Dzisiaj jest 22 cze 2025, 20:46

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 88  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

Zgadzam się z Twoim pomysłem i będę go forsował tam, gdzie mogę.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Ale PGE Turów Zgorzelec już ma sponsora, a NYSA nie ...Więc dlaczego mamy niszczyć to co już jest i to dobre, tylko dlatego bo "inni" nie mają .
Zastanów się : "pies ogrodnika"?
Możesz się zająć pozyskaniem sponsora dla NYSY Zgorzelec. Poprę Cię w 100%

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Dr. Dre pisze:
Ale PGE Turów Zgorzelec już ma sponsora

no to niech SPONSOR wybuduje tą halę! w czym jest ten problem, który ciągnie się przez co najmniej trzy wątki tego forum i pięćdziesiąt sesji rady miejskiej??

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

tadam pisze:
Powinniśmy zwiększyć budżet Nysy Zgorzelec do kilkudziesięciu milinów Euro kupić dziesięciu światowych zawodników, wybudować stadion na 15 tyś i będzie git.
Piłką nożną interesuje się więcej osób niż koszykówką - nawet w Zgorzelcu

bywam na nysie i nie widziałem tam jeszcze chocby połowy osób co na meczach Turowa, nawet gdy kiedys grali z Orłami Górskiego więc troche Cie poniosło z tym zainteresowaniem. pozatym jaki klub ma budżet kilkadziesiąt milionów euro niebędąc nawet w 4 lidze?? :lol:

[ Dodano: Sro Sty 27, 2010 11:57 am ]
tadam pisze:
no to niech SPONSOR wybuduje tą halę! w czym jest ten problem, który ciągnie się przez co najmniej trzy wątki tego forum i pięćdziesiąt sesji rady miejskiej??

opanuj sie człowieku, apeluje do Ciebie ;) zamiast nabijania sobie postów pisząc zbędne komentarze zaczerpnij jakiś łyk realiów, przyda sie. pozdrawiam

Tytuł:
pismak
pismak

Dr. Dre pisze:
Ale PGE Turów Zgorzelec już ma sponsora,

Doktorku
Udało mi się dotrzeć do ogólnych informacji na temat rozbudowy i modernizacji hali przy ul. Maratońskiej.
Podobno przewiduje się rozbudowę do 3200 do 3500 miejsc za kwotę ok 20 - 25 mln (o ile dobrze dojrzałem) Koszt budowy samej nowej hali to koszt ok 52 mln zł.
Znając sposób gospodarowania naszego burmistrza (patrz Orlik) to koszt ok. 75 mln zł.
Za taką kwotę zrobi nam burmistrz halę.
Samą halę.

Doktorku .. zdrowy rachunek ekonomiczny nakazuje zastanowić się, czy nie lepiej zapoznać się dokładnie z założeniami projektowymi, które opracowano za poprzedniego burmistrza i nie adaptować pomysłu modernizacji.

Różnica w kwotach jest tak ogromna, że nawet dziecko potrafiłoby dać prawidłowe rozwiązanie.

Pozostaje tylko jedna kwestia do rozwiązania.
Gdzie mają trenować i grać koszykarze podczas remontu.
Jeśli ten temat rozwiążemy, to miasto zaoszczędzi co najmniej 50 mln zł w okresie dwóch lat.

Dodatkowo chciałbym podkreślić, że czytałem pismo zamieszczone przez Aleksandra w sieci.

Jest w nim zapis, że jeśli będzie przedstawiony cały montaż finansowy, to wtedy dopiero wyasygnowane środki będą mogły być uruchomione.

Dodatkowo
Zwracam się do Marko z prośbą.
Proszę zadać pytanie osobie aktualnie obejmującej fotel burmistrza, czy ma przeprowadzony chociaż przybliżony koszt utrzymania nowej hali.
Nadmienia, że z koszykówki to hala się nie utrzyma, albowiem w ciągu 20 lat ma być wynajmowana PZK na preferencyjnych warunkach.

P
G
a za 290 dni

Tytuł:
pismak
pismak

jendrzej pisze:
Taką liczbę widzów przewiduje wstępna koncepcja Wojciecha Zabłockiego, ale w wariancie przebudowy istniejącej hali i oczywiście przy mniejszych pieniądzach. Tak zrozumiałem z wcześniejszych wypowiedzi na forum.

