wspomniałeś.
Wiesz jakie oszczędności poczynilibyśmy ?
Zamiast wydawać 90 mln zł na halę i hotel(bo bez niego nie wyobrażam sobie również tej zmodernizowanej hali) to jeszcze zaoszczędzisz na zmianie infrastruktury drogowej na ulicy Lubańskiej.
Nikt jakoś , chyba poza Marko, który też to zauważył, nie wspomina o tym, że jeśli wybudowana zostałaby hala na Lubańskiej, to niezbędnym byłoby modernizowanie ulicy Lubańskiej.
Kto za to zapłaci?
My.
W tym momencie ja dziękuję.
To kolejne 7-8 mln zł wydatków bez gwarancji zwrotu.

Dr. Dre pisze:
. Z takimi argumentami ja osobiście bym uderzał w drzwi potencjalnych sponsorów.

Wiesz.
W Zgorzelcu jest człowiek, który puka co roku do wszystkich możliwych drzwi i ledwo nazbiera na zrobienie Festiwalu Greckiego przez jeden dzień, więc wyobrażasz sobie, jakie jest podejście sponsorów do Twojego światopoglądu.
Zaznaczam, że Festiwal Grecki jest bliżej związany z mieszkańcami Zgorzelca, niż koszykówka albowiem festiwal to ludzie, którzy tutaj żyli a koszykarze ... to ludzie, którzy dzisiaj biorą pieniądze od nas i grają a jutro będą brać pieniądze od kogoś innego i grac będą przeciwko nam.

Nie jestem przeciw koszykówce. To jest sport ale uważam, że za mało ludzi w Zgorzelcu trenuje koszykówkę i za mało gra w niej mieszkańców Zgorzelca.

P
G

i za 294 dni

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

AdrianMarkowski pisze:
Dr. Dre pisze:
Z takimi argumentami ja osobiście bym uderzał w drzwi potencjalnych sponsorów.

Sponsorów, czy inwestorów ??
Ciekawe ile klub będzie płacił za nową hale ? Pewnie na tyle dużo, by inwestorowi się zwróciło. Myślę, że w wypadku inwestora, PGE musi szykować nie mały budżet na wynajem hali. Bo trenują po kilka godzin dziennie, a wynajem hali poza PGE, będzie znikomy, może nie z braku zainteresowania, a z tego powodu, że treningi trwają ...
W sumie ten prywatny inwestor hali to dobry pomysł, bo wtedy hala może powstać nawet przy Lubańskiej, pomijając wszelkie względy ekonomiczne, hotel i inne sprawy związane z infrastruktura obiektów sportowych.

Gdzieś czytałem, że bilety na mecze są za drogie ... myślicie, że na nowej ( w części, bądź większości prywatnej ) hali będą tańsze ?

1. Bilety są drogie bo działa prawo popytu i podaży. Im większy popyt tym wyższa cena. Widocznie tych 2000 osób stać w tej chwili aby zapłacić za bilet w obecnej cenie. Ceny na nowej hali wcale nie muszą być droższe. Może nastąpić dywersyfikacja i segmentacja cenowa np. loża vipowska, sektor o najlepszej widoczności będzie kosztował drogo ( bogaci chcą wygody ) ale np. karnety dla całych rodzin mogłyby być po promocyjnych cenach, tak samo jak dla dzieci i młodzieży. Sadzę, że zapełnienie hali przy odpowiedniej polityce cenowej nie byłoby problemem. Poza tym na kosza nie chodzą tylko ludzie ze Z gorzelca.
2. Kopalnia ma być zamknięta z tego co wiem dopiero w 2035. Zresztą jak przestaną chodzić na mecze "górnicy" to przyjdą Niemcy.
3. Oglądałem właśnie mecz Valencji z Barceloną. Romański chyba z 5 razy podkreślał gdzie grał Kelatii. Hiszpanie pewnie też wiedzą gdzie grał 'Tomek".Festiwal piosenki greckiej to forma uznania dla ludności greckiej, ale nie będzie to impreza tak popularna jak koszykówka. Jednym z objawów globalizacji jest wzrost popularności imprez sportowych i całej otoczki wokół tych imprez. Jak słucham i czytam sceptyków na forum to mam wrażenie, że sami się ładują do worka prowincjonalizmu. Aby nie było marazmu w Zgorzelcu trzeba pielęgnować i rozwijać dobro wspólne- koszykówkę, która w tym mieście ma tak samo bogatą tradycję i historię jak sprawy związane z mniejszością grecką i imprezami z tym związanymi.
4. Rozwiązań jest kilka na budowę nowej hali. Inwestor zewnętrzny - i pozyskanie jego w uwzględnieniu położenia geopolitycznego Zgorzelca, położenia transgranicznego. Wiem, ze się łatwo mówi, ale trzeba coś w tym kierunku robić. Hala na pewno nie moze spełniać tylko jednej roli. Poza meczami w kosza muszą odbywać się w niej inne imprezy sportowo-widowiskowe.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

hakunamakata pisze:

