jendrzej pisze:
Taką liczbę widzów przewiduje wstępna koncepcja Wojciecha Zabłockiego, ale w wariancie przebudowy istniejącej hali i oczywiście przy mniejszych pieniądzach. Tak zrozumiałem z wcześniejszych wypowiedzi na forum.
Nie wiem, z których wypowiedzi wyciągnąłeś te wnioski. Z dokumentów jakie posiada CSR wynika, że rozważano rozbudowę hali tak aby mogła przyjąć 2694 osób. Tak więc trochę brakuje do 3000 miejsc.
Bezstronny pisze:
To może prośba do RG o przedstawienie kosztów rozbudowy
Wcześniej przedstawiałem na forum szacunkowe koszty rozbudowy CSR tak aby mogła przyjąć niecałe 2700 osób W 2008 roku było to około 30mln.
hakunamakata pisze:
. Jeżeli miasto zdecyduje się na modernizację starej hali to klub musi grać w Polsce. Nie ma takiej opcji mowiącej, ze w plk Turów mógłby grać w Niemczech bądź w Czechach. Co innego puchary
Sponsorzy strategiczni nie są zainteresowani aby nasza drużyna grała poza granicami naszego kraju. Dlatego w tym sezonie graliśmy we Wrocławiu a nie w Libercu.
Grzegorz pisze:
Jeśli nawet byłyby pieniądze w kwocie 20 mln, to lepiej jest wyremontować starą halę
Masz na myśli kwotę zarezerwowaną dla Zgorzelca w Ministerstwie Sportu? Owe 20mln można przeznaczyć na budowę nowego obiektu. Nie można ich przeznaczyć na modernizację CSR.
Chciałbym zauważyć, że modernizacja to tylko dostosowanie CSR do obowiązujących standardów. Nie ma słowa o popularnej tutaj „infrastrukturze towarzyszącej”. W koncepcjach jest tylko mowa o powiększeniu hali tak aby mogła przyjąć niecałe 2700 widzów. Teren wokół miałby być zamieniony na parkingi więc nie będzie miejsca na budowę sklepów, lokali mogących generować przychody dla spółki. Nie będzie również miejsca na budowę hotelu a sam Dom Sportowca przestanie istnieć. Na jego miejscu planowano budowę parkingu. Nawet gdyby na sklepy, lokale znalazło się miejsce w środku CSR samo wykorzystanie hali nie ulegnie zmianie. Nadal będziemy mieli jeden parkiet, który będzie zarezerwowany przez naszą drużynę co uniemożliwi wykorzystanie obiektu dla innych celów. Dlatego wątpię aby ktoś chciał zainwestować w tego typu działalność gastronomiczną. Ktoś wspomniał, że należy stworzyć miejsca parkingowe na terenie Powiatu i Urzędu Skarbowego. Niech mnie ktoś poprawi ale poza istniejącymi tam parkingami tereny zostały sprzedane w ręce prywatne (Gerda?) więc wara UM od tego terenu.
Grzegorz pisze:
Udało mi się dotrzeć do ogólnych informacji na temat rozbudowy i modernizacji hali przy ul. Maratońskiej. Podobno przewiduje się rozbudowę do 3200 do 3500 miejsc za kwotę ok 20 - 25 mln (o ile dobrze dojrzałem)
Wydaje mi się, że jednak nie dojrzałeś dobrze. Tak jak wspominałem w tym wątku powstały 2 koncepcję modernizacji CSR. Żadna z nich nie zakładała rozbudowy hali do 3000. Bardzo mnie ciekawi koncepcja zakładająca, że uda się wybudować hale na 3200 – 3500 miejsc za 20 – 25mln.
Jeżeli koncepcja, którą posiada CSR zakłada powiększenie ilości miejsc do 2694 poprzez „dołożenie” 5 przęseł dachu to o ile przęseł należy powiększyć dach aby przyjąć 3500 osób?
Grzegorz pisze:
Doktorku .. zdrowy rachunek ekonomiczny nakazuje zastanowić się, czy nie lepiej zapoznać się dokładnie z założeniami projektowymi, które opracowano za poprzedniego burmistrza i nie adaptować pomysłu modernizacji.
Grzegorzu, Nie jestem zagorzałym zwolennikiem budowy nowej hali lecz uważam, że modernizacja CSR nie przyniesie zamierzonych efektów. Jestem w posiadaniu opracowania przygotowanego za czasów byłego burmistrza. Nie zakłada rozbudowy hali na podawaną przez Ciebie ilość osób i kwotę. Koncepcja przygotowana w 2005 roku zakładała rozbudowę hali tak aby mogła przyjąć…
2146 osób. Jest jakaś inna koncepcja? Ani UM ani CSR nie zamawiało po 2008 roku kolejnej koncepcji modernizacji CSR. Nie wierzę również aby ktoś za prywatne pieniądze zamówił kolejną. Dlatego uważam to za bujdę, która ma wzbudzić nadzieje po tym jak nie przyznano nam środków unijnych.
Tak więc odrzućmy otoczkę polityczną związaną z halą sportową w mieście i przedstawmy argumenty. Pokaż mi koncepcje, o której wspominasz. Porównamy jej założenia do tych, które są w poprzednich koncepcjach.