Nie wiem, z których wypowiedzi wyciągnąłeś te wnioski. Z dokumentów jakie posiada CSR wynika, że rozważano rozbudowę hali tak aby mogła przyjąć 2694 osób. Tak więc trochę brakuje do 3000 miejsc.
Bezstronny pisze:
To może prośba do RG o przedstawienie kosztów rozbudowy

Wcześniej przedstawiałem na forum szacunkowe koszty rozbudowy CSR tak aby mogła przyjąć niecałe 2700 osób W 2008 roku było to około 30mln.
hakunamakata pisze:
. Jeżeli miasto zdecyduje się na modernizację starej hali to klub musi grać w Polsce. Nie ma takiej opcji mowiącej, ze w plk Turów mógłby grać w Niemczech bądź w Czechach. Co innego puchary

Sponsorzy strategiczni nie są zainteresowani aby nasza drużyna grała poza granicami naszego kraju. Dlatego w tym sezonie graliśmy we Wrocławiu a nie w Libercu.

Grzegorz pisze:
Jeśli nawet byłyby pieniądze w kwocie 20 mln, to lepiej jest wyremontować starą halę

Masz na myśli kwotę zarezerwowaną dla Zgorzelca w Ministerstwie Sportu? Owe 20mln można przeznaczyć na budowę nowego obiektu. Nie można ich przeznaczyć na modernizację CSR.
Chciałbym zauważyć, że modernizacja to tylko dostosowanie CSR do obowiązujących standardów. Nie ma słowa o popularnej tutaj „infrastrukturze towarzyszącej”. W koncepcjach jest tylko mowa o powiększeniu hali tak aby mogła przyjąć niecałe 2700 widzów. Teren wokół miałby być zamieniony na parkingi więc nie będzie miejsca na budowę sklepów, lokali mogących generować przychody dla spółki. Nie będzie również miejsca na budowę hotelu a sam Dom Sportowca przestanie istnieć. Na jego miejscu planowano budowę parkingu. Nawet gdyby na sklepy, lokale znalazło się miejsce w środku CSR samo wykorzystanie hali nie ulegnie zmianie. Nadal będziemy mieli jeden parkiet, który będzie zarezerwowany przez naszą drużynę co uniemożliwi wykorzystanie obiektu dla innych celów. Dlatego wątpię aby ktoś chciał zainwestować w tego typu działalność gastronomiczną. Ktoś wspomniał, że należy stworzyć miejsca parkingowe na terenie Powiatu i Urzędu Skarbowego. Niech mnie ktoś poprawi ale poza istniejącymi tam parkingami tereny zostały sprzedane w ręce prywatne (Gerda?) więc wara UM od tego terenu.
Grzegorz pisze:
Udało mi się dotrzeć do ogólnych informacji na temat rozbudowy i modernizacji hali przy ul. Maratońskiej. Podobno przewiduje się rozbudowę do 3200 do 3500 miejsc za kwotę ok 20 - 25 mln (o ile dobrze dojrzałem)

Wydaje mi się, że jednak nie dojrzałeś dobrze. Tak jak wspominałem w tym wątku powstały 2 koncepcję modernizacji CSR. Żadna z nich nie zakładała rozbudowy hali do 3000. Bardzo mnie ciekawi koncepcja zakładająca, że uda się wybudować hale na 3200 – 3500 miejsc za 20 – 25mln.
Jeżeli koncepcja, którą posiada CSR zakłada powiększenie ilości miejsc do 2694 poprzez „dołożenie” 5 przęseł dachu to o ile przęseł należy powiększyć dach aby przyjąć 3500 osób?
Grzegorz pisze:
Doktorku .. zdrowy rachunek ekonomiczny nakazuje zastanowić się, czy nie lepiej zapoznać się dokładnie z założeniami projektowymi, które opracowano za poprzedniego burmistrza i nie adaptować pomysłu modernizacji.

Grzegorzu, Nie jestem zagorzałym zwolennikiem budowy nowej hali lecz uważam, że modernizacja CSR nie przyniesie zamierzonych efektów. Jestem w posiadaniu opracowania przygotowanego za czasów byłego burmistrza. Nie zakłada rozbudowy hali na podawaną przez Ciebie ilość osób i kwotę. Koncepcja przygotowana w 2005 roku zakładała rozbudowę hali tak aby mogła przyjąć… 2146 osób. Jest jakaś inna koncepcja? Ani UM ani CSR nie zamawiało po 2008 roku kolejnej koncepcji modernizacji CSR. Nie wierzę również aby ktoś za prywatne pieniądze zamówił kolejną. Dlatego uważam to za bujdę, która ma wzbudzić nadzieje po tym jak nie przyznano nam środków unijnych.
Tak więc odrzućmy otoczkę polityczną związaną z halą sportową w mieście i przedstawmy argumenty. Pokaż mi koncepcje, o której wspominasz. Porównamy jej założenia do tych, które są w poprzednich koncepcjach.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

tadam pisze:
no to niech SPONSOR wybuduje tą halę!