Poza tym na kosza nie chodzą tylko ludzie ze Z gorzelca.
2. Kopalnia ma być zamknięta z tego co wiem dopiero w 2035. Zresztą jak przestaną chodzić na mecze "górnicy" to przyjdą Niemcy

Przypomnijcie sobie ilu Niemców jeździło na mecze PGE Turów jak grali w Libercu. W rozmowie wspominali o słabej dostępności biletów czy karnetów.
W Libercu starczyło dla wszystkich. Mieszkańcy naszego miasta nawet nie zdają sobie sprawy, że mają drużynę o europejskiej marce, Niemcy podziwiali i zazdrościli.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Nie ma to jak ciągle biadolić i szerzyć malkontenctwo...

http://bip.um-zgorzelec.dolnyslask.pl/d ... mp=149&r=r

Budżet Zgolka na rok anno domini 2010 => załącznik numer 9 "Wydatki inwestycyjne", a w nim m.in. :

- modernizacja i przebudowa ul.Lubańskiej i Zamiejsko Lubańskiej, tak więc arterii biegnącej przy lokalizacji przyszłej hali = koszt 10 melonów,

- remont hali przy ul. Traugutta = 2 melony Pe El Enów,

Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, 11:35 przez DragisA, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Grzesiu - gdybyś kiedykolwiek miał kontakty z menadżerami zespołów , klubów itp , nigdy byś nie powiedział że ,, korona im z głowy nie spadnie '' - oni potrafią zażądać wody mineralnej z określonej firmy i w pupie mają to że po nią trzeba jechać 100 km , a miejscowa jest o wiele lepsza.I tak się dziwię że podczas treningów godzą się na dogrzewanie hali dmuchawami aby nie było im zimno.
Widzę że jesteś ogromnym przeciwnikiem tego sportu w Zgorzelcu , ja tam za koszem nie przepadam , ale atmosfera na takich meczach jest oszałamiająca widok tych uszczęśliwionych ludzi i zapał kibicowania jest bardzo pozytywny.
Dlaczego chcesz im to zabrać , jaki masz w tym cel ?
Gdybyś popatrzył dalej to zobaczyłbyś że przy takiej ilości miejsc nawet Nikos w razie niepogody lub czegoś tam mógłby robić tam swój festiwal .
Ta hala jest potrzebna między innymi do tego aby Zgorzelec szedł do przodu , oprócz meczów będzie tam można organizować wiele dodatkowych imprez , koncertów , festiwali które w sumie przyczynią sie do rozwoju Zgorzelca - między innymi Twego Zgorzelca .

Tytuł:
rekrut
rekrut

Grzegorz pisze:
Zaznaczam, że Festiwal Grecki jest bliżej związany z mieszkańcami Zgorzelca, niż koszykówka

Mam nadzieję, że mówisz we własnym imieniu, bo ja jakoś nie czuję się związany z tym Festiwalem. Mieszkam w Zgorzelcu od urodzenia i jakoś nie przypominam sobie, żeby była mowa o Festiwalu Piosenki Greckiej i jego twórcy w czasach, kiedy powstała u nas sekcja koszykówki.
Oczywiście nie mam nic przeciwko Festiwalowi, ale jednak bardziej utożsamiam się z koszykówką.

Tytuł:
pismak
pismak

Robert Gruszecki pisze:
Widzę że jesteś ogromnym przeciwnikiem tego sportu w Zgorzelcu

Ależ NIE !!!
Robercie Gruszecki prawdopodobnie umknęło Twojej uwadze moje zdanie wpisane w wątku, lub uważasz, że koszykówka to nie sport.
Jeśli tak, to zrozumiałym jest Twoje stwierdzenie. Niemniej jednak ja napisałem tak:

Grzegorz pisze:
Nie jestem przeciw koszykówce. To jest sport ale uważam, że za mało ludzi w Zgorzelcu trenuje koszykówkę i za mało gra w niej mieszkańców Zgorzelca.