Póki co to sponsor kupił za 35 mln PLN prawa do nazyw nowego obiektu PGE BALTIC ARENA

Gratulujemy

Ostatnio zmieniony 30 sty 2010, 22:04 przez jaro28, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

PiTeK pisze:
Grzegorzu, Nie jestem zagorzałym zwolennikiem budowy nowej hali lecz uważam, że modernizacja

Pitku
Przyjmuję Twoją wypowiedź, jako skonsolidowane konkrety.
Jak wspomniałem wcześniej, mnie się udało tylko "przez ramię" dojrzeć niektóre dane, lecz nie znaczy to, że dokładniej zapoznam się w opracowaniami, założeniami, planami.

Prawdopodobnie będę zmuszony udać się do źródeł, gdzie nie jestem zbyt życzliwie przyjmowany, lecz dla dobra sprawy, oszczędności, jakie miasto mogłoby uzyskać pójdę nawet do Fiedii i zapytam się jego, jakie kierowały nim przesłanki podczas opracowywania planów i jakie były szacunkowe koszty.

Pitku jednym zdaniem.
Ja Ci wierzę ale pozwól, że Cię skontroluję.
O wynikach powiadomię.

P
G
a za 287 dni ..

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Bawisz mnie nadal...dziękuę za KABARET :smt082 :smt082 :smt082

Tytuł:
pismak
pismak

Dr. Dre pisze:
Bawisz mnie nadal...dziękuę za KABARET

Cieszę się niezmiernie.
Chciałbym jednak aby nie był to śmiech przez łzy.
Naprawdę chciałbym.

P
G

a za 287 dni i tak ...

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Grzegorz pisze:
Jeśli ten temat rozwiążemy, to miasto zaoszczędzi co najmniej 50 mln zł w okresie dwóch lat

nie zgodze sie z tym. moznaby tak powiedzieć jeśli budowa hali byłaby w całości finansowana przez miasto a w tym przypadku zwyczajnie miasto nie musiałoby sie starać o pozyskanie kolejnych sponsorów gdyż starczyłoby 20-25 mln które niby nam przyznali już + mały wkład miasta

Tytuł:
pismak
pismak

gregor-85 pisze:
+ mały wkład miasta

Gregor-85
Dla Ciebie mały wkład miasta, to jaka kwota?

P
G

a za 287 dni ..

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

jeśli prawdą jest to że pan Gronicz dostał tak jak już nieraz zapewniał kwotę 20 mln, więc jest to kwota 1-5 mln zł. w moim mniemaniu. i moim zdaniem jest to możliwe jeśli miasto wraz z PGE sfinansowałoby potrzebne środki.. PGE jako sponsor tytularny byłby w stanie wyłożyc dodatkowe 3 mln na hale w której bedzie grała ich drużyna a miasto ze względów iż jest to sposób reklamy równiez dla niego, myśle że byłoby w stanie uwzględnić w budżecie 1-2 mln na modernizacje hali sportowej

Ostatnio zmieniony 31 sty 2010, 14:34 przez gregor-85, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

PiTeK pisze:

Nie wierzę również aby ktoś za prywatne pieniądze zamówił kolejną. Dlatego uważam to za bujdę, która ma wzbudzić nadzieje po tym jak nie przyznano nam środków unijnych.
Tak więc odrzućmy otoczkę polityczną związaną z halą sportową w mieście i przedstawmy argumenty. Pokaż mi koncepcje, o której wspominasz. Porównamy jej założenia do tych, które są w poprzednich koncepcjach.

I tu Pitek się mylisz. Osobiście widziałem już opracowanie rozbudowy nowej hali wykonane przez Zabłockeigo na zlecenie osoby ze Zgorzelca nie jestem upoważniony do ujawniania szczegółów. Dokumenty, które posiadasz w Centrum to pierwsza wersja, druga jest o wiele ciekawsza. Raz o tym już pisałem zatem nie będę się powtarzał. W tej informacji nie ma ani grama polityki, to są fakty. O politycznych manipulacjach możemy mówić tylko przy koncepcji Gronicza.

Tytuł:
pismak
pismak

PiTeK pisze:
Koncepcja przygotowana w 2005 roku zakładała rozbudowę hali tak aby mogła przyjąć… 2146 osób.

[/quote]
Marko pisze:
Osobiście widziałem już opracowanie rozbudowy nowej hali wykonane przez Zabłockeigo na zlecenie osoby ze Zgorzelca nie jestem upoważniony do ujawniania szczegółów

Zaczyna być ciekawie.
Wychodzi na to, że moje spojrzenie zza krzaka i przez ramię było prawdziwe. Więc wzrok nie szwankuje.
Nie obejdzie się bez konfrontacji ale wtedy może wyjść, że niejaki R, Gronicz poprostu nie przyjmuje pomysłów poprzednika dlatego, że są poprzednika i nie ważne, że są dobre.

ehhhhh
P
G

a za 287 dni ..

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 88  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.