Oznaczało to nie mnie, nie więcej, niż to, że nie jestem przeciw sportowi. Ja nawet nie jestem przeciw kibicowaniu.
Nie jestem przeciw uprawianiu sportu przez mieszkańców Zgorzelca a jedynie martwi mnie to, że tak mało osób uprawia różne, w tym koszykówkę, dyscypliny sportowe.
Wkładanie mi więc w moje usta Twoich wyimaginowanych domysłów jest co najmniej nieetyczne. No chyba, że chcesz abym w ten sam sposób przedstawił twoje wypowiedzi, co nie byłoby trudne.

Robert Gruszecki pisze:
Dlaczego chcesz im to zabrać , jaki masz w tym cel ?

Nikomu nic nie chce zabrać.
Popieram sport i uprawianie jego przez wszystkich bez względu na wiek, płeć orientację seksualną, wyznanie czy przynależność partyjną.

Robert Gruszecki pisze:
Grzesiu - gdybyś kiedykolwiek miał kontakty z menadżerami zespołów

Miałem z nimi kontakty.
Wiem również jedno.
Jeśli płacę, to wymagam.
Jeśli podpisuję kontrakt, to na określonych warunkach.
Pilnuję później przestrzegania podpisanych warunków..
Prawdopodobnie nie miałeś nigdy do czynienia z podpisywaniem kontraktów oraz ich późniejszą realizacją, więc nie rozumiesz, co to są umowy i ich realizacja.
Rozumiem, że również nie wiesz co wiąże się z niedotrzymaniem umów lub warunków kontraktów.

kola67 pisze:
Mam nadzieję, że mówisz we własnym imieniu, bo ja jakoś nie czuję się związany z tym Festiwalem.

Kola ja mówię w imieniu kilku tysięcy ludzi odwiedzających corocznie Festiwal Grecki i swoim oczywiście też.

kola67 pisze:
Mieszkam w Zgorzelcu od urodzenia i jakoś nie przypominam sobie, żeby była mowa o Festiwalu Piosenki Greckiej i jego twórcy w czasach, kiedy powstała u nas sekcja koszykówki.

Czy mówisz o koszykówce i czasach, w których udział w koszykówce brali Boryca, Stasiaczek, Młynarski i inni oraz trener .......?
Jaki trener ???
Skąd pochodzi były trener WSPANIAŁYCH ZGORZELECKICH KOSZYKARZY?
Dla ułatwienia dodam, że na imię ma ... chyba…..
TAKIS
...
...
Robert Gruszecki pisze:
Ta hala jest potrzebna między innymi do tego aby Zgorzelec szedł do przodu , oprócz meczów będzie tam można organizować wiele dodatkowych imprez , koncertów , festiwali które w sumie przyczynią sie do rozwoju Zgorzelca - między innymi Twego Zgorzelca

a będzie nas stać na utrzymanie jej?
Czy prowadziłeś jakąś symulację przychodów i kosztów?
Samo mieć halę .... to wg mnie stanowczo za mało.

kola67 pisze:
Oczywiście nie mam nic przeciwko Festiwalowi, ale jednak bardziej utożsamiam się z koszykówką.

Ok ..\
To ja przyjdę potrenować koszykówkę a Ty przyjdziesz na Festiwal Grecki i następnie wymienimy się poglądami i wrażeniami. Z pewnością będą twórcze.

P
G
i chciałbym nieśmiało donieść, że już za 294 dni ..

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Grzesiu - nie jest to miejsce na to aby udowadniać kto i ile kontraktów podpisał - jednakże stwierdzenie ,, ja płacę ja wymagam'' w takich sytuacjach jeśli to MY chcemy aby U NAS grali jest mylne - bardzo chciałbym aby tak było , choć czasami się zdarza.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Grzegorz pisze:

Jaki trener ???
Skąd pochodzi były trener WSPANIAŁYCH ZGORZELECKICH KOSZYKARZY?
Dla ułatwienia dodam, że na imię ma ... chyba…..

Taaaaa Jestem zdecydowanie przeciwny jakimkolwiek przejawom rasizmu i nacjonalizmu.
Homofobia jest najgorszą formą instynktu, za którą świat już nie raz zapłacił milionami ofiar.

Człowieku Ty reklamujesz "Festiwal Piosenki Greckiej". Grecy w Zgorzelcu są mniejszością narodową którzy w Zgorzelcu są szanowani i nie spotkałem sie nigdy z niechęcią czy agresją w Nich skierowaną.

Ty, tymi słowami dajesz zły przykład !!!! Myślę że Pan Nikos wstydzi się za Ciebie i za te słowa.

Mieszkańcy Zgorzelca także.

Tytuł:
pismak
pismak

Dr. Dre pisze:
Taaaaa Jestem zdecydowanie przeciwny jakimkolwiek przejawom rasizmu i nacjonalizmu

Tak w sumie to nie wiem o co Ci chodzi?
Dr. Dre pisze:
Ty, tymi słowami dajesz zły przykład !!!! Myślę że Pan Nikos wstydzi się za Ciebie i za te słowa.

Może i się wstydzi.
Nic na to nie poradzę. To moje zdanie i chyba jeszcze mam do niego prawo.

Dr. Dre pisze:
Człowieku Ty reklamujesz "Festiwal Piosenki Greckiej".

Żle mnie odbierasz. Ja go nie reklamuje.
Ja popieram tą działalność i tylko tyle.
Może nie uwierzysz .. ale nie biorę za swoje poparcie żadnych pieniędzy.
Kieruję się tylko intuicją, która podpowiada mi, że Festiwal Grecki w Zgorzelcu to rzecz niezbędna.

P
G
i za 294 dni ...

Tytuł:
obserwator
obserwator

Robert Gruszecki pisze:
Ta hala jest potrzebna między innymi do tego aby Zgorzelec szedł do przodu , oprócz meczów będzie tam można organizować wiele dodatkowych imprez , koncertów , festiwali które w sumie przyczynią sie do rozwoju Zgorzelca - między innymi Twego Zgorzelca .

Myślisz Robert, że Zgorzelec będzie festiwalem stał ?
Ja byłem przeciwny hali na Lubańskiej, wprawdzie jak najbardziej za nową halą w dobrej lokalizacji z inną infrastrukturą sportową. Ale jeśli hala sportowa ma głównie zarabiać przez
Cytuj:
wiele dodatkowych imprez , koncertów , festiwali
i w sumie zarabiać na mieszkańcach (choć obecna nie daje rady w tej kwestii), zamiast "kroić" przybyszów, to czemu nie. Dla nas ona będzie atrakcyjna, dla gości to żadna atrakcja, no chyba, że to planowane centrum sportów ekstremalnych też powstanie na Lubańskiej, i inne przyszłe obiekty sportowe też tam powstaną. Wtedy może to mieć rację ekonomiczne, tylko ile to inwestorów będzie wymagało ? Ale cóż, na szczęście nie moja w tym głowa. Czas pokaże historia zweryfikuje.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Można zarabiać wynajmując nową halę: Światkom Jehowych, Adwentystom Dnia Trzeciego, Dnia Szóstego i Siódmego, Baptystom, Adwentystom, Mormonom itd.

Tytuł:
obserwator
obserwator

hakunamakata pisze:
Można zarabiać wynajmując nową halę: Światkom Jehowych.

Ale to obecnie jest robione.
hakunamakata pisze:
Adwentystom Dnia Trzeciego, Dnia Szóstego i Siódmego, Baptystom, Adwentystom, Mormonom itd.

Można też mnichom z klasztoru szaolin, fanom teletubisów, czy ufo maniakom i miłośnikom pszczółki Mai :smt044
Ale kiedys trzeba przedstawić realne założenia.

Może mój sceptycyzm bierze się z braku znajomości całościowego konspektu. Jest taki ?
Może błędnie myślę, że na Lubańskiej, będzie to hala w polu + może hotel, z naciskiem na może. Może to będzie cały kompleks prężnie prosperujący. Wtedy popieram jak nikt. Ale nie za dużo może ?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Inwestycja Plaza Centers w Zgorzelcu będzie kosztować 30 milionów euro.

Inwestycja typowo komercyjna. Skoro im się taka inwestycja opłacała ( badania rynku zostały przeprowadzone ), to tańsza budowa hali tym bardziej jest z korzyścią dla miasta i jego rozwoju. Może z czasem w Zgorzelcu powstanie inwestycja typu np. "greenfield" dająca miejsca pracy? Trzeba patrzyć na najlepszych jak chociażby Tarnowo Podgórne - "było ściernisko jest San Francisco- parafrazując słowa piosenki. Samo się nie zrobi.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

hakunamakata pisze:
Inwestycja typowo komercyjna. Skoro im się taka inwestycja opłacała ( badania rynku zostały przeprowadzone ), to tańsza budowa hali tym bardziej jest z korzyścią dla miasta i jego rozwoju

Opłaca się przede wszystkim inwestorowi - i to on buduje Plazę - a nie miasto.

Dlaczego tańsza hala sportowa ma się miastu opłacać? Może niech ktoś (a nie miasto) ją wybuduje? Wynajmuje sobie komukolwiek...skoro to taki wg Ciebie biznes...
A skoro taki biznes świetny to Burmistrz marnuje okazję na taki zarobek...frajer z niego ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 88  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.